Elátkozott építőipar

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest. Megnéztük azt is, kik a folyamatosan dráguló állami építkezések legnagyobb nyertesei: néhány kormányközeli cégcsoportot találtunk.

Kormányzati gigaprojektek

Az elmúlt évek leglátványosabban dráguló kormányzati óriásberuházása a vizes vb volt, amely még azután is képest volt drágulni, hogy véget ért.  A vizes vb-re 2013-ban 14 milliárd forintot szánt a kormány, ám a végösszeg ennek közel tízszeresére, nettó 107,9 milliárdra rúgott.

A másik jelentős versenyző a Liget projekt. Ahogy arról tavasszal beszámoltunk, öt év alatt összesen mintegy 119 milliárd forintot költött a Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt néven megvalósuló új kulturális intézmények megépítésére. A gigaberuházás várható költsége néhány év alatt ötszörösére drágult: 2012-ben a kormány 50-60 milliárd forintra becsülte a végösszeget, Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa 2018-ban azonban már 250 milliárd forintos összköltségről beszélt.

Eddig 119 milliárd forintot költött a kormány a Liget-projektre, még egyszer ennyi kellhet

Öt év alatt összesen mintegy 119 milliárd forintot költött a Városliget Zrt. a Liget Budapest Projekt néven megvalósuló új kulturális intézmények megépítésére. Ezek mintegy felét a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generálkivitelezési munkái teszik ki.

Technikai okok miatt például 6 helyett 8 milliárd forintért végezhette el a Magyar Építő Zrt. a Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját. A mélygarázs eredetileg 6 milliárd forintba került volna, ezt azóta plusz kétmilliárddal toldották meg, ahogy a Magyar Zene Háza építésének becsült költségét is. Az Olof Palme-ház felújításának ára 3 milliárdról 3,6 milliárd forintra nőtt menet közben, míg az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ 4 milliárddal kerül többe az eredeti elképzelésnél. A „tüntetők miatt” 60 millió forinttal emelték meg a Hungexpo bontására szánt összeget, és 1,9 milliárd forintra emelkedett a Néprajzi Múzeum tervezési költsége.

A Liget-projekt egyik legnagyobb nyertese a Magyar Építő Zrt., amely a 20 milliárdos Magyar Zene Házát egyedül, a 26 milliárdos Néprajzi Múzeumot pedig egy konzorcium tagjaként építi. A teljes projekt eddig 150 milliárd elköltött forintnál jár a G7 összesítése szerint, ennek kétharmada kormányközeli vállalkozóknál landolt.

Tovább drágul a Liget-projekt: újabb 2 milliárd forint a mélygarázsra a WHB-nak

Újabb, ezúttal egy 2 milliárdos közbeszerzést húzott be a kormányközeli WHB a földalatti parkolóhely építésére a Ligetben. A K-Monitor rámutatott: bár erre egyszer már elnyertek 6 milliárd forintot, ez vélhetően nem bizonyult elegendőnek egyes feladatokra. Kimaradtak például a wc-blokkok, a zuhanyzók és az irodák is, amiket most fognak kialakítani.

A kormányzati szervek Budai Várnegyedbe költöztetése legalább 200 milliárd forintba fog kerülni, de szakértők szerint akár 1 000 milliárd is lehet a végösszeg. Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, a kivitelezés második ütemében pedig további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium újjáépítésére. A 26 milliárdos eredeti tervekhez képest most 47,5 milliárd forintnál tart a beruházás. A miniszterelnök és a kabinet költözésének költségei elérhették a 30 milliárd forintot is, bár pontos elszámolás erről még nincs. A Belügyminisztérium Várba költöztetésének költségei már 1,3 milliárd forintnál járnak, emellett 330-330 millió forinttal drágult a Várban épülő királyi lovarda és a Csikós udvar felújítása is.

Budai vár: újabb százmilliók mennek el a lovarda és főőrség épületének felújítására

Egységesen 330 millió forinttal drágult a Várban épülő királyi lovarda és a Csikós udvar felújítása is – szúrta ki a K-Monitor. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. szerződésmódosítását az uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé augusztus 3-án. A két beruházás így összesen hét és félmilliárd forintba kerül.

A Puskás Aréna teljes kivitelezési költsége augusztusban újabb 8 milliárd forinttal növekedett, így a tervezett 2017-es 150 milliárd helyett már mintegy 20 milliárddal kerül többe a stadion és a környéke. A végösszeg jelenleg bruttó 190 milliárd forint körül jár – holott 2011-ben még csak 35 milliárdot szántak rá. A stadion kivitelezője a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Építőipari Zrt.

8 milliárd forintért fejlesztheti a Puskás Aréna környékét a Magyar Építő és a ZÁÉV

2,9 milliárdot szántak rá, végül 4,6 milliárdból épült meg a Nemzeti Táncszínház új játszóhelye a Millenárison a ZÁÉV jóvoltából. Ugyanitt a mélygarázs is sokat drágult: a beruházás költségét eredetileg 8,5 milliárd forintra becsülték, de a Tiborcz-közeli WHB a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen ennél 2 milliárddal drágábban vállalta a beruházást – és ez az összeg később további 400 millió forinttal növekedett. Bontásra, földmunkákra és tervezésre mintegy 470 millió forintot költöttek a Millenáris Park bővítésénél.  A teljes költséget 2017-ben 17 milliárdra saccolta Varga Mihály.

10,6 milliárdért építi újjá a Millenárist a WHB és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.

Infrastrukturális beruházások

Még egyetlen kapavágás sem történt, máris minden rekordot megdönthet a Budapest-Belgrád vasút magyar szakasza: 590 milliárd forintot terveznek most erre költeni az eredeti 472 milliárd forinthoz képest. A nyertes konzorciumot három cég alkotja, ebből az egyik a Mészáros Lőrinc féle RM International Zrt., az alvállalkozók között pedig további három Mészáros-cég, az R-Kord, a V-Híd, valamint a Fejér-B.Á.L. is szerepel.

Mintegy 73 milliárd forintba került a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által korábban 55,5 milliárdra becsült, uniós támogatásból készülő Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítása. A beruházást az a konzorcium nyerte, amelynek tagja a Mészáros-féle R-Kord Kft. is. A munka többletköltséget a kormány határozatban hagyta jóvá.

Mészáros Lőrinc cége beszállt a konzorciumba, a kormány milliárdokkal emelte meg a dél-balatoni vasútvonal felújításának költségét

Mintegy 73 milliárd forintba fog kerülni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által korábban 55,5 milliárdra becsült, uniós támogatásból készülő Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasútvonal és a Fonyód-Kaposvár vonalszakasz felújítása. A beruházást az a konzorcium nyerte, amelynek egyik tagja Orbán Viktor miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a felcsúti R-Kord Kft. is.

Ha a 71 milliárd forintos teljes költséget nézzük, akkor bő 1 milliárd forint, ha csupán a pályaépítésre fordítható tervezett összeget vesszük alapul, akkor “csak” 900 millió forint körül alakulhat a drágulás a Szeged és Hódmezővásárhely között épülő tram-train esetében. A kivitelező a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft., de Mészáros Lőrinc vejének cége, a Homlok Építő Zrt. is dolgozik a projekten.

Mészáros Lőrinc vejének cége 3 milliárdért dolgozik a Szeged-Hódmezővásárhely közötti tram-train projektben

A tervezettnél 600 millióval drágábban építhet gyalogos felüljárót egy Mészáros-testvér cég Székesfehérváron. A Híd-Tám Kft. az eredetileg becsült 1,87 milliárdos ár harmadával többért, 2,48 milliárd forintért vállalta el a munkát.

A Galvani híd és a hozzá vezető út tervezése a leszerződött 1,18 milliárd forint helyett 1,5 milliárd forintba kerül a műszaki tartalom változása miatt. A Duna Aszfalt 1,6 milliárddal drágábban korszerűsíthette a déli összekötő vasúti Duna-hidat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a munka értékét 34,4 milliárd forintra becsülte, de Szíjj László cége 36 milliárdért végezte el.

A Duna Aszfalt 1,5 milliárddal drágábban korszerűsíti a déli összekötő vasúti Duna-hidat

 

Sportlétesítmények

A kajak-kenu vb a triplájába került, mint ahogyan eredetileg tervezték: az első 1,85 milliárd forinton felül ugyanis további 3,15 milliárd forintot különítettek el a sporteseménnyel kapcsolatos beruházásokra. A KÉSZ Zrt. és az A-Híd nyerte a kivitelezéseket. Duplájára drágult az új Bozsik Stadion, amelyet 5 milliárd helyett 11,7 milliárdból építenek meg. A kivitelezési munkákat a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. közösen végzi.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV az UTE új jégcsarnokát dupla áron, 2 helyett 4,6 milliárdért húzza fel. A Vasas sportpálya kivitelezését eredetileg 5,2 milliárd forintért nyerte el a Market Zrt. és a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt., ez az összeg azonban 8,1 milliárdra kúszott 2018 decemberében. Később további 1 milliárddal emelkedett a költség, így végül 9,1 milliárd forintba került a teljes beruházás.

A ZÁÉV az UTE új jégcsarnokát dupla áron, 2 helyett 4,6 milliárdért húzza fel

Egyszerűen nem lehet megállítani Mészáros Lőrinc cégeit a közbeszerzések elnyerésében. A milliárdos üzletember egyik új érdekeltsége, a ZÁÉV Építőipari Zrt. most az Újpesti Torna Egylet számára épít jég- és curling csarnokot.

Jóval a tervezett összeg felett költ a zalaegerszegi önkormányzat a Modern Városok Program keretében megépülő fedett uszodára. A létesítményt 3,2 milliárd forinttal drágábban, 8,8 milliárdért építheti meg szintén a ZÁÉV. A nagykanizsai multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építésére az eredeti 8,8 milliárd forinton felül további 5,9 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány a Modern Városok program keretében. A tendert ebben az esetben is a ZÁÉV nyerte.

3,2 milliárd forinttal drágábban, 8,8 milliárdért építheti meg Zalaegerszeg új uszodáját a ZÁÉV

Jóval a tervezett 5,6 milliárd forint felett költ a zalaegerszegi önkormányzat a Modern Városok Program keretében megépülő fedett uszodára. A munkát elnyerő ZÁÉV immár Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

Szegeden a tervezetthez képest négyszeres áron, 16 milliárd forintért építi meg az új uszodát a West Hungária Bau Kft. (WHB) és a Dél-Konstrukt Zrt.. A nyíregyházi Atlétikai Centrum kétszer annyiba, 3,5 milliárd helyett 7,1 milliárd forintba fog kerülni, szintén a Modern Városok program keretében. A nyertes az Aktual Bau Építőipari Kft.

Négyszeres áron, 16 milliárd forintért építi meg Szeged új uszodáját a WHB

Az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Csongrád megye székhelyének új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen. A négyszeres áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a tervezés, az engedélyeztetés, majd a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek.

A Szegedi Ifjúsági Szent Gellért Fórum Stadion Centrumra plusz 4 milliárd forintot ítéltek meg. A létesítményt, amelynek kivitelezője a Market Építő Zrt., az eredeti szerződéshez képest bő 4 milliárd forinttal drágábban, 9,3 milliárd helyett 13,4 milliárdból húzta fel.

Amíg 2017-ben 15 milliárd forintra becsülte a kormány a tatabányai multifunkciós csarnok felépítésének a költségét, addig 2019-ben már 24 milliárd forintban húzta meg a felső határt. A 6000 férőhelyes létesítményt végül a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., valamint az Építő és Épületkarbantartó (Épkar) Zrt. tervezheti és építheti meg 18,55 milliárd forintért.

2,2 milliárd forintról 2,4 milliárd forintra drágult a Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány birkózócsarnokának építése. A létesítményt a Jánosik és Társai Kft. építi. Ötmilliárd forint helyett 10,9 milliárdért épül meg Sopron új fedett uszodája, a közbeszerzést a W-F Konzorcium nyerte el. A két betű a WHB Kft.-t és a FÉSZ Zrt.-t rejti.

A becsült ár duplájáért építi az új soproni uszodát Tiborcz István üzlettársának cége, a WHB

5 milliárd forint helyett 10,9 milliárdért épül meg Sopron új fedett uszodája, a közbeszerzést a W-F Konzorcium nyerte el. A két betű a WHB Kft.-t és a FÉSZ Zrt.-t rejti.

Kaposvári uszoda: a végül 4,95 milliárd forintba kerülő beruházás kétszer is drágult: az építkezés megkezdése előtt 250 millióval, majd alig néhány héttel az átadás előtt 496 millióval. A tendert a Magyar Építő Zrt. és a Fertődi Építő Zrt. nyerte. A becsült árnál 1,1 milliárd forinttal drágábban újítják fel az egri Szentmarjay Tibor Stadiont: 2,54 milliárd forint helyett 3,65 milliárd lesz a rekonstrukciója. A kivitelező Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. felcsúti fióktelepe Mészáros Lőrinc egyik fő érdekeltségének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek az egyik telephelye is.

A becsült árnál 1,1 milliárd forinttal drágábban újítják fel az egri stadiont

Az eredetileg becsült 2,54 milliárd forint helyett 3,65 milliárdért végezheti el az egri Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukcióját a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft., amelynek a felcsúti fióktelepe Mészáros Lőrinc érdekeltségének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek az egyik telephelye is.

A szombathelyi Nyugat-Dunántúli Utánpótlás Centrum építésére az eredeti, 2014-es koncepcióban még 2,5 milliárdot szántak, azonban Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV 5,9 milliárd értékben nyerte el a kivitelezést.

Közel 6 milliárd forintért épít fociakadémiát a ZÁÉV Szombathelyen

Középületek, közművek

A Testnevelési Egyetem területén zajló beruházás az eredeti 11,8 milliárd forinttal szemben 14,5 milliárd forintba kerül a pótmunkák miatt. A tervezést és a kivitelezést a ZÁÉV Építőipari Zrt. végzi. A Mészáros és Mészáros Kft. az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel közösen 1,3 milliárd forint helyett 1,74 milliárdért építi ki Döbrököz szennyvízcsatorna-hálózatát.

Ismét drágult egy közbeszerzés, amit Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége nyert meg

A leggazdagabb magyar egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel közösen 1,3 milliárd forint helyett 1,74 milliárdért építi ki Döbrököz szennyvízcsatorna-hálózatát – áll az EU-s közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában. A beruházás egy 420 milliárd forintos keretösszegű projekt része, amivel kapcsolatban Jávor Benedek feljelentést tett.

6 milliárd helyett 10 milliárd forintért, az előzetesen becsült árnál 4 milliárd forinttal drágábban építhet kilenc településen hulladékkezelő műveket a KDV 2018 Konzorcium. A konzorcium két tagja a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft., és a West Hungária Bau (WHB) Kft. A kecskeméti egyetem kampusza 1,5 milliárddal kerül többe: a ZÁÉV Zrt. által elnyert munka a 2017 februári szerződésben 11 milliárd 999 millió forinttal szerepelt. A módosítás után a végösszeg 13,4 milliárd forint lett.

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztését és bővítését eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. viszont majdnem a becsült ár duplájáért, 6 milliárdért vállalta a munkát. Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el. A két projekt így az eredetileg becsült és tervezett nettó 8,1 milliárd forint helyett 11,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

A becsült árnál 2,6 milliárd forinttal drágábban fejleszti az érdi iskolát Mészáros gyerekeinek cége

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztését és bővítését eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. viszont majdnem a becsült ár duplájáért, 6 milliárdért vállalta a munkát. Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából derült ki a felcsúti milliárdos gyerekei, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj.

A Market Építő Zrt. az eredeti 4,9 milliárd forinttal szemben 5,3 milliárd forintért bontja el a régi, és építi fel az új piacot Békásmegyeren. Az eredetileg nettó 3,9 milliárd forintra becsült keretösszeg helyett 4,1 milliárdra drágult a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) logisztikai központjának építése. A munkát a Magyar Építő, a WHB, az Épkar és a Fertődi Építő nyerte el még 2016-ban.

A becsült árnál 6 milliárddal drágábban épül árvíztározó a Felső-Tiszán. A Mészáros és Mészáros Kft. a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen építhet víztározót 25,9 milliárd forintért az eredetileg tervezett 19 milliárd helyett.

Mészáros Lőrinc cége a becsült árnál 6 milliárddal drágábban épít árvíztározót a Felső-Tiszán

Bevett gyakorlattá vált, hogy az eredetileg becsült árnál drágábban tudnak csak munkákat elvállalni Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségei, és még így is sorra nyerik a közbeszerzéseket. Most a Mészáros és Mészáros Kft. a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen építhet víztározót 25,9 milliárd forintért az eredetileg tervezett 19 milliárd helyett.

Mintegy 1,5 milliárd forintért akart megépíttetni parkolólemezt, ideiglenes parkolót és belső parkolót a győri önkormányzat, de a West Hungária Bau (WHB) Kft. 2,3 milliárd forintért valósítja meg a beruházást. Ez 800 milliós áremelkedést jelent.

A becsült árnál 800 millióval drágábban, 2,3 milliárd forintért épít parkolót a WHB Győrben

Nettó 482 millió forinttal drágult a kisvárdai sportszálló és apartmanház projektje. Így 1,427 milliárd forint helyett 1,908 milliárdot kaptak a munkáért a kivitelező cégek, a Nyírépszer Hungária Kft. és az MHM Product Kft. párosa. A miskolci önkormányzat az eredetileg becsült nettó 8,6 milliárd helyett 12,1 milliárd forintért építtet új fürdőt Miskolctapolcán.

A kaposvári színház 2019 januárjában 400 millió forinttal drágult, így nettó 6,9 milliárd helyett 7,3 milliárd forintba került a felújítása. 400 millióval drágábban villamosították a Szombathely–Zalaszentiván vasútvonalat: a munka így közel 14 milliárd forintba került, pedig a GYSEV korábban csak 9,5 milliárdra becsülte. A beruházást a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő R-Kord Kft. végezte.

Az Épkar Zrt. és a Garage Kft. párosa nettó 2,6 milliárd forint helyett 3,4 milliárd forintért nyerte el a Gyermekek Háza nevű II. kerületi iskolaépület felújítását. A két cég a nettó 2,6 milliárdos árnál 0,8 milliárddal drágábban, nettó 3,4 milliárd forintért végzi el a felújítást.

A becsült árnál 30 százalékkal drágábban újítják fel a NER-kedvenc építőcégek a Gyermekek Házát

Drasztikusan nőttek az építőipari árak

A beruházások bejelentésétől az átadásig gyakran több év is eltelik, és nem ritka, hogy menet közben módosítani kell az eredeti szerződéseken. A költségvetés utólagos emelését általában azzal indokolják, hogy „olyan körülmények tették szükségessé az áremelést, amelyeket a megrendelő vagy a kivitelező kellő gondossággal eljárva nem láthatott előre”, illetve hogy „az elmúlt időszakban ugrásszerűen megdrágultak az építőipari szolgáltatások”.

A projektekre az állami megrendelők általában gond nélkül megszavazzák a pluszforrást, azért akadt néhány beruházás, amelyeknél valamiért nem akart vastagabban fogni a ceruza. Ilyen például a veszprémi aréna, amely 13-szor annyiba került volna, mint tervezték. De ugyanígy nem áldoztak többet az új börtönök, néhány iskola (Kecskemét) és tűzoltó laktanyák (Pécs, Kecskemét) megépítésére sem. Székesfehérváron három fejlesztés állt le a túlárazott kivitelezés miatt: a kórházfejlesztés, egy új multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építése, valamint a középiskolai campusé.

Három fontos fejlesztés is leállt Székesfehérváron a túlárazott kivitelezés miatt

A Fidesz-fészek Székesfehérvár kifúrta a városból Mészárosékat és Garancsit, legalábbis így tűnt még január végén. Az elmúlt napok „gazdasági” híre mindenképpen ez. De minek köszönhető a megvilágosodás? Netán az egész nem több szemfényvesztésnél? – ennek igyekeztünk utána járni. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Sőt, egyelőre a 2022-es kézilabda Eb magyar helyszíneként felépülő, multifunkciósra tervezett budapesti csarnoknak sincs nyertes kivitelezője. Pedig a pályázók a már jól ismert szereplők közül kerülnek ki: a Market Építő Zrt., a Fejér-B.Á.L. Zrt és a West Hungária Bau Kft. tettek ajánlatot.

És hogy kik nyertek a legtöbbet a dráguló beruházásokon? Olyan kormányközeli cégek, amelyek az elmúlt években főként állami beruházásoknak köszönhetik gyors növekedésüket. Összeszedtük, melyek azok a vállalkozások, amelyek több jelentősen dráguló projektben is benne voltak. A következő listát kaptuk:

ZÁÉV, Mészáros és Mészáros Kft., Fejér-B.Á.L. Zrt.

A ZÁÉV Zrt. és építőipari tevékenységet végző leányvállalatai hivatalosan januárban lettek Mészáros Lőrinc érdekeltségei. Orbán Viktor barátjának ez a cége építi meg többek között a szombathelyi fociakadémiát közel 6 milliárd forintért, Zalaegerszeg új uszodáját 8,8 milliárdért, a nagykanizsai multifunkciós csarnokot 14,7 milliárdért, de a kecskeméti és a Testnevelési Egyetemen folyó beruházásoknak is a ZÁÉV a kivitelezője, hasonlóan az UTE jégcsarnokához. A Puskás Aréna építését a Magyar Építő Zrt-vel együtt végezhette a cég.

A ZÁÉV értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben 35 milliárd forint volt, tavaly ez 71,9 milliárdra nőtt.

A szintén a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft-nek is jól ment: nyertek 22 milliárd forintos gázhálózati beruházást, de építhetnek árvíztározót és stadiont is. 2017-ben 19,7 milliárdos, 2018-ban pedig 50,6 milliárdos éves forgalmat bonyolítottak. Az RM International, a V-Híd és az R-Kord is jól szerepelt a közbeszerzéseken – a legtöbb pénzt a Budapest-Belgrád vasútvonal magyar szakasza hozhatja a konyhára.

A Fejér B. Á.L., vagyis Mészáros gyerekei is nyertek olyan tendereket, amelyek idővel megdrágultak: így Érden oktatási intézmények felújítását, vagy Tatabányán a multifunkciós csarnok kivitelezését. Idén Mészáros Lőrinc is betársult a vállalkozásba a gyerekei mellé, és bár csak 600 ezer forintnyi részesedése van, mégis övé lett a 2018. évi osztalék fele, mintegy 2,8 milliárd forint.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

West Hungária Bau Kft., Épkar Zrt., Magyar Építő Zrt.

A West Hungária Bau (WHB) Kft. a Tiborcz Istvánnal üzletelő Paár Attila tulajdonában van, értékesítésének nettó árbevétele 2017-ben nettó 41,3 milliárd forint, 2018-ban pedig 50,1 milliárd forint volt. A WHB sok közpénzes megrendelésnek köszönheti a sikerét, amelyek rendre megdrágultak menet közben. Így például a szegedi és a soproni uszoda, az új Bozsik stadion, a győri parkoló, vagy a mélygarázs a budapesti Ligetben.

A Paár Attilával is közös vállalkozást működtető Szeivolt István cége, az Épkar Zrt.  érdekelt volt többek között az Operaház épületének megújításában, de a West Hungária Bau-val – egy közös vállalkozáson, a WHB-ÉPKAR Építőipari Kft-n keresztül – a dubaji világkiállításra szánt magyar pavilont is ők építik 10,6 milliárd forintért. Emellett többek között a dráguló tatabányai csarnok és a Gyermekek Háza építését is ők végzik. Az Épkar Zrt. 2016-ban 3,8 milliárd forintos forgalmat bonyolított, amely 2017-ben 16 milliárdra, majd tavaly 25,5 milliárdra nőtt.

Ókovács tavaly lealkudott 5 milliárdot, most mégis hozzácsaptak 7 milliárdot az Operaház felújításához

Tavaly Ókovács Szilveszter főigazgató még azt bizonygatta, hogy lealkudtak az árból 5 milliárdot, ezért csak 14 milliárd forintért végzi az ingatlanok felújítását a WHB vezette konzorcium. Most azonban az állam megtoldotta még 7 milliárddal az összeget. Tavaly októberben beszámoltunk róla, hogy egyetlen pályázóként a WHB Kft., Épkar Zrt., és Laki Zrt.

A WHB és az Épkar által tulajdonolt Magyar Építő Zrt. 2017-ben 24,4, majd 2018-ban 49 milliárd forint árbevételt ért el, és a tulajdonosok 2,5 milliárd forint osztalékot vehettek ki a cégből. A cég nevéhez fűződik többek között a Magyar Zene háza, a Szépművészeti Múzeum, a kaposvári uszoda, valamint a Puskás Aréna kivitelezése is.

Market Építő Zrt.

Orbán Viktor egy másik barátjának, Garancsi Istvánnak ma már több iparágban vannak érdekeltségei, miközben korábban főként csak az ingatlanpiacon és a fociban volt jelen. Vannak cégei a pénzügyi szektorban (Duna Takarék Bank), az építőiparban (Market), a reklámiparban (ESMA), a szerencsejáték-bizniszben (Casino Sopron), és az online pénztárgépek körül is (Mobil Adat Kft.). Ezek a cégek pedig gyakran nyernek el közpénzes tendereket. A Market Építő Zrt.-be Garancsi 2014-ben vásárolta be magát a Garhartt Invest nevű vállalkozásával. Azóta a cég számos nagy értékű közbeszerzést nyert el egyedül, illetve konzorciumban: nagyot taroltak például a vizes-vb beruházásainál is, de ők húzták be a Vasas sportpálya és a békásmegyeri piac építését is. A Market 2016-ban 87,1 milliárdos, 2017-ben 107,3 milliárdos, míg tavaly 138,4 milliárdos forgalmat bonyolított.

Katus Eszter

Infografikák: Bátorfy Attila. Címlapkép: Gelencsér Attila, Somogy megye 1. számú választókerülete, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője (b3), Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója (b4), Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester (b5) és Fülöp Péter színházigazgató (j4) a megújuló kaposvári Csiky Gergely Színház bokrétaünnepségén 2018. június 14-én. MTI Fotó: Varga György

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás