előválasztás 2021

Előválasztás-figyelő – Mellár meglepetésszerűen megfutamodott, előkerült viszont egy új miniszterelnök-jelölt

Augusztus 15-én, vasárnap véget ért az előválasztás regisztrációs időszaka. Az indulni vágyó képviselő- és miniszterelnök-jelölteknek három hetük volt indulásuk hivatalos bejelentésére, viszont a kezdeti 293 bejelentett/bejelentkezett indulóból mindössze 272 indulást vett nyilvántartásba az Előválasztási Bizottság. A hat miniszterelnök-jelöltet tartalmazó lista az utolsó pillanatban bővült egy fővel, a Le az Adók 75 százalékával szervezet elnökével, Ecsenyi Áronnal. Közben Pécsett pezseg a politikai piac. Heti figyelőnk.

Társadalmi célú hirdetés

Térképes segédlet az ellenzéki előválasztáshoz

Lezárult a három hétig tartó hivatalos regisztrációs időszak, az ellenzéki előválasztás Facebook-posztban közölte a jelentkezők végleges számát: 272 egyéni képviselőjelölt és 7 miniszterelnök-jelölt. Ugyan a posztban azt is leírták, hogy a jelöltek végleges listája várhatóan a hosszú hétvégén alakul ki” – tehát a honlapra felkerült végleges listára még a jövő hétig várni kell , a számokból lehet néhány dologra következtetni.

Az előzetes bejelentkezések alapján (ha a visszalépéseket nem számoljuk) összesen 293 egyéni képviselőjelölt jelentette be indulási szándékát. Ezzel szemben csak 272 főt vettek nyilvántartásba, tehát 21 fő nem tudta, vagy nem akarta leadni végül hivatalos indulási kérelmét. Múlt héten megírtuk, hogy Márki-Zay Péter szervezetében, a Mindenki Magyarországa Mozgalomban hat jelöltnek az indulása is kétségessé vált, ugyanis egyik párttól sem kaptak befogadói nyilatkozatot, ami a regisztráció előfeltétele. Az, hogy a múlt hét óta ennek a hat jelöltnek sikerült-e végül regisztrálnia, csak a végleges névsor közzétételével derül ki. Hasonló helyzetben van Pálinkás József pártjának, az Új Világ Néppártnak három jelöltje is (Dömsödi Gábor, Koczka Tibor és Popovics Judit), akik ugyan leadták jelentkezésüket, befogadó nyilatkozatot egyik párttól sem kaptak. A pártelnök a Telexnek úgy fogalmazott, hogy ha nem sikerül a három jelölt indulását megoldani, azt sem tartja kizártnak, hogy a párt visszalépjen az előválasztástól.

Az igazán meglepő visszalépésre azonban Pécsett került sor, már amennyiben tényleg sor került rá, mert a legfőbb érintett eddig nem nyilatkozott. Mellár Tamás közgazdász legutóbb függetlenként nyert, így egyike volt a három vidéki ellenzéki győztesnek. Némi kavarást követően a Párbeszéd frakciójába ült be, egészen pontosan az ő csatlakozásával alakulhatott meg a párt képviselőcsoportja, mivel a szocialisták listáján mandátumot szerzett Fodor Gábor-féle liberális párt képviselője, Bősz Anett az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy inkább függetlenként folytatja. Az MSZP és a Párbeszéd 2018-as megállapodásának része volt, hogy igyekeznek mindent megtenni, hogy mindkét szervezet frakciót tudjon alakítani ezért kölcsönözte ki képviselőjét, Burány Sándort az MSZP a párbeszédnek. Bősz (le)lépése az önálló P-frakció létét sodorta veszélybe, végül a független Mellár mentette meg számukra a helyzetet. Bősz később a DK-hoz csatlakozott, és a DK támogatásával indul Pest megyében az előválasztáson.

Közben az ellenzék az önkormányzati választáson megszerezte Pécs vezetését. Az ellenzéki koalíció ernyőszervezete a Mellár Tamás nevével fémjelzett egyesület, míg a polgármester a szocialisták korábbi erős emberéhez, Puch Lászlóhoz köthető Péterffy Attila lett. Azóta folyamatosan érkeznek a hírek a városvezetés belső konfliktusairól, amit leginkább úgy lehet jellemezni, hogy a civilkontúrú, újfajta politizálás illúzióját keltő, 2010 után ellenzékivé váltak és a régi, 2010 szocialista világ figurái ütköznek egymással. Péterffyt végül ki is zárták a Mindenki Pécsért egyesületből, és folyamatosan változik a többségi önkormányzati frakció összetétele is. Ugyanakkor a régieken belül sem teljes az összhang, az előválasztás rajtjakor az egyik pécsi körzet jelöltjét, a párt volt második emberét, Szakács Lászlót kizárták az MSZP-ből, míg a DK azonnal befogadta őt.

