A helység kalapácsa

Találd ki, hány önkormányzati mobiltelefon van Kazincbarcikán? 30 vagy 800 vagy 3000?

A kazincbarcikai önkormányzattal régóta küzdünk már a közérdekű adataikért, amiket általában csak hosszú hetek vagy hónapok elteltével, a NAIH felszólítására hajlandóak kiadni. Most viszont egy dokumentummal házhoz jöttek az adattal, miszerint 3000 (háromezer) mobiltelefont fizetnek közpénzből. De két másik iratban meg két másik számot írtak. Esetleg ők maguk sem tudják, hány önkormányzati mobil van Kazincbarcikán?

Ritka pillanat, hogy az MSZP-s Szitka Péter polgármester által vezetett kazincbarcikai önkormányzat csak úgy hipp-hopp megválaszoljon egy közadatigénylést, általában be kell őket panaszolnunk a NAIH-nál, hogy kiadják a kért adatot, ezért nagy öröm volt látni, hogy a 2015. február 27-i testületi ülésre a helyi jegyző által készített, „Beszámoló a Kazincbarcikai Önkormányzat 2014. évi tevékenységéről” címet viselő dokumentumot rövid időre online elérhetővé tették, így el tudtuk olvasni, és le tudtuk menteni az utókornak.

Korábbi cikkeink Kazincbarcikáról:

Kartellgyanú miatt indított eljárást kazincbarcikai építőipari cégek ellen a GVH

A Svájci Hozzájárulásból finanszírozott projektek adatainak kiadására kötelezte Kazincbarcikát a NAIH

62 millió forintot szórt el önfényezésre Kazincbarcika

A polgármester és az építési vállalkozó – magánútra költözött a kazincbarcikai elit

Az ötvenes évekbeli termelési beszámolókra hajazó, sok keményen dolgozó (legalábbis vélhetően ezt szimbolizálja a sok papír az íróasztalukon) önkormányzati irodistáról készült fotókkal gazdagon illusztrált 60 oldalas irományban (amely röviden összefoglalva arról szól, hogy bár rengeteg és nehéz munkája volt, a kazincbarcikai önkormányzat nagy erőfeszítések árán ugyan, de mindent hiba nélkül megoldott) két számunkra fontos számot találtunk:

– a munkahelyteremtési célú Svájci Projekt keretén belül eddig 19 vállalkozást támogattak (48.o.)

– az önkormányzatnak közel 3000 (háromezer) db mobiltelefonja van (32.o.)

barcikabeszamolo

Nosza, két érdekes infó, két perc alatt két adatigénylés a KiMitTudon, hogy lássuk a részleteket.

A Svájci Projekttel kapcsolatban megkérdeztük, hogy mely vállalkozásokat támogatták, és azok hány munkahelyet teremtettek a városban – válasz egyelőre nem érkezett.

A másik témában kikértük az önkormányzat távközlési szerződéseit, és azt, hogy hány darab mobilszámra fizetnek elő, és kik, milyen jogviszony alapján használják ezeket, továbbá azt, hogy mennyi volt az elmúlt egy évben a teljes mobiltelefonszámla. Erre az igénylésre egy nagyon furcsa választ kaptunk:

– 2015. január 6-án szerződött az önkormányzat a Telenorral, de a szerződést nem küldik meg, mert szerintük üzleti titok

– 30 (harminc) db mobilszámra vonatkozik az önkormányzat előfizetése, de a telefonszámok és a használók neve szerintük nem közérdekű adatok

– korábban nem volt az önkormányzat mobiltelefon-szerződése, ezért tavaly nem keletkezett telefonszámlájuk

A válaszba természetesen nem nyugszunk bele, a szerződés közpénzt érint, tehát a törvény szerint nem üzleti titok. Ezt már eljátszotta Kazincbarcika a buszvárós szerződéssel, de az MTVA és a Szépművészeti Múzeum is próbálkozott ilyen érveléssel – soha, senkinek nem jött be. A közpénzes szerződés közérdekű adat, ennyire egyszerű. Tehát szokás szerint panaszt teszünk a NAIH-nál, aztán majd beszámolunk a fejleményekről.

Az viszont már most látszik, hogy a közpénzes mobilokkal kapcsolatban valami nagyon nem tiszta Kazincbarcikán, ugyanis ahány önkormányzati dokumentum, annyiféle darabszámot írtak le. Esetleg ők maguk sem tudják, hogy hány mobiltelefont fizetnek összesen a város pénzéből?

