Adatújságírás

Az elmúlt év tíz legfontosabb és legérdekesebb adatvizualizációja az Átlátszótól

Grafikai szempontból is izgalmas évet zárt az Átlátszó. Egyfelől megújult a dizájnunk, másfelől elindítottuk az ATLO vizualizációs projektet. Ebben az anyagban összefoglaljuk, hogy mi volt idén szerintünk a tíz legfontosabb, legérdekesebb, esetleg legszebb adatos projektünk és vizualizációink. A linkekre kattintva a teljes cikkek bejönnek további adatvizualizációkkal, térképekkel, infografikákkal. A képekre kattintva pedig galéria jön elő!

Év végi támogatási kampány

1. Egy évtizede változatlan Magyarország politikai térképe

Téréképeken és grafikonon mutattuk be, hogy a baloldal utolsó, 2006-os győzelme óta a pártlistás szavazatok alapján változatlan a Fidesz-KDNP hegemóniája, és arra is rámutattunk,  hogy Budapest egyáltalán nem baloldali-liberális fellegvár.

Political map of Hungary

2. Azért nem jutottunk ki a focivébére, mert…

Összeszedtük, hogy a magyar foci rajongói, támogatói, de még a foci iránt nem érdeklődő, de a magyar kivételességben hívő állampolgárok mivel szokták felmenteni a magyar foci gyengeségeit. És adatalapon megmutattuk, hogy egyik önfelmentő mítosz sem igaz.

Why Hungarian football is bad?

3. Még állatokból is több szobrot állítottunk Budapesten, mint ahány nem meztelen nőnek

Az Átlátszó általános profiljából kicsit kilógó szobros projektünkre a nemzetközi vizualizációs színtér is felkapta a fejét.

 

 

 

4. Rajtunk kívül majdnem minden ország javított a nők helyzetén az elmúlt tíz évben

Egy apró, de annál fontosabb adatvizualizációnk a magyar nők helyzetéről.

Gender inequality in Hungary

5. Naggyűlések és tüntikék – az elmúlt három év politikai megmozdulásai

Több mint háromezer tüntetés, demonstráció és politikai megmozdulás adatait tettük térképekre és grafikonokra.

Rallies and protests in Hungary

6. Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Az év egyik, ha nem a legnagyobbat szóló tényfeltáró cikke, az adatújságírás iskolapéldája volt a kormányhoz kötődő elit magánrepülőzéséről és luxusjachtozásáról szóló anyagunk. A több hónapos szisztematikus adatgyűjtéshez térképek is készültek, majd egy saját aloldal is NERtravel címmel, ahol követni lehet a járgányok aktuális tartózkodási helyeit.

Private jet and luxury yacht trips by government elite

7. A holtakra épített város – Budapest temetői és temetkezései a középkortól napjainkig

Az októberben elinduló ATLO Team első önálló projektje egyből nagyot ment, a hozzá készített infovideó pedig még nagyobbat. Itt pedig egy angol nyelvű riportot lehet olvasni az ATLO tevékenységéről az Online Journalism Blogról.

The City Built on Dead


A holtakra épített város 3D Map (részlet) / The City Built on Dead 3D Map from Atlo Team on Vimeo.

8. Növekvő városok

Egy egyszerű megoldással össze lehetett hasonlítani a magyar megyeszékhelyek 1780-as és 2018-as kiterjedését és népességét.

Changing cities

9. Gruevszki szökése

Egy nagyon egyszerűen kezelhető térképen magyaráztuk el, hogy milyen állomásokkal és hogyan szökött Magyarországra az egykori macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki.

10. Mától így néz ki a kormánypárti média tulajdonosi szerkezete

Sokszor a pár perc alatt elkészíthető adatvizualizációk tudnak a legsikeresebbek lenni. Ebben az esetben is ez történt, egy nagyon egyszerű megoldással mutattuk be, hogy mely médiumok lettek az új kormánypárti médiaholding tagjai egy nap leforgása alatt. Az inforgafikát a Global Investigative Journalism Network is beválogatta november hónap legfontosabb adatújságírás anyagai közé.

 

Az Átlátszó adatújságírás-rovatának cikkei itt érhetők el, az ATLO-t pedig itt tudod bekövetni Facebookon, Twitteren és a Tumblr-en. Ez pedig itt a Flickr-fiókunk.

Bátorfy Attila

Megosztás