előválasztás 2021

Előválasztás-figyelő – alig maradt nem regisztrált induló, hivatalosan is hat miniszterelnök-jelölttel indulhat az aláírásgyűjtés

Augusztus 15-én, vasárnap, vagyis a mai napon éjfélkor véget ér az előválasztáson indulni szándékozó képviselőjelöltek hivatalos regisztrációs időszaka. Az utolsó heti hajrában szinte az összes, korábban be nem jelentkezett induló felkerült a hivatalos honlapra, tehát regisztrációjuk érvényesnek tekinthető. A fennmaradó jelöltek még a mai napon élhetnek a regisztráció lehetőségével, nevük feltételezhetően a jövő hét során kerül rá az indulók listájára. A Závecz Research legújabb közvéleménykutatása szerint a vidéki választóknál Jakab Péter a befutó, míg a fővárosban Dobrev Klára és Karácsony Gergely szoros küzdelmére lehet számítani. Heti figyelőnk.

Társadalmi célú hirdetés

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

A harmadik héten vasárnap délig a legtöbb, korábban nem regisztrált induló is felkerült a hivatalos indulók listájára. Azok a képviselőjelöltek, akik még nem éltek a regisztráció lehetőségével, éjfélig pótolhatják. A DK indulói regisztráltak a legtöbben, náluk mindössze hatan nem adták még le jelentkezésüket. A Momentum eddigi hivatalos indulói mind a harmadik héten kerültek fel a listára. Az MSZP összes indulója leadta már a jelentkezését, a Jobbikban már csak egy fő maradt hátra. A független képviselőjelöltek többsége hivatalosan is indul az előválasztáson. A jövő héten véglegesítetik az indulók névsorát, és az alapján kiderülhet, hány fő vesz részt a következő fordulóban, az aláírásgyűjtésben. Vasárnap délig mind a hat, korábban bejelentett miniszterelnök-jelölt regisztrációját elfogadták.

Regisztrált indulók pártok szerint

Előválasztási jelöltek aránya hivatalos bejelentkezésük alapján

Ahhoz, hogy valaki megkapja a hivatalos indulási lehetőséget, a regisztráció előtt ki kell választania azt a pártot, amelynek frakciójába ülne be az új parlamentben. A választott pártnak reagálnia kell erre, tehát el kell fogadnia a kérelmet (befogadó nyilatkozatot kell kiadnia), hiszen ennek hiányában a jelölt nem tud regisztrálni az előválasztásra – derül ki az Azonnali cikkéből. Emiatt a korábban nem hangsúlyozott szabály miatt több képviselőjelölt indulása is kétségessé vált. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) hat jelöltjét eddig egyik párt sem fogadta be a majdani frakciójába. Ha ez nem változik, nem tudnak elindulni az előválasztáson –írták. Márki-Zay Péter elmondta, tiltakozni fog, hogyha az eddig be nem fogadott jelöltjeik nem kapnak befogadást a regisztrációs időszak végéig.

Az Új Alternatíva Párt mindhárom jelöltje visszalépett, így a párt végül nem vesz részt az előválasztáson. Facebook-posztjukban leírták, hogy a mindhárman a hatpárti összefogással kerültek szembe. Lakatos Gusztáv szerint a hatpárti szabályok nagyon rizikósak, Ujhelyi Sándor pártelnök a Pest megye 9. választókerületben egyedüli induló lett volna a hat párt által támogatott indulóval szemben, Szendrei Endre pedig nem ült volna be annak a pártnak a frakciójába, amelyiktől kaptak volna befogadó nyilatkozatot.

Mint minden más indulónak, a független jelölteknek is ki kell választaniuk, melyik frakcióba ülnének be a 2022-es választások után. Az eddigi pártválasztások szerint a legtöbb független jelölt a Jobbikhoz ülne be (12 fő), ezt követi a DK (3 fó), majd az MSZP (2 fő) és végül a Momentum (1 fő).

A Závecz Research újabb, 1 200 főn alapuló reprezentatív közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson potenciálisan induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról. A preferált jelöltre vonatkozó kérdésnél a válaszadók szociodemográfiai adatait vették figyelembe, ami alapján körvonalazódik a miniszterelnök-jelöltek területi támogatottsága. Kiderül, hogy a települések méretének növekedésével a válaszadók egyre kevésbé szavaznának Jakab Péterre, és egyre inkább Dobrev Klárára vagy Karácsony Gergelyre. A másik három indulóról (Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Pálinkás József) nem derült ki pontos támogatottsági adat, viszont a három induló támogatottsága összesen nem éri el települési kategóriánként a 25 százalékot.

Miniszterelnök-jelöltek támogatottsága egyes települési kategóriákban 

Kövesse az ellenzéki előválasztást a heti kétszer (hétfőn és csütörtökön) frissülő előválasztási oldalunkon:

ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS 2021 – Interaktív térkép és diagramok


Szabó Krisztián

Címlapkép: Regisztrált indulók párt szerint

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás