Jóhiszemű befektetők

Panorámás, vízparti telkek elővásárlási jogáról mondott le az önkormányzat Balatonakarattyán

Panorámás, vízparti telkek elővásárlási jogáról mondott le év elején Balatonakarattya önkormányzata. A járvány miatti veszélyhelyzetben a polgármester – a jegybankelnök volt felesége, Matolcsy Gyöngyi – egyszemélyben, testületi jóváhagyás nélkül dönthetett az ügyben. A telkek jövőbeli megvásárlásáról való lemondás indoka a forráshiány volt, de az önkormányzati közleményből és újságírói adatkérésre sem derült ki, hogy mekkora összeg kellett volna a területek esetleges önkormányzati megvásárlásához. A helyiek aggódnak, hogy újabb vízparti zöldterületek kerülhetnek beépítésre, lebetonozásra. Az ingatlanokat megvásárló cég egy tőkealapé, melynek az alapkezelője a Matolcsy Ádám barátjaként ismert Száraz Istvánhoz köthető.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Három, összesen 36 000 négyzetmétert meghaladó terület került véglegesen magánkézbe az akarattyai polgármester döntése következtében. Ezen a területen működött korábban a Szilfa és a Piroska Kemping is. Az ingatlanok évek óta üresen állnak, a hatalmas zöldterületen a fák és a megmaradt romos épületek között csak a kerítésen átmászó egy-egy horgász vagy vízparti sétára vágyó kíváncsi látogató járt. Arról, hogy mennyire kelendőek az akarattyai vízparti telkek, korábbi cikkünkben írtunk.

Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

Az önkormányzati újság márciusban tájékoztatta a település lakóit, hogy pénz hiányában a három ingatlan elővásárlási jogával nem kíván élni az önkormányzat. Mivel Akarattya csak néhány éve lett a szomszédos Balatonkenesétől független önálló település, a helyrajzi számok a földhivatali adatbázisban a mai napig keneseiként szerepelnek. Emiatt az önkormányzati tájékoztatóból nem volt könnyű kitalálniuk a helyieknek, pontosan melyik ingatlanokról van szó, mert a kempingek neve sem került bele a közleménybe ugyanúgy, ahogy az ingatlanok ára sem, amire állítólag nem volt kerete az önkormányzatnak.

A helyiek kifogásolták, hogy sem az ingatlanok közismert neve, sem az ingatlanok területe, sem a vételár összege nem ismert.

A helyi építési szabályzatot néhány éve úgy módosították, hogy a település egyes részein a többszörösére nőtt a beépíthetőség mértéke és csökkent a kötelezően megtartandó zöldfelület aránya. Helyi forrásunk szerint a beruházók érdekeit kiszolgáló 2016-os építési szabályzat-módosítás ráadásul egy világosan körülhatárolható érdekcsoportot hoz előnybe.

Panorámás, vízparti telkek elővásárlási jogáról mondott le az önkormányzat Balatonakarattyán from atlatszo.hu on Vimeo.

Az akarattyaiak egy része leginkább amiatt aggódik, hogy újabb, a terület természeti értékeit tönkretevő beruházást vihet valaki a településre úgy, mint ahogy a közelben levő régi MÁV-üdülő esetében történt, ahol az MNB alapítványának a cége épít hatalmas betonkomplexumot konferenciaközpontnak az erdős hegyoldal alatti vízparthoz közel. Környezetvédők beadványa nyomán az állampolgári jogok biztosa is jelentést készített arról, hogy ez az átminősítés több szempontból is szabályellenes volt, melynek nyomán az illetékes kormányhivatal törvényességi felhívással élt az önkormányzat felé, de azóta sem történt változás.

Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

A januárban értékesített területek a rendszerváltás után a MOL, illetve az OTP különböző cégeinek a tulajdonába kerültek, legutóbb az MKB Üzemeltetési Kft. volt a tulajdonos. Ez a Mészáros-érdekeltségként ismert MKB BANK Nyrt. által tulajdonolt cég a Garda Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alapnak adta el a három területet. A Garda javára mondott le az önkormányzati testület nevében Matolcsy Gyöngyi polgármester az elővásárlási jogról.

Fotó: Átlátszó / Németh Dániel

A Garda alapkezelője a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt., ennek a cégnek pedig a Dry Immo Ingatlankezelő Zrt. a tulajdonosa. A Dry Immo ügyvezetője a Matolcsy Ádám barátjaként ismert Száraz István, akinek a cége milliárdos kommunikációs megbízást kapott a Matolcsy György vezette MNB-től. A Dry Immo tulajdonosa egy másik, szintén a Quartz Zrt. által kezelt tőkealap (FELIS Magántőkealap). A Dry-cégeket nemcsak az elnevezés köti Szárazhoz („dry” jelentése angolul száraz), hanem közös vállalkozás is: a Dry Import Kereskedelmi Kft.-t közösen tulajdonolja Száraz István egyik cége (a Dry Holding Kft) és a Dry Immo Zrt.

A három akarattyai területből kettőt néhány héttel a januári adásvétel után tovább adhatott a Garda Ingatlanfejlesztő: a tulajdoni lapokon március elején újabb cég, a Corvin tér 13. Invest Kft. lett megjelölve – egyelőre széljegyben – tulajdonosként. És itt bezárul a kör: ez a cég is egy, a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt által kezelt, a fent említett két tőkealappal azonos címre (1024 Budapest, Lövőház utca 39. 4. em.) bejelentett tőkealapé (Arezzo Magántőkealap). A Corvin tér 13. Invest ügyvezetője Valkó Mihály, az MKB Igazgatósági tagja, aki a vezetője többek között a Quartz Befektetési Alapkezelőnek és több más, ugyanarra címre bejegyzett cégnek.

Kapcsolati háló

Az akarattyai polgármestert, Matolcsy Gyöngyit kétszer is megkerestük az ügyben, egyszer márciusban egy interjúért, majd később ismét, a hivatkozott forráshiány mértékét tudakolva, de heteken át egyik megkeresésünkre sem jött válasz. Egészen addig a napig, amíg a telkeket megvásárló Garda befektetési alap alapkezelőjét (Quartz Zrt.) tulajdonló cég (Dry Immo Zrt.) ügyvezetőjének, Száraz Istvánnak elküldtük a kérdéseinket. Bár tőle sem jött válasz mostanáig, néhány órával a neki írt e-mailünk elküldése után az önkormányzat hirtelen emlékezett a korábbi megkeresésünkre és ezt a válaszolták:

A Balatonakarattya belterület, 3527/1, 3528/2 és 3529 hrsz-ú ingatlanok vételárát jogszabályi felhatalmazás hiányában, illetve az üzleti titokra vonatkozó jogszabályi rendelkezések okán nem közölhetem. Ugyanakkor tájékoztatom, hogy az érintett telkek megvásárlása olyan költséget jelentett volna az Önkormányzat részére, amelyre a fedezet még csak megközelítő nagyságrendben sem áll rendelkezésre Balatonakarattya Község Önkormányzatának költségvetésében.

Horn Gabriella

Fotó, videó: Németh Dániel. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás