Videóriport

Drónfelvételek határon innen és túl – a 10 legizgalmasabb Átlátszó-videó 2018-ból

Kameráink idén is ott voltak, ahol a fontos dolgok történtek. Közvetítettünk a tüntetésekről, bemutattuk a NER elitjének gazdagságát, forgattunk környezetvédelmi és szociális témákról, valamint drónoztunk stadionokat, közvilágítást, fakivágást és luxusjachtot is. Újságíróink emellett több tévének is nyilatkoztak az Átlátszó által feltárt ügyekről.

Év végi támogatási kampány

A három legnézettebb Átlátszó-videó 2018-ban

1. A legnézettebb videónk idén Becker András és Pápai Gergely munkája lett, ami Mészáros Lőrinc birodalmának legértékesebb elemeit mutatja be.

 

2. Nagyon szerették olvasóink/nézőink Oroszi Babett és Pápai Gergely hasonló, csak éppen a Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlanbirodalomról szóló videóját is.

 

3, Szintén nagy sikere volt Németh Dániel drónvideójának a 7 milliárd forint értékű, Mészáros Lőrinchez köthető, Lady Mrd nevet viselő luxusjachtról, aminek fedélzetén Homolya Róbert MÁV-elnök, Szíjj László kormányközeli üzletember, és Kovács Ernő kormánymegbízott tartózkodott a felvétel idején.

Drónfelvételek határon innen és túl

A levegőből készített felvételek előnye, hogy sokkal átfogóbb képet mutatnak egy adott témáról. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is sokszor filmeztünk drónnal.

Becker András, Baranya Ákos és Pápai Gergely végigjárta azt a 23 magyar várost, ahol Tiborcz István volt cége, az Elios korszerűsítette a közvilágítást. A felvételeken főként sötétség látszik, és nem a mi hibánkból.

 

Becker András és Németh Dániel a levegőből filmezte le a szentgáli tiszafás természetvédelmi területen folyó fakivágást is, aminek mértéke így látszik igazán.

 

Pápai Gergely a határon túli fociakadémiáknak juttatott magyar közpénzekről szóló cikksorozatunkhoz drónfelvételeket készített a csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, dunaszerdahelyi és topolyai fociakadémiákról is.

 

Környezetvédelmi ügyek

A szentgáli tiszafás drónvideó ebbe a kategóriába is beleillik, de nem tesszük be mégegyszer. Sajnos van másik hasonló téma: Becker András és Halász Áron forgatott arról, hogy Dunavarsány természetvédelmi területén favágással csinálnak helyet a parkolónak.

 

Emlékezetes pillanat volt az is, hogy augusztusban 30 fok feletti vízhőmérsékletet mértünk a Dunában Paksnál. Ez azért baj, mert a folyó élővilágának védelme érdekében a Paksi Atomerőmű hűtővizének kifolyási pontjától számított 500 méteres folyószakaszon a vízhőmérséklet elvileg sehol nem haladhatja meg a 30 fokot.

 

Becker András és Pápai Gergely forgatott idén a szabolcsi vaddisznókat pusztító rejtélyes betegségről is, ami veszélyeztette a magyar sertésexportot.

 

 

Becker András és Halász Áron videója pedig azt mutatta be, hogy a salgótarjáni Lassie Állatmenhelyen két év alatt több mint ezer kutyát altattak el.

 

A számtalan saját videós anyag készítése mellett ott voltunk az összes nagy budapesti tüntetésen is: élőben közvetítettünk és tudósítottunk róluk. Emellett mások videói alapján írtunk riportokat a nagyvilágban zajló történésekről, bemutattunk ismeretterjesztő anyagokat, dokumentumfilmeket, és megtörtént eseményeken alapuló mozifilmeket is. Kollégáinknak a sok forgatás és írás mellett pedig még arra is volt ideje, hogy magyar és külföldi tévécsatornáknak nyilatkozzanak az Átlátszó munkájáról:

Luxusjacht, magánrepülő, és kormányzati magyarázkodás a Házon kívülben az RTL Klubon

 

Megosztás