Hírek

Kémkedő mobilszolgáltatók, kormányok

Mobilbotrány: kémkednek utánunk a mobilszolgáltatók

Különféle gyártmányú mobiltelefonokban találtak rá a Carrier IQ alkalmazásra, amely a háttérben folyamatosan tájékoztatja a szolgáltatót arról, a tulajdonos milyen alkalmazásokat használ, vagy akár arról is, mit gépel be a telefonjára. „A szoftvert elsőként ugyan egy HTC mobilon fedezték fel, de kiderült, hogy ugyanúgy megtalálható Nokia, Samsung, Blackberry és iPhone készülékeken is.” — írja a hwsw.hu. A TechCrunch cikke arról, hogyan ellenőrizhetjük, fut-e készülékünkön a kémprogram, és ha fut, hogyan hatástalaníthatjuk.

WikiLeaks: kémkednek utánunk a kormányok

December 1-jén kezdett el nyilvánosságra hozni újabb dokumentumokat a WikiLeaks „Kémfájlok” néven. Az új szivárogtatás azt bizonyítja, hogy a kormányok és hatóságok szakvásárokon szerzik be az állampolgárok lehallgatásához használt kémprogramokat. Magyarországról egy Neti nevű cég prezentációja (pdf) jelent meg eddig. A magyar cég Bongo nevű megfigyelő szoftverét árulta a 2008-as prágai ISS World Europe rendezvényen. Az ISS a „hírszerzést támogató rendszerek” angol rövidítése, a vásár programja szerint (pdf) törvényes lehallgatási eszközöket mutattak be. „Ne az eszközt bántsuk, hanem azt, aki rosszra használja” – mondta az [origo]-nak a cég vezetője, Kőhalmi Zsolt.

Nemzetközi tiltólista alapján blokkol a Telenor

Nemzetközi tiltólista alapján fog pedofil tartalmakat terjesztő honlapokat blokkolni a Telenor hazánkban. A lépést a cég, az NMHH és az ORFK közös szándéknyilatkozattal erősítette meg. „A jogellenes és káros online tartalmak elleni küzdelem mérföldkövévé válhat Magyarországon a ma aláírt együttműködés” — mondta Szalai Annamária.

Túlzott nemzetbiztonsági kockázatot jelent a NIBEK

Kövér László, az Országgyűlés fideszes elnöke, volt titkosszolgálati miniszter több módosítást javasolt ahhoz a törvénytervezet-csomaghoz, amely létrehozná a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot (NIBEK). Kövér László korlátozná a szervezet hatáskörét, és nem tenné lehetővé, hogy a NIBEK-kel együttműködő szervek adatkapcsolatot építsenek ki a központtal. Szerinte ez a külső támadások veszélye miatt ez túlzott nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. A Belügyminisztérium ezzel kapcsolatos legújabb közleményében biztosított arról, informatikai fejlesztések garantálják majd a védelmet. Ha elfogadják a törvényjavaslatokat, akkor a NIBEK 2012. január 1-jével jön létre.

Nemzetközi trendek az oknyomozó újságírásban

„Milyen nemzetközi trendek érvényesülnek az oknyomozó újságírásban? Hogyan keresi a kiutat a New York Times a válságból?” címmel lesz beszélgetés és filmvetítés a Független Médiaközpontban. A kijevi oknyomozó újságírók világkonferenciáján tapasztaltakról és a nemzetközi trendekről beszélget Bodoky Tamás (atlatszo.hu), Lőke András (Soma Alapítvány), Pethő András (origo), és Weyer Balázs (MTE). Független Médiaközpont, Vas utca 6., december 8. (csütörtök) 18:00

Magyarország 54. a korrupció indexen

„A Transparency International december 1-jén hozta nyilvánosságra a 183 országot vizsgáló Korrupció Érzékelési Indexét, amelyen Magyarország az 54. helyen szerepel” — áll a szervezet közleményében. A Transparency International december 9-én a Gödörben tartja az Átláccó Fesztivált, ahol a fiatalok viszonya a korrupcióhoz, illetve az antikorrupciós oktatás szerepe és lehetőségei a magyar középiskolai és felsőoktatásban lesz a téma. Gödör Klub, december 9. (péntek) 14:00

Megosztás