Cikkek

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

 

Nehezen átlátható kapcsolati háló épült ki mára az Orbán-család körül közel-keleti, török és más, Európán kívüli országokban élő, vagy onnan származó üzletemberekből. A tényleges üzletekből csak annyi látszik, hogy a miniszterelnök környezetéhez köthető cégek időnként közös ingatlanügyletekben vesznek részt ezen üzleti körök egyes tagjaival. Az viszont bizonyos, hogy a Bahreinben a helyi konzul kíséretében egy kormányszervnél magánlátogatást tevő Orbán Ráhel és Tiborcz István központi figurái ennek a kapcsolatrendszernek.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Több kiváló cikk mutatta már be az Orbánék körül felbukkanó arab és török vállalkozókat – ezek alapján összegyűjtöttük, és az alábbi tablókon bemutatjuk a szereplőket, illetve azokat az eseményeket és ügyleteket, amelyek a miniszterelnök közvetlen környezetéhez kötik őket. És nem csak rideg cégadatok bizonyítják ezt, hanem például a Magyar Narancs fotói, amelyeken az látszik, hogy a miniszterelnök lánya és veje meghatározó súlyú török, illetve arab üzletemberekkel találkoznak.

A török kapcsolat

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!

 

Suat Gökhan Karakus

Török üzletember, Adnan Polat köréhez tartozik. Gökhan az egyik ügyvezetője az isztambuli magyar kereskedőháznak, melyet Polat cége üzemeltet. Ő vezeti az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft-t, és vezette az AMX Nador House Kft-t – mindkét cég a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz is köthető ingatlanügyletekben érdekelt.
.
Adnan Polat

Milliárdos török üzletember, a Galatasaray korábbi elnöke.A HBRE International Investments BV.nevű cégen keresztül tulajdonos az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft-ben, illetve tulajdonos volt az AMX Nador House Kft-ben. Előbbi a volt Rátkai Klub városligeti fasorban található villáját, az AMX Nador a volt Postabank József nádor téri épületét vette meg. Több jel utal arra, hogy a turai Schossberger kastélyt megvásárló cég mögött is Polat érdekeltsége áll.

Tiborcz István egyaránt felbukkan a József nádor téri és a turai ingatlanvásárlás ügyében. Az isztambuli magyar kereskedőházat üzemeltető, Polat tulajdonában lévő ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft nemrég elnyerte az iráni magyar kereskedőház üzemeltetésének jogát is. Polat isztambuli irodaházában, a Polat Ofisban működik a Magyar Kulturális Központ.

 

 

Szaúdi királyi kijáróember és FBI-körözött

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!

 

Ghaith Pharaon

Szaúdi olajmilliárdos, a volt Postabank-székház valódi tulajdonosa. A Heti Válasz írt arról, hogy Pharaont korábban az FBI üldözte, a Forbes magazin pedig 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgalléros bűnözője közé sorolta. Egy 2002-es francia parlamenti jelentés szerint a szaúdi üzletember kapcsolatban volt az iszlám pénzügyi hálózattal, amelyet terrorszervezetek, köztük az al-Kaida is használtak.

A Wikileaks-en 2012-ben közzétett Stratfor-levelek (The Global Intelligence Files) egyike Pharaont a szaudi uralkodó elit megbízottjának írja le (he is nothing more than a front man who does dirty things on behalf of Saudi Arabia”) Magyarországon kilenc cég viseli Pharaon nevét, ezek mindegyikében Abu Namous van feltüntetve ügyvezetőként, és ő a tulajdonos is.

A korábban Adnan Polat érdekeltségébe tartozó, Tiborcz Istvánnal összefüggésbe hozott AMX Nador House Kft ma már szintén a Pharaon-cégháló része Pharaon-Kappa Kft. néven, így immár ez a cég a tulajdonosa az V. kerületi József nádor téren álló volt Postabank székháznak. Pharaon köre láthatóan jó viszonyt ápol a jordániai Naffákkal is: a Pharaon-cégek többsége a legidősebb Naffa XII. kerület, Béla király úti rezidenciájába van bejegyezve. Pharaon első szerzeménye a 2014-ben megvásárolt seregélyesi kastély volt.


Ammar M. A. Abu Namous

Jordániai üzletember, a Bank of Jordan igazgatóságának tagja a pénzintézetben tíz százalékos tulajdonrésszel rendelkező Al Pharaenah cég révén. Abu Namous a magyar Pharaon-cégek ügyvezetője és egyszemélyes tagja.

A korábban Adnan Polathoz köthető József nádor téri volt Postabank székházat birtokló  AMX Nador House Kft. is az Abu Namous által képviselt érdekkörhöz került, így ma már Pharaon-Kappa a cég neve, és a cégiratok szerint – a  Pharaon-Omega Fejlesztési és Tanácsadó Kft. révén – Abu Namous a tulajdonosa. Az üzletember 2014 óta aktív Magyarországon, ekkor fényképezték le a seregélyesi falunapon Ghaith Pharaon és Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul társaságában.

 

A Naffa-család

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!

 

Zaid Naffa

Jordánia tiszteletbeli konzulja, a Pharaon-cégek egy részének korábbi kézbesítési megbízottja. A társaságok ugyanakkor a mai napig a konzul budai rezidenciájának címére, a Béla király út 2. B/C-re vannak bejegyezve. Naffa a menedzsment tagja abban a jordán ingatlanos óriáscégben (Jordan Decapolis Properties), amelynek Pharaon az elnöke.

A seregélyesi falunapon Abu Namoussal és Pharaonnal hármasban tekintették meg a vadászkastélyt, amelyet később a Pharaon-Alpha megvásárolt. Naffának szerepe volt többek között abban, hogy a Klotild-palota arab üzletembereké lett. Ugyanakkor állítólag sikerrel lobbizott Jordániában az MVM OVIT Zrt. érdekében.

Tárik (Tareq) Naffa

A három Naffa testvér közül a legkevésbé ismert. Tiszteletbeli konzul a jordániai Akabában. Kinevezése előtt az ammani Magyar Kereskedőházat vezette.

Oszama Naffa

Zaid ésTárik testvére, szintén üzletember. Általános meglepetést keltve 2015 tavaszán Oszama Naffát nevezték ki az Egyesült Arab Emírségekben állomásozó magyar nagykövetnek. Korábban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nél dolgozott mint külpiaci igazgatóhelyettes, illetve az arab világgal foglalkozó értékesítési igazgató. Testvérével, Naffa Zaiddal együtt vitték a 2005-ben csődbe ment Jordan Tours Kft-t., amellyel kapcsolatban a bíróság kimondta, hogy éveken át szabálytalanul működött, mert nem fizetett be eleget a biztosítási alapba.

Buddha Bar

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!


Ayesh Majdi

A Panama-aktákban is szereplő emirátusokbéli üzletember, a belvárosi Párisi Udvart megvásárló Párizs Property Kft. tulajdonosa. Az ingatlan fejlesztésére mintegy 7 milliárd forintos hitelt nyújt az Eximbank, kezességet két jordán/palesztin származású üzletember,


Hamdan Sameer Mahmoud
és Awad Zuhair Fathi

nyújtottak. Ők ketten birtokolják a több tízmilliárdnyi értékű budapesti szállodaipari Mellow Mood-cégcsoportot, többek közt a szomszédos Klotild-palotában működő öt csillagos Buddha-bar Hotelt. A Mellow Mood honlapján a Párisi-Udvarban zajló beruházást is egyértelműen a szállodalánc saját projektjeként mutatják be. A generálkivitelező Garancsi István Market Zrt-je.

A két jordán szállodás 2012-ben megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. A Buddha-bar megnyitóján a jordán konzul, Zaid Naffa jelenlétében Orbán Viktor mondott beszédet, újabb arab befektetők Magyarországra hívását kérve a jelenlévőktől. Zaid Naffát később Tiborcz István és a szaudi nagybefektető, Ghaith Pharaon ügyintézője, Abu Namous társaságában fényképezték le, míg Orbán Ráhel Adnan Polattal és embereivel egyeztetett.

Awad Zuhair a 80-as évek eleje óta él Budapesten, testvérével a legismertebb pénzváltók egyike volt. Awad Naji 1995-ben robbantásos merénylet áldozata lett, a tettes és a motiváció máig ismeretlen.


Al Ramahi Mazen

A jordániai üzletember 2008 óta tulajdonosa – több más vendéglátóipari cég mellett – a Dohány utcai Zara Hotelt üzemeltető ZeinaHotel Kft-nek. A cég 2014 végén felszámolás alá került, de egy novemberi kormányrendelet kiemelt gazdálkodó szervezetté nyilvánította, így speciális szabályok vonatkoznak rá. Az ügyletért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem tudott érdemi magyarázatot adni az állami lépésre.

Néhány hónappal később nyitott meg Al Ramahi Mazen egy másik szállodája, a Prestige Hotel Budapest, és benne a Costes Downtown étterem. A Costes egyik tulajdonosa Gerendai Károly, aki közeli ismerőse és szakmai mentora Orbán Ráhelnek, a miniszterelnök lányának.

A katari miniszterelnök

A kapcsolati hálózat megjelenítéséhez kattints a képre!


Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani

Az arab világ egyik legbefolyásosabb üzletembere, milliárdos, 2013-ig Katar miniszterelnöke. Al Thani a luxemburgi Constellation Hungary SA-n keresztül 50 millió euróval szállt be a Garancsi Istvánhoz köthető Kopaszi-gáti ingatlanfejlesztő cégbe, a River Dunainvest Kft-be. A projektet 52 millió euróval hitelezi az állami Eximbank.

Ugyancsak Al Thanihoz köthető az Andrássy úti Dreschler-palotát (volt Balettintézet) megvásárló QPR Properties Kft. A cég tulajdonosa ugyan egy luxemburgi offshore vállalkozás, de Al Thani 32 éves fia, Jassim bin Hamad a cég egyik ügyvezetője. Az operatív irányítás ugyanakkor inkább Zaki Nasser Zaki Elguizir egyiptomi szállodai szakember és Fady Bakhos katari ügyvéd kezében van, az ifjabb Al Thani ugyanis például a Katari Iszlám Bank elnöke.

Az azeri kör

 

Nazim Agamalijev

Az azeri elnöki dinasztiával, az Alijev-családdal is kapcsolatba hozott, ingatlanüzlettel, építőiparral, pénzügyi megoldásokkal is foglalkozó Askon Group igazgató-tulajdonosa. Magyarországon egy ismert fegyverkereskedővel futtatott közös üzletet, amit nemrég fantomcégként törölt a bíróság. Agamalijevet 2014-ben Áder János köztársasági elnök a magyar érdemrend tiszti keresztje polgári tagozatával tüntette ki a magyar-azeri vegyes vállalatok létrehozásában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.


Szejhan Abdulajev (Jeyhun Abdullayev):

A bakui magyar kereskedőház kulcsembere volt egészen a legutóbbi időkig. Nem kötöttek nélküle komoly ügyletet azeri-magyar relációban, mostanra mintha veszített volna befolyásából, esetleg nem függetlenül a budapesti oligarcha-cserétől. Valaha a szovjet hadsereg tagjaként Magyarországon szolgált, innen a kiváló helyismerete. Az építőiparban tevékenykedő ASNAF Group elnöke.


Ibrahim Ismaliyov

A budapesti CEU-n végzett, Bakuban politikatudományokat tanult, korábban egyebek mellett Budapesten a Soros György által alapított Open Society Institute-nak, majd a bakui elnöki hivatalnak is dolgozó üzletember vezeti egy friss közbeszerzési döntés nyomán a bakui magyar kereskedőházat 81,6 millió forintos szerződés alapján.

És a többiek


Basir Mohamed (Mohammed Fadhil Basheer)

Az iraki magyar kereskedőház üzemeltetését 87 millió forintos szerződés alapján frissen elnyert Orient River Kft. társtulajdonosa volt idén februárig; Basir kanadai lakcímen szerepel a magyar cégnyilvántartásban. Az Orient River érdekelt még a Magyar-Iraki-Kurdisztáni Kereskedőház Kft.-ben is, amely korábban Magyar-Iráni Kereskedőházként futott, s tavalyig a miniszterelnökség volt főtanácsadója, korábbi „központi” kereskedőházfőnök, Skultéti Vilmos vezette.

 

Nasser N.S. Jaffer

A karacsi Jaffer Brothers Private Ltd. nevű családi nagyvállalkozás elnöke. Az agráripari, biotechnológiai, építőipari és IT-szektorban érdekelt leányvállalatokat összefogó holding kapott megbízást a pakisztáni magyar kereskedőház üzemeltetésére 90,7 milliós szerződés alapján.

 

Kaya Alpaslan

Magyarország tiszteletbeli konzulja a törökországi Kocaeliben. Érdekeltsége, a Kaleco Dis Ticaret Ve Dismanlik AS az Index összeállítása szerint korábban a becsődölt botránybrókercég Quaestorral együttműködött az isztambuli magyar kereskedőház működtetésében. A Kaleco most az ukrajnai és a libanoni magyar kereskedőház üzemeltetésére nyert 120 millió forintos szerződést.

 

Kassar-fivérek

Adnan és Adel Kassar a libanoni Fransabank fő tulajdonosai, akiket 2013-ban Magyar Érdemrenddel tüntetett ki Áder János köztársasági elnök a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítéséért, főképp az egy évvel korábbi magyar-arab gazdasági fórum megszervezésében vállalt szerepükért.

Kassarék 2011-ig Budapesten is működtetek tanácsadó céget, Adel Kassar Magyarország tiszteletbeli konzulja, korábban 54 éven keresztül a Malév libanoni képviseletét vezette. Adnan Kassar az arab országok kereskedelmi kamaráinak szövetségében elnököl.

Kapcsolódó cikkek

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Tiborcz István ismerőse került az AMX HS Real Estate Kft. élére

Keleti nyitás: Papíron egyelőre csak a Közgép profitált az azeri baltás gyilkos elengedéséből

Bedőlt a keleti nyitás egyik mintacége

Garay Gardens: kapcsolat a Tiborcz-utód milliárdos és a letelepedési biznisz kulcsembere között

 

Szöveg: Becker András, Csikász Brigitta, Kovács Ildikó, Rádi Antónia

Inforafika: Bátorfy Attila

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás