Egyéb

Hiába van mobiljuk a raboknak börtönben, még mindig csempésznek be telefonkészülékeket

Nem csökken a börtönökbe becsempészett telefonok száma – derül ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által az Átlátszónak megküldött válaszokból. Ennek oka információink szerint az, hogy a bevezetett börtön-mobilokon folytatott beszélgetés ára elég borsos, illetve, hogy a készülékeken csak meghatározott ideig lehet csevegni.

 

tamogatoi_rontgen_jav2

 

Csalás gyanúja miatt nyomoznak – az Átlátszó értesülései szerint – a szigetszentmiklósi rendőrök két, a tököli büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott férfi ellen, akik mobiljaikon nyereményjáték csalást követtek el. A büntetés-végrehajtás részéről megerősítették az eljárás tényét és ezzel együtt kérték, hogy további információért forduljunk a rendőrséghez. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság válaszában ehhez annyit tett hozzá, hogy a két elítéltet az újabb ügyben gyanúsítottként már kihallgatták.

A bűncselekményt a rabok nem a büntetés-végrehajtási intézetekben bevezetett mobilkészülékeikről követték el, hiszen azokon csak néhány számot tudnak hívni, így a kapcsolattartónak kijelölt hozzátartozót és az ügyvédet. A csaláshoz használt készülékek fű alatt bejuttatott mobiltelefonok, amelyeket a bv munkatársai időről-időre megtalálnak.

A BvOP adatai szerint a börtönökben 2014-ben 703, 2015-ben 832, idén, az első negyedévben pedig 288 telefonkészüléket találtak. Ehhez hozzátették, hogy a mobilok több mint 40 százalékát még azt megelőzően találják meg, hogy a fogvatartottakhoz eljuthattak volna. „A készülékek darabszámának emelkedése a felkutatás hatékonyságának javulását jelzi” – jegyezték meg.

Tavaly építtette ki a büntetés-végrehajtás azt a rendszert, amely révén a börtönök lakói már mobiltelefonon beszélhetnek hozzátartozóikkal és nem kell arra várakozniuk az ósdi készülékek előtt, hogy sorra kerüljenek. A kilenc hónapja működő rendszert jelenleg több mint 15 ezer fogvatartott veszi igénybe – közölte a BvOP. „A rendszer kiépítése és üzemeltetése, valamint a húszezer készülék beszerzése összesen mintegy 42 millió forintos költséget jelentett.”

A Telekom adja a készüléket, amelyet nem lehet visszahívni és amelyre sms-t küldeni sem lehet. A mobil feltölthető kintről, úgy, mint a Domino-kártyás telefonok, vagy a fogvatartottak által. A letéti számlájukra beküldött pénzből maga a rab teszi rá az egyenleget.

bvmobiltarifa

 

Ennél többet azonban nem árultak a börtönmobilokról, mondván, a beszerzési eljárást „a minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet alapján folytatták le.”

Így nem adtak választ arra sem, hogy mennyi a hívásdíj. Ez azért érdekelte volna az Átlátszót, mert ügyvédek elmondása szerint a fogvatartottak továbbra is örülnek a becsempészett mobiloknak, ugyanis azon olcsóbban tudnak telefonálni.

Nemcsak a drágább tarifát nem tartja jónak Baji Éva ügyvéd, hanem más problémát is lát a rendszerrel kapcsolatban „Engem bármikor hívhatnak, de a rokonokkal heti pár alkalommal 5-10 percet cseveghetnek, egyik ügyfelemnek ez heti félórára jön ki. Aztán, ha ez letelt, akkor engem hív fel a védencem, megkér, hogy ezt-vagy mondjam meg, beszéljem meg a párjával, aztán hívjam vissza. De ez sem olyan egyszerű, mert közvetlenül a mobiltelefont nem tudom megcsörgetni, hanem a BvOP-nál be kell jelentkeznem és egyeztetnem kell egy időpontot velük, amikor a fogvatartott elér engem.”

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás