bűnügy

Kiheréléssel fenyegette a jogvégzett kormánypropagandistát, házkutatást tartottak nála

Több laptopját és a telefonját is lefoglalták annak a férfinek, aki a rendőrség gyanúja szerint egy álnéven írt emailben az elsődleges nemi jellege erőszakos megváltoztatásával ijesztgette Szánthó Miklóst, a kormányközeli Alapjogokért Központ tulajdonos-igazgatóját, a Kesma kormányoldali médiaholding kuratóriumi elnökét. A gyanúsított tagadja, hogy ő írta volna a fenyegető levelet.

Egy 49 éves férfit gyanúsítanak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ kormánylibling jogi elemzőintézet tulajdonos-igazgatójának zaklatásával — tudta meg az Átlátszó. A férfi zalaegerszegi otthonában október végén tartottak házkutatást az ügyben eljáró Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozótisztjei — két rendőr őrnagy, egy százados és egy főhadnagy. A házkutatás során lefoglalták az informatikusként dolgozó gyanúsított több laptopját és a mobiltelefonját.

Korábban több cikkben foglalkoztunk a kormánybarát médiaszakértésben remeklő Alapjogokért Központtal. 2018-2020 között az elemzőintézetet működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. végeredményben közpénzből származó 1,6 milliárd forinthoz jutott egy nemhivatalos támogatási programból, amelynek fő finanszírozója a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda volt.

Rogánék küldték a milliárdokat, kormányközeli álcivilek rejtett támogatására költötték | atlatszo.hu

Álcivil házipénztárra bukkantunk: éveken át támogatta közpénzmilliárdokkal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a Batthyány Lajos Alapítványt, ami a befolyt összegek oroszlánrészét egyből továbbosztotta másoknak – jellemzően Fidesz-közeli civilszervezeteknek. A többmilliárdos támogatási programot nyilvánosan sehol sem hirdették meg. Az alapítvány azóta a Karmelita kolostor mellé, tízmilliárdos villába költözött.

A jogász végzettségű Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója, a nonprofit kft. tulajdonosa, továbbá a kormánybarát Kesma médiaholding kuratóriumi elnöke is.

Az elemzőintézet központi emailcímére júniusban küldött egy ismeretlen egy olyan üzenetet, amely tárgya szerint „bűncselekmény elkövetésének bejelentéséről” szól. Az email tartalma szerint különböző kellemetlen eseményeket (például az „elsődleges nemi jelleg megváltozását”) jósolt az elemzőintézet kollégáinak — az egyedül megnevezett Szánthónak pedig azt, hogy „személyre szabott szégyenben fog részesülni”.

Az igazgató ezt úgy értelmezte, hogy az ismeretlen levélíró konkrétan őt fenyegeti kiheréléssel, és feljelentést tett, az esetről pedig közösségi oldalán keresztül is beszámolt. A „vállaltan konzervatív, jobboldali elemzőintézetet” érő „súlyos fenyegetésről” szóló hírt a kormányközeli média színe-java is átvette. Érdekesség, hogy a Kesma érdekeltségébe tartozó több orgánum (így a Magyar Nemzet, az Origo, a 888 vagy a Mandiner) az esetről szóló beszámolójában elfelejtette közölni, hogy Szánthó fontos, vezetői pozíciót tölt be a közvetetten tulajdonos szervezetben.

Az Átlátszó információi szerint az ügyben zaklatás gyanújával indult nyomozás. Azt nem lehet tudni, hogy milyen bizonyíték alapján gyanúsítják a 49 éves zalaegerszegi férfit. A gyanúsított — akinek nevét személyiségi jogaira tekintettel nem közöljük — tudomásunk szerint tagadja a terhére rótt cselekmény elkövetését, szabadlábon védekezhet.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen Szánthó Miklós látható, forrása a férfi közösségi oldala.

Megosztás