– a februári beszámolóban ugye „közel 3000 db” szerepel

– a közérdekű-adatigénylésre azt válaszolták, hogy 30 db előfizetés van

– egy decemberi előterjesztésben 800 db olvasható

Szitka Péter szocialista polgármester a 2014.december 15-i képviselőtestületi ülésen nyújtotta be a szolgálati és azokhoz kapcsolódó kedvezményezetti mobiltelefonokra vonatkozó szerződés megkötését javasló előterjesztést, amely az adatigénylésünkre adott válaszokkal merőben ellentétes állításokat tartalmaz:

– „A jelenleg a Telenor Zrt-vel megkötött szerződés felülvizsgálata, valamint a szolgáltatás-vásárlás metodikájának átalakulása is szükségessé teszi egy új szerződés megkötését, azzal, hogy a kötelezően vállalt előfizetési számoknak nem kell egy kötelezettségvállalóhoz tartoznia. Többek között azért indokolt ezen lépés, mivel a korábbi időszakban folyamatosan problémát jelentett a számlázás, a továbbszámlázás, a fizetési kötelezettségek (dolgozók, hozzátartozók) rendezése, kintlévőségek beszedése.” – vagyis nem 2015. január 6-án kötötték az első szerződést a Telenorral, és igenis volt korábban is telefonszámlája az önkormányzatnak

– „A Telenor Magyarország Zrt. 800 darab előfizetést ír elő kötelező kötelezettségvállalásként” – nem 30, nem 3000, hanem 800

– „A szerződés hatályba lépése 2015. január 4. napja, tekintettel arra, hogy a technikai átállás, illetve a szükséges előfizetések felmérése időt vesz igénybe.” – nem 2015. január 6.

A város honlapján elérhető a határozat, amiből kiderül, hogy a képviselőtestület megtárgyalta az előterjesztést, és úgy döntöttek, hogy szerződést kötnek a Telenorral. Addig is, amíg a NAIH – valószínűleg – kötelezi a kazincbarcikai önkormányzatot a szerződés kiadására, néhány információt megtudhatunk a megállapodás részleteiről a Szitka Péter által benyújtott előterjesztésből, amelyet a Telenor és a Telekom ajánlata alapján készített:

– előfizetésenként havonta nettó 500,- Ft-ot kell fizetni a Telenornak, vagyis 800 db után havi 400.000 Ft-ot

– a Telekom előfizetésenként 1.187,5 Ft-ot, vagyis havi nettó 950.000 Ft-ot kért

– a Telenor 5, a Telekom 3 kedvezményezetti előfizetés vásárlására biztosít lehetőséget

– Mindkét szolgáltató nettó 5,5,- Ft-os másodperc alapú számlázású percdíjra, és 30 db díjmentes SMS küldésre tett ajánlatot a vállalt 800 előfizetésre vonatkozóan.

– A kapcsolódó kedvezményezetti előfizetések vonatkozásában mindkét szolgáltató nettó 9,- Ft-os percdíjra tett ajánlatot, a Telenor teljesen másodperc alapú, a Telekom csak az első perc után másodperc alapú számlálással.

– SMS-díjra a Telenor ajánlata nettó 16 Ft/db, a Telekomé nettó 18 Ft/db

– a Telekomnál a 800 előfizetés mellé vállalni kéne 3.000 kedvezményezett számot is, a Telenornál nincs ilyen kikötés

– a szerződések időtartama 30 hónap, az első 6 hónapban lehet 2 év hűségidő vállalásával készülékeket venni

Külön figyelemre méltó a szocialista polgármester előterjesztésének elején az a rész, ahol Szitka Péter leírja, hogy azért is kedvezőbb a Telenor ajánlata, mert a kötelezően vállalt 800 előfizetésnek nem kell az önkormányzathoz tartoznia, így a szerződés nem tartozik a közbeszerzési törvény hatálya alá.

„Ez egyben azt is jelenti, hogy Kazincbarcika Város Önkormányzatának nem kell a nem közvetlen felügyelete, irányítása alatt álló intézmények, gazdasági társaságok munkavállalókra vonatkozóan kötelezettséget vállalnia, a kötelezettségvállalás megoszlik az egyes intézmények, gazdasági társaságok között, ezáltal a szolgáltatási szerződésekkel vállalt kötelezettség nem esik a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény hatálya alá.”

Ezzel vélhetően arra utal Szitka Péter, hogy a szerződés a több igénybevevő miatt nem éri el azt az összeghatárt, ami fölött nyílt eljárást kellene kiírniuk, amin bármely mobilszolgáltató indulhatna – ehelyett könnyen és gyorsan, meghívásos alapon szerződhetnek az általa javasolt Telenorral. Igazán jó írásban látni, hogy egy nagyváros polgármestere ennyire fontosnak tartja a közpénzek transzparens elköltését.

 

 

 

Erdélyi Katalin

Ez a cikk a Transparency International Magyarország, a K-Monitor, a Political Capital és az Átlátszó közös önkormányzati projektjének keretében készült, a projekt támogatója az Open Society Foundations. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás