dezinformáció

Így dolgozik „Egres Béla” – az Átlátszót a szcientológusokkal próbálta összeugrasztani az ördögi médiahacker

Az Átlátszónak régi ismerőse a Gémesi György polgármestert megzsaroló, Szilágyi Gerda úszót megszemélyesítő, a Miniszterelnökséget lóvá tévő, a magyar sajtót évek óta változatos álhírekkel etető fantom, akit néhányan Egres Bélával azonosítanak, pedig az is elképzelhető, hogy ezt a nevet is csak használja valaki. A módszer lényege ugyanis a hamis személyazonosság, ismert emberek megszemélyesítése és az internetes legendaépítés – az Átlátszónak legalább háromféle névvel és e-mailcímről próbált eladni valaki egy összeesküvés-elméletet az elmúlt fél évben, de néhány csak rá jellemző utalásból rájöttünk, hogy egresbélázás célpontjaivá váltunk.

„Egres Béláról” 2019-ben írtunk először, amikor a Miniszterelnökség bedőlt egy médiahacknek, és egy nem létező céget kezdett vizsgálni a budapesti trágyaszag miatt. Ekkor egy hamis sajtóközlemény járta be a magyar sajtót, amiben egy „Óbarok Kerti Vasút Kft.” nevű cég „Csongrádi Eszter” nevű szóvivője kért türelmet a mezőgazdasági munkák miatt. Sem a cég, sem a szóvivő nem létezik, az álhírt mégis sokan lehozták.

A Miniszterelnökség bedőlt a médiahacknek, nem létező céget okol a budapesti trágyaszagért | atlatszo.hu

„Csongrádi Eszter vagyok az Óbarok kerti vasút hálózat és a hozzá kapcsolódó Felcsút Natura 2020 projekt marketing igazgatója. A tegnapi fővárost elárasztó büdös miatt írom levelem. A szag forrása az Óbarok – Újbarok- Bodomér közötti földeknél található. Ezen a vonalon kerül kialakításra Magyarország és Európa leghosszabb közforgalmú kerti vasút hálózata mellyel párhuzamosan tangazdaságok, új parkerdő és tanösvények létesülnek.

Ekkor fel is kerestünk egy Egres Béla nevű pécsi természetjárót, aki személyes megkeresésünk alkalmával tagadta, hogy ő állna a médiahack mögött, és azt állította, hogy valaki folyamatosan visszaél a nevével. Mivel a csavaros eszű elkövető módszerének lényege a hamis személyazonosság, az internetes legendaépítés, továbbá a létező személyek és intézmények nevében való online fellépéstől sem riad vissza, könnyen elképzelhető, hogy a valódi Egres Béla igazat beszél, és semmi köze nincs az ügyekhez.

Utolértük Egres Bélát, aki ezúttal is tagadja, hogy ő állna a jól sikerült médiahekk mögött | atlatszo.hu

Nehéz eldönteni, hogy a Miniszterelnökség vagy a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala viccelődik a parlamenti képviselőkkel, egy azonban a biztos: a Bangóné Borbély Ildikó írásos kérdésére adott válaszban hivatkozott cég nem létezik, így nem lehet felelős a fővárost elárasztó trágyaszagért sem. A háttérben felsejlik egy Egres Béla nevű önjelölt szóvivő alakja is.

„Egres Béla” mostanában megint híres lett, mert a hírek szerint megzsarolta Gémesi György polgármestert és további ellenzéki polgármestereket, valamint a jelek szerint szintén ő áll a Szilágyi Gerda úszónő rovására elkövetett médiahack mögött is. Szele Tamás újságíró pedig arról számolt be a blogján, hogy évek óta pokollá teszi az életét, egyebek mellett az ő nevében elkövetett svindlikkel.

Biztosan tehát csak azt tudhatjuk, hogy hiperaktív bajkeverővel (vagy egy egész csoporttal, esetleg a módszert egymástól másoló elkövetőkkel) van dolgunk, aki szeret álneveket használni és magát ismeretlen vagy épp közismert személynek kiadva átverni másokat e-mailek és blogposztok útján. Ugyanakkor bizonyos fiktív elemek – például a börzsönyi amazon autonómia, feminista terroristák, Várady Napsugár – visszatérő módon megjelennek a kommunikációjában, bárkinek is adja ki magát aktuálisan, így tulajdonképpen saját magát leplezi le, és vélhetően nagyon jól szórakozik közben.

Ennek következtében egyébként még abban sem lehetünk biztosak, hogy valaki nem „Egres Bélát” próbálja épp utánozni a csak rá jellemző, és már több helyen tárgyalt szófordulatok, referenciák felhasználásával: nem irigyeljük a rendőrnyomozót, akinek végül tettest kell majd találnia a zsarolási ügyekben. Nekünk egy kicsit Dezső András újságíró is gyanús lett, mert tőle láttunk már több ilyesmit: a kongói magyar törzzsel és egyebekkel kapcsolatos médiahackjei készültek hasonló módszerrel annak idején.

Így jártunk „Egres Bélával”

Az Átlátszót tavaly nyár óta szórakoztatják rejtélyes levélírók egy elég meredek, de első hallásra izgalmas összeesküvés-elmélettel. Először egy magát a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól leszerelt titkosügynöknek nevező férfi jelentkezett nálunk e-mailben, aki azt állította, hogy

„2019-ben a rabszolgatörvény elleni tüntetés után kaptam megbízást, hogy folytassak nyomozást és keressek kapcsolatot az ellenzéki pártok, Soros György az LMBT között és találjak bizonyítékot arra, hogy külföldi titkosszolgálatok, diákszervezetek segítségével puccsra készülnek. Az ellenzéki pártok, Soros György és az LMBT között csak annyi kapcsolatot találtam, hogy vannak meleg képviselőik és sokan a CEU-n diplomáztak. Ennyi kapcsolat a kormánypártokkal is van. A puccsra és külföldi titkosszolgálatokkal való kapcsolatra nem bukkantam! Találtam helyette mást, ahogy egyre jobban beleástam magam a nyomozásba másik tíz kollégámmal.

[…]

A Magyar Kormány tervbe vette, hogy egy saját állami egyházat hoz létre mely a Hit Gyülekezetére és a Felházra fog épülni. Ehhez a Szcientológia Egyház közreműködését is igénybe fogják venni, melynek egyre több kormánypárti képviselő a tagja. Van nemzetközi befolyásuk, pénzük és saját titkosszolgálatuk! Választási vereség esetén ez az új egyház is a párhuzamos állam részét fogja képezni. Nem véletlen a felsőoktatás átalakítása és a Fudan Egyetem idehívása. A Fudan Egyetemen keresztül a kínai kommunista párt aktivistái érkezhetnek az országba. Velük együtt észak-koreai ügynökök. A Szcientológia Egyház régi álma, hogy saját országgal rendelkezzen, így nemzetközi szinten is tudja majd legalizálni tevékenységét. Magyarország erre ideális jelölt jelen pillanatban.

[…]

A konkrét bizonyítékok nyilvánosságra tárására nem volt lehetőség, mint ahhogy a nyomozás befejezésére sem. 2020 októberében váratlanul elvették az ügyet. Engem és közvetlen munkatársaimat kényszerszabadságra, majd betegállományba küldtek. Engem nyugdíjaztak, másokat áthelyeztek vagy elbocsájtottak! Nyomozzanak, kutassanak és hozzanak mindent nyilvánosságra! Sok sikert és kitartást.”

A titokzatos levélíró által mellékelt ábra

A bizarr és szerteágazó történetcsokrot azért nem dobtuk egyből a kukába, mert az ismeretlen levelező által megosztott néhány részinformáció első ránézésre helytállónak, vagy legalábbis érdekesnek tűnt. Forrásunkkal ezután hosszas levélváltásba bonyolódtunk a témában. A sztorik valóságtartalmát igazoló konkrétumokat szerettünk volna tőle kapni. De bizonyítékok helyett csak még több összeesküvés-elmélet jött tőle:

„A nyomozásom utolsó napjaiban találtam arra utaló jeleket, hogy választási vereség esetén támogatnák az Opre Roma Párt autonómia törekvését. Ez lényegében egy pár főből álló kispárt. Kamarás István – egy roma értelmiségi alapította és zászlajukra tűzték, az önálló roma tartomány létrehozását négy Észak-Magyarországi (sic!) megye bevonásával. A Lungo Drom a Fidesz egyik fiók pártja – személyükben meglesz a megfelelő szervezet, mely felkarolja az ügyet. Kicsi az esélye, hogy ebből bármi is lesz, de feszültség keltésére ideális.”

Az ismeretlen levélíró elsősorban a Szcientológia Egyházra volt fixálódva, ezért megpróbáltuk ellenőrizni ezt a történet-szálat. Kérdezősködni kezdtünk az egyházzal kapcsolatban, és arra jutottunk, hogy a felvázolt konteónak nagy vonalakban sincs valóságtartalma. Ekkor döntöttünk úgy, hogy a levelezőforrást mindenestül szavahihetetlennek ítéljük, és nem pazarlunk rá több energiát. Ám „Egres Béla” máshogy gondolta. Novemberben egy másik e-mailcímről kaptunk kemény felszólítást egy közismerten a Szcientológia Egyház berkeibe tartozó, létező üzletasszony nevében:

„Tudomásunk van arról a nyomozó munkáról, melyet szerkesztőségük folytat és célja, hogy egyházunkat összefüggésbe hozzák a magyar kormány állítólagos hatalommegtartó tevékenységével. Ilyen tevékenységben egyházunk nem vesz részt. Soha egy ország belügyeibe sem avatkoztunk bele, soha egy párttal sem tartottunk fenn kapcsolatot és soha nem törekedtünk arra sem, hogy átvegyük a hatalmat, vagy befolyásoljuk az éppen regnáló kormányokat.

[…]

Nyomozó munkájukról és szerkesztőségükbe érkezett rágalmazó információkról mi is tudomást szereztünk, ahogy más szerkesztőségek és különböző civil és szélsőséges szervezetek is. Ennek eredményeképpen több halálos fenyegetést is kaptunk. Egyházunk három tagja is eltűnt az elmúlt egy hónapban, és több egyháztagunkat is érték fizikai atrocitások az elmúlt időszakban, melyeket még nem jelentettünk a hatóságoknak. Eltünésükkel Bonyai Pétert, Dudás Diánát és egy szélsőséges feminista szervezetet gyanúsítunk akiknek tartózkodási helye a Börzsönyben található és szoros kapcsolatot tartanak fenn két ellenzéki párttal is. Fenyegetéseik kimerítik a terrorizmus fogalmát.

[…]

Arra kérem szerkesztőségüket, hogy állítsák le az ellenünk irányuló nyomozást, mert nem fognak semmit sem találni, ugyanakkor az ellenünk folyó rágalmazási hadjárat  és a bennünket ért fenyegetések miatt kénytelenek leszünk olyan lépéseket tenni, melyek munkatársaikra nézve is komoly következményekkel járhatnak. Ne keressenek kapcsolatot közöttünk és a Magyar (sic!) kormány között. Ne nyomozzanak tagjaink és egyházunk vállalkozásai után és ne tartsanak semmiféle kapcsolatot egyházunk kritikusaival szemben akik ellen hamarosan becsületsértési pert indítunk.”

Ez volt az a pont, amikor rájöttünk hogy maga a legendás tréfamester szórakozik velünk: „egy szélsőséges feminista szervezetet gyanúsítunk akiknek tartózkodási helye a Börzsönyben található”. Jellegzetes egresbélázás, a hírhedt médiahacker titkos kézjegye. Innentől már nem is válaszoltunk az ebben a tematikában érkező e-mailekre, de „Egres Béla” sokáig nem adta fel. Még december végén is jelentkezett az Átlátszónál egy újabb bennfentes informátor szcientológia-témában, egy újabb e-mail címről, aki kiugrott és csalódott egyháztagnak és a budapesti org volt munkatársának mondta magát.

„Tudjuk, hogy a titkosszolgálatoktól már szivárogtak ki információk egyházunk és a kormány összefonódásáról. Nyilván em volt kellő képen alátámasztva különben már írtak volna róla. 2011-ben miután megvonták tőlünk az egyház státuszt elkezdtünk egy társadalmi hálózatot kiépíteni, melyet egy meglévő közösségi oldalunkra alapoztunk.

[…]

Ez egy jól szervezett hálózat. Több vállalkozó is van akinek családtagjait mi segítettük hozzá önkormányzati vagy kormányzati munkakörhöz. Van vállalkozó akinek mindegyik gyereke más más egyetemre jár és ott mindegyik tagja lett a HÖK-nek. Ez most már tíz éve így megy. Magyarország ideális abból a szempontból, hogy átvegyük apránként a hatalmat- legalábbis az Amerikai központban ezt tíz éve így gondolták.  Azóta változott a helyzet. 2020-ban a jelenlegi kormány képviselői kerestek fel azzal céllal, hogy segítséget kérjenek tőlünk. Nem kevesebbet ígértek, mint az egyházi státusz újbóli megadását valamint kormányzati pozíciókat.

[…]

Nekem mint OSA ügynöknek a Hit Gyülekezet és a Jehova Tanúival kellett kapcsolatokat kiépíteni és tanulmányozni szervezeteiket- és embereket beépíteni. Az Orbán Gáspár vezette Felházba több tagunk is beépült. Varga Juditon keresztül  tartjuk a kapcsolatot a kormánnyal. Az egyik nő akivel jelenleg az ördög ügyvédje hírbe kívánja hozni valószínűleg a mi emberünk. A dániai központból jár ide elég gyakran és titkokban találkoznak kb úgy mint Jakab Péter és a kampányfőnöke.

Az eredeti, első e-mailcímről pedig azóta is kapjuk a különféle izgalmas üzeneteket. Tavaly novemberben-decemberben már a készülő választási kampányról osztott meg velünk bennfentes információkat az állítólagos ex-titkosügynök:

„Az új pedofil törvényt hamarosan alkalmazni fogják ellenzéki jelöltek lejáratására. Nem tudta megmondani, hogy és mi módon, de nem véletlen, hogy ez a törvény most született. Hasonlóra már tíz éve is lett volna társadalmi igény. Állítólag nagyobb botrányokat fog a kormánypárti sajtó generálni mint a Kaleta, Borkai vagy Szájer ügy. Sajnos az egy társadalmi jelenség, ha egyszer valakit pedofíliával megvádolnak hiába bizonyosodik be az ártatlansága az a társadalom szemében továbbra is egy pedofil marad. Egyszóval ez az egész jól ki lett találva. Él magyarországon sajnos hárommillió, krumpliért szavazó csökkent értelmi képességű bigott keresztény ember akiket ilyesmivel meg lehet győzni!

[…]

A kiszivárgott információkkal az ellenzéki pártokat és újságokat kívánják hírbe hozni melynek súlyos következményei is lehetnek. Lényegében előre menekülnek és a jelek szerint titkos szövetségeseiket is beáldozzák. Képviselők és újságírók letartóztatására és hírportálok betiltására is lehet számítani.”

December 20-án arról számolt be a grafomán sajtólevelező, hogy egy újságíró barátja „ismeri az egyik kulcsfigurát aki ötleteket szállít ellenzéki képviselők lejáratására. Néhány ellenzéki polgármester már kapott erről figyelmeztetést.” Az állítólagos barát a harcos ellenzéki, Szele Tamás Facebook-oldalát jelölte meg: ő az az újságíró, aki évek óta vívja szélmalomharcát „Egres Bélával”. Homonnay Gergely halála kapcsán pedig arról írt hosszasan a magát volt titkosügynöknek kiadó férfi, hogy az izraeli titkosszolgálatnak lehetett valamilyen szerepe az ügyben:

„A 2000-es évek elején egyre több izraeli fiatal hagyta el hazáját és telepedett le a kibővült Európai Unió valamelyik keleti tagországában. Kihasználva azt a lehetőséget, hogy felmenőik után jogosultakká váltak valamelyik ország állapolgárságára. Izraelben ez nagy problémát jelent, mivel a shministim mozgalom is egyre terjed. Egyre problémásabb a fiatalokat besorozni és háború esetén egyre kevesebb támogatást kapnak a külföldön élő állampolgároktól. 2012-ben a Safarov ügy után született meg a  titkos megállapodás. A magyar titkosszolgálatok beépültek a helyi izraeli közösségekbe és jelentéseket küldtek az izraeli kormánynak. Nem egy eset volt mikor itt élő izraelieket lehetetlenítette el a magyar titkosszolgálatok közreműködésével ha felemelték szavukat hazájuk politikája ellen. Cserébe az izraeli titkosszolgálatok időről időre adatokat gyűjtenek külföldön élő magyarokról. Főleg azokról akik az elmúlt években nyíltan felszólaltak a kormány politikája ellen. Egy ilyen akció végrehajtására csak ők és a maffia képesek.”

A fent ismertetett e-maileken felül további nevekről és e-mail címekről is kaptunk még néhány olyan stílusú és tartalmú levelet, amelyeknél felmerült bennünk a gyanú, hogy ezeket is „Egres Béla” küldhette. Ma már minden online megkeresést, olvasói levelet paranoiásan átnézünk, nem kerülnek-e elő benne a börzsönyi feminista terroristák vagy hasonló ismert önleleplező elemek egy ponton. Sajnos nem minden levelébe tesz ilyesmit, így már minden és mindenki gyanús számunkra.

Megkeresésünkre Dezső András újságíró határozottan cáfolta, hogy ő állna az „Egres Béla” néven elhíresült médiaművész akciói mögött: „Én nem trollkodnék közéleti témában, az összes tréfám apolitikus volt, ártatlan. Zámbó Jimmyvel, afrikai magyarokkal, celebekkel oké, de közélettel nem.”

Sarkadi Nagy Márton—Bodoky Tamás

Címlapkép: A Rendszerkritikus Tömeg Million Mask March 2016 elnevezésű, az Anonymous hacktivista közösség által szervezett vonulásos demonstráció a fővárosi Vértanúk terén 2016. november 5-én. A háttérben az Országház. (forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás