Nemzeti Együttműködés Rendszere

Oszkó Péter befektetése a Tiborcz Istvánhoz köthető alapkezelőnél a balatonhenyei óriásbirtok

Két hete részletesen bemutattunk egy nagyszabású, hatalomközelinek látszó balatonfelvidéki ingatlanberuházást, amiről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és más ellenzéki politikusok azt vélelmezik, hogy a miniszterelnök lánya és veje állhat a háttérben. A balatonhenyei óriásbirtok építését a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, Guller Zoltán kezdte el, majd egy akkor még ismeretlen tulajdonosi hátterű, a miniszterelnöki vő Tiborcz Istvánhoz több szálon kötődő tőkealap lett az ingatlant fejlesztő projektcég tulajdonosa. Cikkünk megjelenése után váratlan fordulatként Oszkó Péter, a Bajnai-kormány egykori pénzügyminiszterének cége, az Oxo Properties Holding Kft. közleményt adott ki arról, hogy tavaly megvásárolták a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.-hez tartozó Közép-Európai V. Magántőkealap befektetési jegyeit, így most már az ő beruházásuk a hatvanpusztai Orbán-majorsággal vetekedő méretű ingatlanegyüttes.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az OXO Properties Kft. által kifogásolt cikkünkben légi felvételeket mutattunk a kisgömböcként hízó, már közel két hektáros balatonhenyei birtokról, és arról írtunk, hogy azt az utolsó ismert tulajdonos, Ruff Zoltán korábban az akkor még általa tulajdonolt Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft.-be apportálta, majd ez a cég – és így a balatonhenyei beruházás is – a Közép-Európai V. Magántőkealap tulajdona lett.

A hatvanpusztai Orbán-majorsághoz fogható méretű birtok épül Balatonhenyén

Mint a kis gömböc, egyre csak hízik az a hatalmas balatonhenyei birtok, amiről először egy éve mutattunk drónfelvételeket. A mostanra Orbán Győző hatvanpusztai majorságát megközelítő méretű beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán kezdte el 2019-ben, majd nem sokkal később tovább is adta rokonainak és kormány-közeli ismeretségi körének.

Ruff jelenleg a Tiborcz István barátjaként ismert Szécsényi Bálinthoz is köthető Equilor csoportban is érdekeltséggel bíró AQVITALIS Zrt. tulajdonosa, korábban Mészáros Lőrinc volt felesége, Mészáros Beatrix cégének, a Media Vivantis Zrt-nek volt a vezetője. Azt megelőzően a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által tulajdonolt Erzsébet Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője is volt, de megfordult a Hír TV-nél és az ECHO TV vezetőségében is.

A balatonhenyei birtokot a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft-n keresztül – tulajdonló Közép-Európai V. Magántőkealap tulajdonosi háttere nem nyilvános adat, csak annyit lehet tudni a cégbírósági adatokból, hogy az alap kezelőjének (Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.) vezetője és felerészben tulajdonosa a Tiborcz István barátjaként ismert Szécsényi Bálint. Ez az alapkezelő ugyanarra a címre (Budapest, Pasaréti út 122-124.) van bejegyezve, mint több Tiborcz-érdekeltség, köztük a BDPST Zrt. is.

Ez a pasaréti úti irodaház a székhelye a Közép-Európai V. Magántőkealap másik, decemberben létrehozott cégének, a PSRT 122 Holding Zrt.-nek is, aminek szintén Szécsényi Bálint az ügyvezetője. Ez a címe továbbá a Szécsényihez köthető Equilor Zrt.-nek és több hozzájuk kapcsolódó cégnek. A hvg korábban többek között azt írta erről az irodaházról, hogy annak „nagy részét ma Tiborcz István és barátai, üzlettársai bérlik”.

Cégtáblák a Pasaréti út 122-ben

A balatonhenyei óriásbirtokról szóló cikkünk megjelenése után több ellenzéki politikus is a miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt és férjét, Tiborcz Istvánt valószínűsítette (itt és itt) a hatalmas balatonhenyei beruházás hátterében. Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) egy Facebook-bejegyzésben azt is szóvá tette, hogy az »uradalom« tájvédelmi területbe (piros sávos rész) ékelődik be, félő, hogy a további építkezések ezeket sodorják majd veszélybe, de az sem elképzelhetetlen, hogy a terjeszkedés miatt földeket vonnak ki a természetvédelmi oltalom alól – ahogy teszik ezt szerte az országban”.

Ezt követően kaptunk egy közleményt a Bajnai-kormány pénzügyminiszterének, Oszkó Péternek a cégétől. Az Oxo Properties Holding Kft. ügyvezetője, Nánási Zoltán által jegyzett közleményből kiderül, hogy az ő befektetésük a közel 20 ezer négyzetméteres birtok a félkész épületekkel. A tulajdoni lapon szereplő Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. tulajdonosa ugyanis a Közép-Európai V. Magántőkealap, aminek a magánbefektetője – a hozzánk eljuttatott közlemény szerint – az Oxo Properties Holding Kft., ez a cég pedig Oszkó Péteré.

Az Oszkó-cég közleményét átvette a teljes kormánysajtó, hazugsággal vádolva  Hadházy Ákost és a baloldali propagandasajtót.

A közlemény kapcsán feltett kérdéseinkre a cég ügyvezetője, Nánási Zoltán azt válaszolta, hogy tavaly egy teljes portfólió-kivásárlás keretében kerültek a Közép-Európai V. Magántőkealap befektetési jegyei az OXO Properties Holding Kft. tulajdonába és hogy ez a társaság a tőkealap egészének tulajdonosa. Hozzátették:

Az OXO Properties Holding Kft. üzleti céllal végez ingatlanbefektetéseket, saját üzleti stratégiája megvalósításaként. Erre tekintettel a kérdés, hogy kinek a részére hajtjuk végre a balatonhenyei fejlesztést nem egészen értelmezhető, tevékenységünk végzése kizárólag saját cégünk nevében és javára történik.”

Magántőkealapok esetében ugyanakkor nem a tulajdonos, hanem az alapkezelő rendelkezik közvetlenül arról, hogy konkrétan mibe (ingatlan stb.) invesztál, a tulajdonos által jóváhagyott befektetési politika” alapján. A Közép-Európai V. Magántőkealap alapkezelője, mint ezt korábban megírtuk, továbbra is a Szécsényi Bálint által vezetett és fele részben tulajdonolt alapkezelő, a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt. A balatonhenyei ingatlan tulajdoni lapján szereplő cég, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft. ügyvezetője pedig Guller Zoltán sógora, Dippold Miklós.

Kapcsolati háló

Információink szerint Guller Zoltán és Oszkó Péter az ELTE jogi karáról akár ismerhetik is egymást, ahol az 1990-es években Oszkó HÖK-elnök volt. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő szemfényvesztésnek tartja a tulajdonosváltást, Facebook-posztjában arról ír, hogy a jelek szerint Bajnai-kormány egykori minisztere, Oszkó Péter nem volt finnyás és az általa birtokolt befektetési alap legalábbis egy időre a nevére vette a NER egyik koronaékszerét (miután egy másik cége 600 milliós EU-s támogatást kapott ennyi pénzért egy átlagos magyar ember 300 évet dolgozik egyhuzamban)”.

Oszkó Péter megkeresésünkre azt mondta az ügyről, hogy „tavaly hajtottunk végre egy portfólió kivásárlást, annak képezte ez is a részét, ilyen kivásárlásokat pedig rendszeresen és üzletszerűen szoktunk végrehajtani, tehát teljesen szokványos módon került a közvetett érdekeltségünkbe ez az ingatlan is. Nem egy konkrét ingatlant vásároltunk, hanem egy alulértékelt befektetési portfóliót. Nem saját használatra vásárolunk vidéki üdülőket, hanem befektetünk eszközökbe”.

Arra a felvetésre, hogy esetleg csak a nevét adta-e a politikailag kényessé vált balatonhenyei beruházáshoz, Oszkó azt mondta az Átlátszónak, hogy nagyjából 2018. óta csinálunk hasonló portfólió kivásárlásokat, tavaly pedig erre még nagyobb lett a kereslet. Ez azt jelenti, hogy a kialakult környezetben kedvező értékelésen hozzáférhető eszközportfóliókat vásárolunk, amire pont ideális, hogy egy teljes portfólióhoz egy teljes befektetési alapként fértünk hozzá. Korábban senki nem piszkálódott, hogy ezt miért csináljuk, nyilván azért, mert Hadházy nem volt rákattanva, hogy az adott ingatlan szerinte Orbán Ráhelé. Ha bármilyen korrupt politikus el akarja dugni az ingatlanját, egyszerűen más nevére íratja. Mi pont nem vettünk saját nevünkre egyes ingatlanokat, hanem egy teljes portfóliót vettünk meg”.

Horn Gabriella

Címlapfotó: Németh Dániel. Infografika: Sarkadi Nagy Márton.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás