A helység kalapácsa

Egymilliós büntetés és eltiltás a Samsungnak: engedély nélkül folyt a gyártás két üzemrészben

Hetek óta csupán éjjel dolgozik teljes kapacitással a gödi Samsung-gyár. A napközbeni csökkentett üzem összefügghet azzal, hogy a használatbavételi engedélyek hiánya miatt a hatóság büntetéssel sújtotta a céget, és a gyár több részében leállíttatta a termelést. Az erről szóló dokumentumokat csak féléves huzavona után adta ki a kormányhivatal.  

A gödi Samsung-gyárban az egyik előzetes környezeti vizsgálat szerint évente több tízezer tonna veszélyes anyagot használnak fel az akkumulátor-készítéshez. Nem mindegy tehát, hogy a hatóságok által megszabott feltételek szerint, szabályosan és biztonságosan működik-e az üzem. A gyár egyes részei azonban mind a mai napig nem rendelkeznek használatbavételi engedéllyel, és nem is működhetnének.

Az engedélyek hiányát azonban nem verte nagydobra sem a Samsung, sem a hatóságok. Épp ellenkezőleg: egy május 5-én tartott online közmeghallgatáson a használatbavételi engedéllyel kapcsolatos kérdésekre Sonnevend Ákos, a Kormányhivatal Építésügyi Hatóságának osztályvezetője elismerte, hogy nincs meg minden engedély, ám ugyanakkor azt állította, hogy az engedélyezési eljárás „folyamatban van”. De még ez sem felelt meg a valóságnak.

Tovább bővül a Samsung gigagyára, pedig még az első üzemnek sincs meg minden engedélye

Újabb akkumulátorgyár építésének előkészületeit kezdte meg a Samsung Gödön, és bár a második gyár katasztrófavédelmi eljárása még zajlik, az ezzel összefüggő telefonos közmeghallgatás inkább csak formalitásnak tűnik. Eközben a 2018-ban átadott első üzem is tovább bővül, pedig – a nyilvánosan elérhető dokumentumok szerint – még ez sem kapta meg az összes használatbavételi engedélyt.

Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk, a gödi önkormányzattól kikért dokumentumokból kiderült: a Samsung Magyarország Zrt. decemberben több gyáregységére visszavonta a használatbavételi engedélyezésre vonatkozó kérelmét.

Engedély nélküli gyártás két zónában

Az engedélyek meglétére a Göd-ÉRT Egyesület közadatigénylésben kérdezett rá december végén, a Pest Megyei Kormányhivatal azonban hónapokig nem volt hajlandó válaszolni. Emiatt az egyesület a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordult. A NAIH június elején küldött tájékoztatása szerint a hatóság többször is felszólította Tarnai Richárd kormánybiztost, hogy haladéktalanul nyilatkozzon a válaszadás elmaradásának okáról.

A Kormányhivatal végül június 16-án reagált a közel fél éves adatigénylésre. A válaszul küldött dokumentumok egyike szerint

az építésfelügyeleti hatóság egy februári ellenőrzés során azt tapasztalta, hogy a gyár B és C zónájában engedély nélküli gyártás folyik. Ezért a hatóság 2021. február 10-én azonnali hatállyal megtiltotta ezeknek az épületrészeknek a használatát.

Az indoklás szerint, mivel hiányoznak a használatbavételhez szükséges szakhatósági állásfoglalások, nem dönthető el, hogy ez az épületrész rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas-e”.

Egymilliós bírság

A Samsung-gyár B zónája 2018 júniusában, a C zóna májusban kapott építési engedélyt. Az engedélyek egy kb. 65 ezer négyzetméteres, több szintből álló gyártó-, raktár- és irodaépületről szólnak. Az engedélyek külön részletezik a N-methyl-2-pirrolidon (röviden: NMP) nevű oldószer használatára vonatkozó szigorú szabályokat. Ebből az elektróda-gyártáshoz használt anyagból – mely súlyos bőr-, szem- és légúti irritációt okozhat és károsíthatja a magzatokat – a gödi Samsung-gyár évi 11 ezer tonnát használ fel.

Az épületek használatbavételéhez összességében számos iparbiztonsági, tűzvédelmi és szakhatósági feltételnek kell megfelelni. Hogy ezek közül melyeket nem tudja teljesíteni lassan egy éve a Samsung, arra nem derül fény az adatigénylésre küldött dokumentumokból.

Részlet a Pest Megyei Kormányhivatal végzéséből

Az viszont kiderül a hatóság tájékoztató leveléből, hogy bár április 9-én a Samsung újra kérelmet nyújtott be a B zóna használatbavételi eljárásának elindítására, április 16-án máris az eljárás szüneteltetését kérte. Az építésügyi hatóság osztályvezetője tehát valótlanul állította május 5-én, hogy zajlik az engedélyezési eljárás.

Ezzel szemben egy újabb hatósági szemle jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a februárban kiadott tiltás ellenére a B és C zónában továbbra is folyt a gyártás.

Emiatt a hatóság május 17-én egymillió forint bírság megfizetésére és az engedély nélküli működés leállítására kötelezte a Samsung Magyarország Zrt.-t.

Vélhetően azonban a dél-koreai multi számára nem jelent majd gondot a bírság kifizetése.

Az bizonyos, hogy a gyár zajszennyezése nem lehet oka az engedélyek hiányának. A hatóság ugyanis egy másik üzemrész számára annak ellenére adott ki használatbavételi engedélyt, hogy megállapítja: a Samsung átlépi a megengedett zajszintet. Vagyis a zajhatárértékre vonatkozó szakhatósági feltételeket nem kell a cégnek teljesítenie.

A lakók nem alszanak a zajtól, de legalább Mészáros cége milliárdos tendert nyert Gödön

Bár a különleges gazdasági övezet révén Pest megyéhez került a Gödön épülő Samsung-gyár, a gigaüzem környezeti hatásai a város lakóit sújtják. A helyiek elviselhetetlen zajra, növekvő forgalomra és ingatlanjaik értékvesztésére panaszkodnak. A kormány kedvenc építőipari cégei eközben óriási hasznot húznak a Samsung érdekében megvalósuló infrastruktúra-fejlesztésekből.

„Adminisztrációs hiba”

A helyiek szerint különösen feltűnő, hogy míg az utóbbi hetekben a gyár napközben csendesebben működik, este 9-10 óra körül „beindul”, majd éjféltől hajnalig „turbó fokozatba kapcsol, lehetetlenné téve ezáltal több száz gödi lakos éjszakai pihenését. Vagyis úgy tűnik, mintha a Samsung éjjel amikor nemigen lehet számítani hatósági ellenőrzésre igyekezne pótolni a nappali órák kieső termelését.

Orbán Viktor miniszterelnök a gyár 2017-es megnyitóján azt mondta, hogy a beruházással „a jövő költözik be Gödre, továbbá hogy „Magyarország és Göd egyaránt nyer ezzel a gyárral, hiszen az emberek munkát, a cégek megrendeléseket kapnak. A Samsung engedélyeiről nem beszélt.

A Kormányhivatal egyébként „adminisztrációs hibával indokolta, hogy hónapokig  nem küldött választ az adatigénylésre. Valójában még mindig titkolózik: a Samsung ugyanis további épületrészeket húzott fel, immár a K zóna építésénél tart. De hogy az első gyár bővítményei közül melyek kaptak használatbavételi engedélyt, s melyek nem, arról továbbra sem hajlandó nyilatkozni a hatóság.

Bodnár Zsuzsa

(A szerző a Göd-Ért Egyesület elnöke.) Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (b) és Jim Gun Hjong dél-koreai nagykövet átvágja a nemzetiszínű szalagot a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátorgyárának nyitóünnepségén 2017. május 29-én. (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt) 

 

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 

Megosztás