Cikkek

Sokan ráfaragtak a banki jelzáloggal terhelt ingatlanokkal trükköző cég ellenállhatatlan ajánlatára

 

Kimentheti a vagyonát a sértettek félelme szerint az IBH DEPO Zrt. vezetője, Szabó Zoltán, akitől nagyjából egymilliárd forintot várnak vissza ügyfelei, akiknek a piaci árnál olcsóbb ingatlanokat ígért a befektetésükért cserébe. A feljelentésekben ugyan a sértettek arról számoltak be, hogy a cégvezetővel szerződtek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság mégis ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást az ügyben. A vállalkozó az Átlátszónak azt mondta, mindent megtesz, hogy tartozásait rendezze.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

„Nem egy télapóruhában lévő nagyszakállú ember írta alá a szerződéseket az IBH DEPO Ingatlanforgalmazó, Hitel és Biztosításközvetítő Zrt. nevében, hanem a cégvezető, és mi őt neveztük meg a feljelentésekben, így nem igazán érthető a számomra, hogy a rendőrök miért ismeretlen tettes ellen nyomoznak” – méltatlankodott a cég egyik ügyfele, akinek több tízmillió forintja bánja, hogy a zrt. révén akart lakást venni. Az illető több hónap után, a cégvezető hitegetéseit megunva fordult a hatósághoz, bízva abban, hogy valamennyit még vissza tud szerezni a befektetett pénzéből.

Forrásunk üzletember, aki történetével megkereste az Átlátszót is, és elmondta, hogy a társaság ingatlanokat kínált a piaci ár alatt, ezért gondolta úgy, hogy a megtakarítását náluk kamatoztatja. „Megkötöttük az előszerződést, és ahogy ilyenkor szokás, letettem a foglalót is. Minden rendben ment. Csakhogy az adásvételi szerződést aztán nem tudtuk megkötni, és a pénzemet sem kaptam vissza, bár sokáig hitegettek ezzel” – közölte a férfi. „Úgy tudom, a rendőrségi nyomozásban több tucat károsult van, de ismerek olyan póruljártakat is, akik nem tettek még feljelentést.”

A Magyar Idők is megírta, hogy az IBH DEPO Zrt. ingatlanok tehermentesítését és piaci áron aluli értékesítését vállalta, amivel számos ügyfélre tett szert. Többen azonban – amint azt az Átlátszó birtokában lévő rendőrségi iratok is alátámasztják – nem jártak jól a vállalkozással való szerződéskötéssel. Az V. kerületi kapitányságról a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) való áttételről szóló rendőri határozat szerint nagyjából félmilliárd forint kár ért 29 ügyfelet. Úgy tudjuk, hogy további 500 millió forintot tesz ki három olyan ügyfél kára, akik még nem panaszolták be a céget a hatóságnál.

Tavasz óta gyűlnek a feljelentések

Idén tavasszal csalás gyanúja miatt tett feljelentést egy budapesti férfi az V. kerületi kapitányságon. Az illető egy XVII. kerületi házra kötött adásvételi szerződést az IBH DEPO-val, és a mintegy 25 millió forintos vételárból egymilliót foglalóként, 9 milliót előlegként tett le. Az előszerződés úgy szólt, hogy a cég megveszi az ingatlant a tulajdonosoktól, majd utána értékesíti az ügyfelének. A vevő csak később tudta meg, hogy a tulajdonosok nem is állnak kapcsolatban az IBH DEPO Zrt.-vel, a ház értékesítésére egy ingatlaniroda volt jogosult, és hogy 34 millió forint alatt nem volt eladó az ingatlan. A feljelentő számára ekkor vált világossá, hogy az IBH DEPO-nak semmilyen jogalapja nem volt az ingatlanra vonatkozó előszerződés megkötésére. Ekkor elállt az előszerződéstől, illetve kérte az előleget, és a foglaló kétszeresét a kötbérrel együtt. Ezeket azonban nem fizették vissza.

Egy józsefvárosi lakos tavaly október 5-én kölcsönszerződéssel mintegy 8 millió forintot adott – euróban – az IBH DEPO Zrt.-nek. A cég a kölcsönre 2523 euró hozamot vállalt. Ám az összeget a visszafizetés határidejének lejárta után sem adta vissza. Ezt kompenzálandó a társaság vezetője fedezetként felajánlotta az egyik ingatlanát a Mozsár utcában.  Ám az ügyfél ahhoz sem jutott hozzá, és azóta sem tudta visszaszerezni a pénzét, így a rendőrséghez fordult. Feljelentésében felhívta a nyomozók figyelmét arra, hogy attól tart, a cégvezető kimentheti a vagyonát, ezért kérte a zár alá vétel elrendelését.

A BRFK az Átlátszónak azt a tájékoztatást adta, hogy a feljelentések alapján a Gazdaságvédelmi Osztály különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás gyanúja miatt vizsgálódik. Hozzátették, hogy ismeretlen tettes ellen folyik jelenleg az eljárás. A károsultak nem értik,  hogy miért ismeretlen tettes ellen nyomoznak, és hogy miként lehet az, hogy az év elej óta semmi előrelépés nem történt. Az egyik forrásunk szerint még nem hallgatták meg az IBH DEPO Zrt. ügyvezetőjét sem.

Az IBH DEPO Zrt. 2015-re vonatkozó pénzügyi adatai nem láthatóak az Opten céginformációs rendszerben, az viszont igen, hogy húsz végrehajtás van a társasággal szemben folyamatban. A cég 2014-ben alakult át zrt.-vé: a jogelőd kft. abban az esztendőben mintegy félmilliárdos nettó árbevételt ért el mínusz 55 millió forintos adózott eredménnyel, míg az azt megelőző évben 753 millió forintos árbevétel mellett 15 millió forintos adózott eredményre tett szert. Az IBH DEPO ügyvezetője, Szabó Zoltán a zrt.-n kívül még három társaságban érdekelt: az Aver Invest Kft.-ben, a Garalbi Kft.-ben és a Garalbi Estate Agency Kft.-ben. Az utóbbi cégből a vállalkozó a nyáron lépett ki. A társaságokra végrehajtásokat jegyeztek be.

Mivel a cégek helyzete nem jó, az ügyfelek attól tartanak, hogy nem biztos hogy a pénzüket valaha is viszontlátják. „Már hónapokkal ezelőtt kellett volna lépniük a nyomozóknak” – hozza fel az egyik sértett, aki bizony nem büszke arra, hogy nem volt elég elővigyázatos az IBH DEPO Zrt.-vel való szerződés megkötésekor, és most futhat a pénze után. „Szerintem már rég zár alá kellett volna venni a cég vagyonát, hogy a kárból valamennyi megtérüljön. Az ügyvédem elmondta, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha a zrt. vezetőjét meggyanúsítják.”

Az ügyfél, aki egy magánnyomozót is bevetett pénze visszaszerzése érdekében, úgy gondolja, hogy nekik, a sértetteknek is bátrabban kellett volna lépniük a hatóságok felé. Többen azonban elhitték, hogy az IBH DEPO-tól látnak még pénzt. Azt nem is akarják, hogy a vállalkozó előzetesbe kerüljön, hiszen akkor még kevesebb reményük lehet a helyzet rendezésére.

Az MKB Bankhoz vezetnek a szálak

Az egyik sértett nem állt meg a rendőrségnél, hanem az MKB-t is megkereste, mivel az ügyében érintett ingatlanra a banknak bejegyzett jelzálogjoga volt. Sőt, mint a szerkesztőségünk birtokában lévő levélben megjegyezte, más IBH DEPO-s ügyfelektől is tud hasonló, MKB Bank jelzálogjogával megterhelt ingatlanokról. Olyan információk is elkezdtek terjedni, hogy a cég ügyvezetőjének, Szabó Zoltánnak a felesége vezető beosztású MKB Bank alkalmazott, aki úgy segíthette a cég ügyvezetőjét, hogy információkat adott számára olyan ingatlanokról és hitelekről, amelyek nem teljesítők. Az ügyfél kíváncsi volt arra is, hogy a banknál kivizsgálták-e mindezt.

Az Átlátszó is megkereste az MKB Bankot ezügyben, ahonnan azt válaszolták, hogy „a megkeresésben és a kiegészítésben foglaltak bank és üzleti titok hatálya alá tartoznak, ezért nem áll módunkban nyilatkozni.”

Kapcsolódó cikkek

A feljelentőnél dolgozott az MKB Bank által kezdeményezett büntetőeljárás ügyésze

A terézvárosi ingatlanpanamában odakozmált cég kártérítést kap és ismét megvásárolhatja az Andrássy úti palotát

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

Befektető vagy bulldózer? Arie Yom-Tov ingatlanüzletei Budapesten I.

Befektető vagy bulldózer? Arie Yom-Tov ingatlanüzletei Budapesten II.

A vállalkozó időt kér

Szabó Zoltán az Átlátszó munkatársával való találkozón kikérte magának a nejére vonatkozó kérdést. Azt közölte, hogy házastársa egyszerű munkavállaló volt az MKB-nál, és azért múlt időben beszél erről, mert az ügyfelei panaszos levelei miatt a neje otthagyta a munkahelyét. A férfi hangsúlyozta, hogy mindenkit kártalanít, csak ehhez még időre van szüksége. A cégvezető azt állította, hogy saját tulajdonú lakásokkal és házakkal üzletelt, amelyeket ingatlanirodák révén nézett ki. Beszélt arról is, hogy 2014-ig nagyon jól mentek az IBH DEPO dolgai, magas profitot ért el, és emiatt számos irigye akadt az ingatlanpiacon.

Szabó Zoltán elmondása alapján a gondok az egyik befektető „húzása” miatt keletkeztek. Most leállítottak minden kereskedelmi tevékenységet, és az ügyfelek kifizetése érdekében minden kintlevőséget behajtanak, mondta. Megjegyezte azt is, hogy a rendőrségi feljelentést tett ügyfelek nagyjából egyharmadát már kifizette, és a többieknek is minél előbb teljesíteni szeretne.

Az IBH DEPO Zrt. 2016. június 28-ig – a jelenleg is felügyeleti tevékenységi engedéllyel rendelkező – STONEHENGE J.J. Kft. pénzpiaci többes ügynök közvetítői alvállalkozójaként szerepelt az MNB felügyeleti nyilvántartásában. Június 29-től viszont már inaktív a státusza – közölte az Átlátszóval a jegybank. Az MNB-hez idén két beadvány érkezett az IBH DEPO banki jelzáloggal terhelt ingatlan-adásvételi tevékenységével kapcsolatban. A jegybank azt válaszolta a panaszosoknak, hogy ha a kifogás nem pénzügyi szolgáltatásra vonatkozik, akkor az MNB nem jogosult eljárni az ügyben. „Ebben az esetben az igény végleges elbírálására polgári peres úton van lehetőség” – írták.

Csikász Brigitta

A céginformációkat az Opten szolgáltatta.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás