Jóhiszemű befektetők

“Hol a pénz, Ricsi?” – magyar sztárpókerest is emlegetnek a félmilliárdos nyomozás panaszosai

Magyar pókerjátékosok is megégtek abban a több százmilliós nagyságrendű ügyben, amelynek bankfelügyeleti szakasza idén nyáron gigabírsággal ért véget, rendőrségi nyomozása pedig még zajlik. Fricirics, azaz Fridvalszki Richárd magyar sztárpókeres, az MNB által 275 millió forintra bírságolt U. Attila sógora körül a múlt héten felcsaptak az indulatok. Fridvalszki nem akárki: pókeres ismerősei közül többen kiemelték, hogy korábban kétszer is sikerült a Pokerstars onlinepókeres platform legszűkebb topklubját jelentő Supernova Elite státuszt elérnie.

Támogatási kampány

“Elég a faszságból. Hol a pénz, Ricsi, erre tudsz választ adni?“ — ebben a finomnak kevéssé mondható stílusban kérdezte fel a napokban egy, magyar pókerjátékosokat tömörítő facebookos csoport egyik tagja azt a másik klubtagot, Ricsit, aki több szálon keresztül is kötődik egy több százmillió forintról szóló, jogosulatlan pénzgyűjtési ügyhöz, amelyben a bankfelügyelet a nyáron szabott ki gigabírságot, a rendőrség pedig tudomásunk szerint még nyomoz.

“Ricsi” nem más mint Fridvalszki Richárd, aki Fricirics néven közismert magyar pókeres körökben. A ma 43 éves, jászberényi illetőségű Fridvalszki eredményeiről többször tudósított a magyar média, sőt egy riportban a férfi korábban maga mesélt arról, hogy pókerprofiként hogyan néznek ki a mindennapjai.

Fridvalszki Richárd. Forrás: Fb / Fridvalszki Ricsi

A pókeres élete (az Origo portréjából származó szöveghű idézet szerint) Fricirics reggel 10 körül ébred, híreket, fórumokat olvas egy kávé mellett. Játszik egy kicsit, aztán egy-két óra körül megebédel. „Délután van rá lehetőség, hogy sportolni menjen az ember, vagy éppen zenekari próbára.” A Hendrix Reload nevű rockegyüttesben játszik, most épp országos turnén vannak a Kowalsky meg a Vega előzenekaraként. Úgy tervezi, hogy néhány évig a pókerből él, közben szeretne elmélyülni a tőzsde világában. „Feljutottam a legmagasabb tétekig, és a világ legjobbjai ellen játszom. Tisztában vagyok azzal, hogy megvan az esélye, hogy tudásban lemaradok.”

Fridvalszki nem akárki: pókeres ismerősei közül többen kiemelték, hogy korábban kétszer is sikerült a Pokerstars onlinepókeres platform legszűkebb topklubját jelentő Supernova Elite státuszt elérnie. Egyik beszélgetőpartnerünket megkértük, próbálja meg online pókerben kevésbé járatos laikusok számára is érthetővé tenni a teljesítmény jelentőségét, de végül csak odáig jutott, hogy “ez nagyon nagy dolog”.

Annyi biztos, hogy a magyar fókuszú Pókerakadémia nevű szájt fórumán valaha a hetedik legtöbb hozzászólást gyűjtötte az a topik, ami a férfi 2013-as szupernovásodásáról számolt be. Egyébként a Pókerakadémián jelent meg a magyar nyelvű fordítása a napokban is annak az internetről már eltűnt, eredetileg angol nyelvű beszámolónak is, ami Fridvalszkit közvetlen kapcsolatba hozta azzal a többszázmilliós történettel, amelyben tudomásunk szerint ma is rendőrségi nyomozás zajlik.

MNB Piacfelügyelet: Intézkedés U. Attilával szemben

Ezzel elérték a magyar pókeres világot is annak a jogosulatlan betétgyűjtési sztorinak a hullámai, amelynek keretében az MNB még tavaly tavasszal foglalt le közel félmilliárd forintnyi készpénzt egy U. Attila nevű férfitől. Idén nyárra a nemzeti bankon belül működő bankfelügyelet befejezte a saját eljárását, 275 millió forint bírságot vetett ki a férfira, és feljelentést téve továbbadta az ügyet a rendőrségnek.

Több, mint 1,2 milliárd forint, közel kétszáz befektetőtől

Barnóczki Péter, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tőkepiaci és fogyasztóvédelmi igazgatója egy interjúban a következőképpen foglalta össze U. Attila piramisjátékra emlékeztető — és a férfi tevékenységének banki engedélyhez kötött jellege folytán eleve törvénytelen — bizniszét, ami Barnóczki szerint a felügyelet kezére játszó szerencsés körülmények híján akár olyan jelentőségű fekete lyukká is növekedhetett volna, mint a Fortress vagy Bróker Marcsika korábban elhíresült ügyei:

„[U. Attila] értékesítői munkája az utazási szolgáltatásokat népszerűsítő, svájci tulajdonú Fireflies MLM rendszeréhez kötődött. Elmondása szerint rájött arra, hogy a Fireflies rendszeren belül elérhető termékek egyikét hogyan tudja profittal továbbértékesíteni különböző személyek részére. Lényegében az MLM rendszeren belül U. Attila ekkor belekezdett az általa csak „kuponbiznisznek” nevezett tevékenységbe”.

 

A címben is idézett hozzászólás az említett beszélgetésben. Forrás: Fb

A vele kapcsolatba került befektetőktől megszerezte a Fireflies informatikai rendszeréhez való hozzáféréshez szükséges felhasználói jelszavukat. Valójában semmilyen kereskedelmi tevékenységet nem végzett, hanem a felhasználói fiókokhoz hozzáférve csak annak a látszatát keltette, hogy a 2-3 hónapos „kereskedési ciklus” leteltét követően az sikeres volt. A beszerzett bizonyítékok alapján az MNB végül azt állapította meg, hogy közel kétszáz befektető mintegy 300 szerződéssel legalább 1,2 milliárd forintnyi készpénzt adott át neki. Az újabb és újabb befektetők U. Attila ismerőseinek ismerősei közül kerültek ki, akik „ajánlás” útján hallottak az exkluzívnak mondott „befektetési lehetőségről”.

Csőbe húzott pókerokosok

Több olyan emberrel is beszéltünk a magyarországi pókeres közösségen belül, akik azt állítják: ráfáztak, vagy majdnem ráfáztak U. kuponbizniszére. Ők eredetileg nem kötődtek az MNB-igazgató által emlegetett, Fireflies nevű MLM-történethez, hanem egyfajta, személyes kapcsolatokon keresztül elérhető befektetési lehetőségként ismerkedtek meg U. üzletével.

Érdemes tudni, hogy Fridvalszki és U. Attila a magánéletben sógorságban állnak: a kuponbizniszes férfi felesége, Szilvia a pókeres testvére is egyben.

A történetben inkább áldozatként feltűnt interjúalanyainknak kivétel nélkül anonimitást ígértünk azért, hogy merjenek beszélni a történtekről. Az éles eszükre és önállóságukra büszke pókeresek ugyanis nem szívesen vállalnák a szüleik vagy a barátaik előtt, hogy ilyen könnyen behúzták őket a csőbe.

Általában minden pénzzel kapcsolatos dolognak nagyon alaposan utánanéz, de akkor éppen sajátos élethelyzetben, lelkiállapotban volt, és szerette volna megmutatni, hogy mekkora befektető is igazából — így írta le az egyik riportalanyunk, hogy miképpen kerülhetett mégis a balekok közé egy sebezhető pillanatában.

Többen állítják: U. Attila mellett Fridvalszki neve így vagy úgy előkerült náluk is.

Anonimizált szerződés részlete Fridvalszki és U. Attila között. Forrás: Pokerakademia.com

Az egyik legkonkrétabb történetet az a Magyarországon élő külföldi pókerjátékos osztotta meg, akinek a története előbb egy külön szájton angolul (itt egyébként egy minden jel szerint Fridvalszki és U. között köttetett szerződésből is megjelentettek részleteket), majd a Pókerakadémia oldalán magyar nyelven is feltűnt.

“Sokan jelentősen jobb pénzügyi helyzetben lennének, ha soha nem ismerik meg Ricsit. Én sajnos közéjük tartozom. Richárd és én is pókerjátékosok vagyunk. Beszélgettünk pókerstratégiáról, ötletekről és hasonlókról. Valamiért megbíztam benne. Jótállt Attiláért és az ő üzletéért” — írta.

Egy, Fridvalszki személyes szerepét folytató felvetés a beszélgetésből. Forrás: Fb

 

Fridvalszki válasza az előző felvetésre; a férfi állításában foglaltakat a kérdező és felesége is valótlannak nevezi. Forrás: Fb

Egyik interjúalanyunk is azt mondta, őt kifejezetten Fridvalszki hozta az úgynevezett üzletbe. Egy másik beszélgetőpartnerünk azt mesélte, nála U. Attila hivatkozott Friciricsre, méghozzá úgy, mint aki U. bizniszéhez a pókeresek között gyűjti a kvázi befektetőket.

Fricirics neve azért csengett jól ezeknél a profi szerencsejátékosoknál, mert a férfi elhivatott és sikeres pókeresként ezekben a körökben közismert volt. Az is szimpatikus volt számukra, hogy hívő keresztényként mutatkozik, és jótékonysági akciókban is részt vett.

Fridvalszki a négyezernél is több taggal bíró Facebook-csoport beszélgetésében vitába szállt többekkel, mondván, a Pókerakadémián magyarul megjelent szöveg valótlanságokat állít. Azt is ígérte, hogy a [múlt] hét során valamiféle nyilvános válaszban fog reagálni az őt ért vádakra. Ilyesfajta közleménnyel a nem találkoztunk. Amikor a férfit vasárnap telefonon felhívtuk, azt mondta, nem szeretne nyilatkozni.

Fridvalszki egy hozzászólása a már említett beszélgetésben. Forrás: Fb

A magyar pókeres közösségben, de még a velünk beszélgetésbe elegyedők között sem egyhangú Fridvalszki megítélése. Az viszont biztos, hogy a kuponbizniszes sztoriba belekeveredettek közül szinte egyedüliként látszik még mindig védeni sógorát:

„Bízom Attilában. Nagyon jó szándékú, kedves embernek ismertem meg. A szándékos lopásos, csalásos károkozásban, igen, ártatlannak tartom. Követett el hibákat a pénz kezelésében (átadás, átvétel stb.), kommunikációban.”

Egy alternatívabb értelmezés Fridvalszki szerepére. Forrás: Fb

Még mindig várnak a pénzre

Interjúalanyaink között van olyan, aki még a bukás előtt visszakérte, olyan is, aki az MNB rajtaütése óta legalább az eredeti befektetésének összegét visszakapta a jogosulatlan betétgyűjtő U. Attilától, de olyan is, aki több tízmillió forintnak megfelelő összegre vár — egyelőre hiába.

A bankfelügyelet által 2019-ben beszedett félmilliárd forint ugyanis egyelőre még a rendőrségnél csücsül, feltehetően az ott zajló, ismereteink szerint jelenleg még nyomozati szakaszban tartó eljárás jogerős lezárásáig. Úgy tudjuk, ez az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen zajlik, tehát sem Fridvalszki, sem más sem számít hivatalosan gyanúsítottnak.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Budapest, 2009. december 22. Játékosok pókereznek a Magyar Póker Szövetség demonstrációján Budapesten a Ferenciek téri aluljáróban, ahol a „pókertörvény”, azaz az 1991-ben hozott, a szerencsejáték szervezésről szóló törvény módosítása ellen tiltakoztak. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Megosztás