A másik körzetben a Párbeszéd értelemszerűen Mellárt kívánta indítani, és az MSZP-vel kötött országos megállapodás értelmében ez egyből a szocialisták támogatását is jelentette volna. Ehhez képest július legvégén egy helyi ügyvéd, a városházával kapcsolatban álló Bodnár Imre bejelentette, hogy szocialista jelöltként belevág az előválasztási küzdelembe. Péterffy Attila rögvest támogatásáról biztosította, a Párbeszéd azonban vétót emelt. Ennek a történetnek újabb fordulata a mostani bejelentés, mely szerint Mellár lesz az, aki visszalép a versenytől. A körzetben indul még a momentumos Nemes Balázs is.

A másik érdekesség a hetedik miniszterelnök-jelölt személye. Az előválasztás előzetes és hivatalos regisztrációs szakaszában is sokáig csak hat indulóról lehetett tudni, majd a regisztrációs időszak vége után közzétett Facebook-posztban ez a szám hétre nőtt. Az Azonnali augusztus 16-án megírta, hogy a hetedik induló a Le az Adók 75 százalékával szervezet elnöke lenne, Ecsenyi Áron.

Ecsenyi pártja már korábban is próbált 15 képviselőjelölt indításával részt venni az előválasztáson, de jelöltjeik nem kaptak befogadói nyilatkozatot egyik szervező párttól sem, e-mail-es megkereséseikre nem válaszoltak. Ecsenyi ettől függetlenül leadta jelentkezését a miniszterelnök-jelölti pozícióra, befogadási kérelmét pedig az Új Világ Néppártnak küldte el. Az Azonnali megkeresésére a párt azt válaszolta, hogy Ecsenyi nem kereste meg őket az ügyben, de ha meg is kereste volna, akkor sem adtak volna zöld utat a jelöltségének”. Ecsenyi elmondása szerint erre számított, indulása demonstratív jellegű volt, célja pedig annak megmutatása, hogy szerinte az előválasztási folyamat nem demokratikus. Ettől függetlenül az Országos Előválasztási Bizottság 2021. augusztus 18-án nyilvántartásba vette Ecsenyi Áront, a Le az Adók 75%-ával Párt miniszterelnök-jelöltjét – olvasható az előválasztás Facebook-oldalán közzétett posztban.

Korábban is írtunk róla, hogy számos olyan választókerület van, ahol eleve nem lesz választási verseny, ugyanis a hat párt egy közös jelölt mögé sorakozott fel. A regisztrációs időszak lezárultával ugyan még várni kell néhány jelölt adatainak rögzítésére (a 272-ből 259-nek kerültek fel az adatai az előválasztás oldalára augusztus 19-ig), a meglévő indulók alapján látni lehet, hogy tíz olyan körzet már van, ahol verseny nélkül lehet győztest hirdetni. Ezek a következők:

  • Budapesti 10. (Szabó Tímea, Párbeszéd-MSZP),
  • Budapesti 11. (Varju László, DK),
  • Bács-Kiskun 4. (Kis-Szeniczey Kálmán, LMP),
  • Heves 2. (Dudás Róbert, Jobbik),
  • Jász-Nagykun-Szolnok 4. (Csányi Tamás, Jobbik),
  • Komárom-Esztergom 2. (Nunkovics Tibor, Jobbik),
  • Nógrád 2. (Gyenes Szilárd, MMM),
  • Pest 9. (Schmuck Erzsébet, LMP),
  • Somogy 3. (dr. Steinmetz Ádám, Jobbik),
  • Veszprém 3. (Rig Lajos, Jobbik).

Egy olyan körzet is van, ahol eredetileg két indulót jelentettek be, viszont a hivatalos listára csak az egyik induló került eddig fel: ez a Borsod-Abaúj-Zemplén 6. OEVK, itt Jézsó Gábor MSZP-Párbeszédes induló már jegyzőkönyvbe került, míg a független Tóth Ádám még nem.

Választókerületek száma az indulók száma alapján

Katanics Sándor, a DK Veszprém 1. OEVK helyi frakcióvezetője korábban már összetűzésbe került a pártjával: az előválasztáson helyette egy civil jelölt, Csonka Balázs mögé állt be a DK. Katanics utána függetlenként regisztrált az előválasztásra, a Momentumtól kért és kapott is befogadói nyilatkozatot. A DK még a regisztrációs időszak utolsó előtti napján, augusztus 14-én ezt a döntést megvétózta, majd Katanics ugyanazon a napon kilépett a pártból. A regisztrációját végül elfogadták, az előválasztáson a Momentum támogatásában gyűjtheti az aláírásokat.

A jövő héten véglegesítik az egyéni képviselőjelöltek listáját, és ez alapján az előválasztási térképünk adatait mi is frissíteni fogjuk.

Kövesse az ellenzéki előválasztást az előválasztási oldalunkon:

ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS 2021 – Interaktív térkép és diagramok


Szabó Krisztián-Hont András

Címlapkép: Visszaszámlálás és idővonal

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás