bűnügy

Hidegvérrel Aszódon: sok az ellentmondás a bokrok alatt talált holttest ügyében

Két kisgyermek találta meg egy nő holttestét Aszódon a lakótelep 5/18-as háza melletti bokorban a Falujárók utcájában. Az Átlátszó tudósítójának értesülései szerint a 30-as éveiben járó nő holttestét fekete zsákkal takarták le. Egy helyi forrás szerint „egy bordó színű autóból” tették ki. A gyilkosság jelentős riadalmat keltett Aszódon. A rendőrség és a törvényszék szerint nem emberölés, hanem halált okozó testi sértés történt. Azaz az áldozatot agyonverték, ez okozta a halálát, és emiatt szabadultak meg a holttesttől Aszódon. A rabszolgatartó házaspárt május 4-én letartóztatta a nyíregyházi törvényszék, a hétfői közlemény megrázó részleteket tartalmaz.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába április 28-án kora este egy férfi tett bejelentést: lánya a barátnőjével játszott, amikor egy aszódi társasház előtt holttestet találtak – írta a police.hu. A kiérkező rendőrök azonosították az elhunytat, egy 34 éves piliscsévi nőt. A szemle előrehaladtával nem tudták egyértelműen kizárni, hogy bűncselekmény áldozata lett. A Nyíregyházi Törvényszék szóvivője május 6-án, hétfőn közölte, hogy a hétvégén a nyomozási bíró elrendelte a bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett házaspár letartóztatását.

A soron kívüli boncoláson az elsődleges igazságügyi orvosszakértő sérült vesét, a koponya hátsó részén agyi bevérzést és több felületi sérülést is talált. A szakértő vélelmezte, hogy a halál jó pár órával a holttest megtalálása előtt állt be.

Nem sokkal korábban egymással ellentmondásos teóriák, összeesküvés-elméletek kezdtek terjedni Aszódon. Ha – mint a hivatalos rendőrségi közlés állítja – a holttestet Nyírségből hozták Aszódra, akkor miért egy forgalmas közút mellett, gyakorlatilag nappali világosság mellett dobták ki a holttestet?

A police.hu azt írta: „A sértett április 28-án este rosszul lett, autóba ültették, és Pest vármegyébe utaztatták, majd kitették az aszódi társasház előtt, és sorsára hagyták. A rendőrök szakértők bevonásával vizsgálják, hogy a nő pontosan mikor vesztette életét.”

A rendőrség tájékoztatása szerint a rendőrök három napon belül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Pátroha településig jutottak, ahonnan a helybéli kollégáik közreműködésével négy embert állítottak elő. A gyanú szerint az 57 éves H. Béla és 54 éves neje az elmúlt hónapokban személyi szabadságában korlátozták, fizetés nélkül dolgoztatták, és H. Béla napi szinten bántalmazta a sértettet.

Vlcsnap 2024 05 03 02h51m00s667 0

Fotó: police.hu

„Adataink szerint a házaspár fia és annak párja is tudott a történtekről, azonban nem nyújtottak segítséget a nőnek”– olvasható a rendőrség honlapján. Nemrendőrségi nyelvre lefordítva: az áldozat H. Bélának és nejének a rabszolgája volt.

Éheztették, sokkolóval kínozták

A hétfői törvényszéki közlemény megrázó részleteket hozott nyilvánosságra. Egyebek mellett ez olvasható a közleményben: „A megalapozott gyanú szerint a pár férfi tagja interneten ismerkedett meg a sértettel, akinek családi körülményei rendezetlenek voltak, italozó életmódot folytatott. 2023 nyarán a házaspár rábírta a családi és szociális helyzete miatt kiszolgáltatott sértettet, hogy szállásért és ennivalóért cserébe segítsen nekik a ház körüli munkákban.”

A bíróság azt is írta, hogy a korábbi ígértekkel ellentétben azonban a nőt gyakorlatilag éheztették, a földön altatták és az ingatlant sem hagyhatta el engedélyük nélkül.

H.B. gyanúsított ököllel és sodrófával rendszeresen, míg H.B.-né puszta kézzel alkalomszerűen bántalmazta a sértettet abban az esetben, ha a rábízott feladatokat nem megfelelően végezte el. A férfi több alkalommal elektromos sokkolóval is nekiesett az egyre gyengébb állapotban lévő nőnek.

2024. április 28-án az éheztetés miatt már mozgás- és beszédképtelen sértettet beültették a gépkocsiba, majd elindultak vele Budapest irányába, azonban útközben észlelték, hogy a sértett időközben elhunyt, így az autópályáról lehajtva egy aszódi társasház parkolójában kirakták az élettelen testet, zsebébe tették a személyi igazolványát és bankkártyáját, majd hazautaztak – olvasható a törvényszék közleményében.

Nem az első eset

Az aszódi, Falujárók útjai lakótelep nem először volt horrorisztikus bűntett színhelye. A Mérce tavaly azt írta: „Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a törvényszék által első fokon elítélt L. Tamást, aki tavaly májusban megölte mindkét lányát, amikor láthatáson voltak. Fejszét használt, amikor megölte a gyerekeit.”

Az Átlátszó értesülései szerint a férfi álmukban gyilkolta meg a lányait. A holttesteket napokkal később találták meg. Egy forrásunk szerint L. Tamás rongyokat gyömöszölt a lakás bejárati ajtaja alá – vélhetően azért, hogy a társasházban ne érezzék meg a bomló holttestek szagát. Nem jött össze. A lakók érzékelték és felfigyeltek a bűzre. A rendőrség ezután indított nyomozást a kettős emberölés ügyében. Tamás vonat akarta alá vetni magát. De nem halt meg. Elvesztette az egyik lábát. A bíróság ezután ítélte tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre a helyi forrásaink zárkózott, a magánéleti konfliktusairól nem beszélő férfit.

Emberölés vagy halált okozó testi sértés?

Az emberölés első látásra nem különbözik a halált okozó testi sértéstől. A rendőrség közleménye szerint a nőt olyan mértékig bántalmazták (tehát nem akarták megölni), hogy belehalt a sérüléseibe. A kérdés továbbra is megválaszolatlan: a holttestet miért Aszód egyik legforgalmasabb útja, egy lakótelep sövényes bokrában, egy játszótér közelében mellett dobták ki?

Dr. Bartha Andrea törvényszéki sajtószóvivő utalt arra, hogy mindkét gyanúsított többszörösen büntetett előéletű. A gyanúsításban szereplő cselekményeket a törvény öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel fenyegeti.

Kis Zoltán

Címlapkép: police.hu

Megosztás