Jóhiszemű befektetők

134 éves vásárcsarnokot hajtogat vendéglátós érdekkörök térde alá a politika a bulinegyedben

A Klauzál téri vásárcsarnok beruházói gasztropiacot ígérnek, a helyiek újabb turistaitató hodálytól tartanak, a piacosok Szini Béla vállalkozótól és embereitől félnek. A kétmillliárdból felújított piacra ácsingózó vendéglátós érdekkörök diadalútja nagykoalíciós támogatásról árulkodik. Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester most bérleti szerződésbe csomagolt beruházási szerződéssel cselezné ki a közbeszerzési törvényt, és így játszaná át a vásárcsarnoki piacos helyek bérleti jogait egy, a közeli Instant-Fogas-komplexumhoz kapcsolódó érdekkörnek. 

A Klauzál téri nagyvásárcsarnok bejáratától közvetlenül balra fekszik egy baljósan üres ingatlan. Korábban egy szerb étterem működött itt, azóta állítólag tulajdonost váltott a hely. A cégért levakarták, a placcot kipakolták: ha az ember besandít az ablakon, elsősorban nagy ürességet, valamint csupasz vasakat és mennyezetről lelógó zsinórokat láthat.

Ide terelte össze Szini Béla vendéglátós vállalkozó a Klauzál téri piac több bérlőjét másfél hete, szerdán este hat órára. A bérlőket egy közvetítő telefonon hívta a találkára, ahol Szini egy másik vállalkozó társaságában jelent meg. Szininek nagy tervei vannak az ingatlannal, a piaci boltosok és kofák közül azonban nem mindenki szeretne úgy táncolni, ahogy a vállalkozó fütyül. Aznap, szerdán több bérlő borítékba zárt levelet adott fel az erzsébetvárosi polgármesternek, Niedermüller Péternek és a jegyzőnek címezve ebben a piacosok azt kérték a kerületi vezetéstől, hogy ne engedjenek Sziniék terveinek.

A piac bejáratától balra fekszik a déli napsütésben is sötét, üres üzlethelyiség (fotó: Sarkadi Nagy Márton, Átlátszó)

A boltosokat azonban nemhogy segítette volna a vezetés: valaki egyenesen hátba szúrta őket.

Az agresszíven fellépő Szini az üres üzlethelyiségben közölte a piacosokkal, hogy tudomása van a levélről, és azt is tételesen tudja, hogy kik írták alá. Itt márpedig az lesz, amit ő mond tette hozzá.

Az ominózus szerda este eseményeit több forrásunk elmondásából ismerjük. Piacos ismeretekkel bíró forrásaink közül többen tartanak Szinitől, és erre tekintettel nevük elhallgatását kérték.

A levél kiszivárogatása kérdésében illetékes, budapesti VII. kerületi önkormányzat részéről megerősítették az Átlátszónak, hogy valóban történt egy „adatvédelmi incidens”, amit a jegyző már ki is vizsgált információink szerint Szini bemondására elfogadták, hogy a levélhez a vállalkozó önkormányzaton kívüli forrásból jutott hozzá.

Kicseleznék a közbeszerzést

Az ellenzéki irányítású erzsébetvárosi önkormányzat ezután a múlt hét pénteki ülésén végül elfogadta a piacra vonatkozó új terveket. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter polgármester által beterjesztett előterjesztés szövege szerint az a cél, hogy a piacot elvigyék éttermes-vendéglátós irányba, és úgymond gasztropiaccá alakítsák át.

Az ellenzők szerint viszont arról van szó, hogy a tiltakozó bérlők kiebrudalása vagy alávetése után a szemközti Fogas-Instant-komplexummal összedolgozó turistaitató hodályt csinálnának az önkormányzati tulajdonú piacból, ráadásul közvetve az önkormányzat költségén.

Tervrajzrészlet az előterjesztésből

Az előterjesztés tartalma érdekes öszvér. Két, a vásárcsarnokban ma bérlőként (Andrássy 52 Bar Kft.), illetve használóként (Pontoonka Kft.) jelen lévő cég szerződéseinek módosítását irányozza elő. A benyújtott tervezetek ugyanakkor túlterjeszkednek azon, ami egy bérleti szerződés szokványos módosítása volna, ugyanis:

beruházónak nevezik és az önkormányzat nevében a teljes épületre kiható építkezésekkel bízzák meg a két céget.

Emellett a felek közös céljaként azt is előirányozzák, hogy a jövőben az összes csarnoki hely bérlete a két cégen keresztül történjen, „akár a jelenlegi bérlőkkel, akár új bérlők bevonásával”.

Külön finomsága a módosítással a bérleti szerződésbe bújtatott építési beruházási szerződésnek, hogy az nem szabályozza: milyen feltételek mentén és kinek a birtokába fognak kerülni az önkormányzati tulajdonú csarnokban, a bérleményeken kívül eső részen megépített műtárgyak.

Az árajánlat vonatkozó részlete

Egy becsatolt árajánlat ominózusan kitér arra, hogy az 520 millió forint költségű átépítésből „levonandó nem értéknövelő beruházási költség” 33 millió forint.

Innentől lehet találgatni, hogy a cégek milyen formában fognak a pénzükhöz jutni. A tervezetek szerint eleve 6 hónapos bérletidíj-csökkentésre számíthatnak, az előterjesztéshez csapott polgármesteri módosító szerint pedig a jövőben is fizetési kedvezmény lesz adható például „az önkormányzat érdekeit szolgáló egyéb, vagy közérdekű okból”.

Felmerül a kérdés: érheti-e hátrány az önkormányzatot abból, hogy a mellékelt árajánlatot benyújtó Wolf-Therm Kft.-t a közbeszerzési szabályok teljes mellőzésével választották ki? A Wolf-Therm megkeresésünkre azzal nyugtatott minket, hogy „közbeszerzésről nincs szó, mert a leendő bérlő szeretne beruházni”.

Niedermüller kérdésünkre azt válaszolta, hogy azért nem kell közbeszereztetni, mert „a beruházást nem az önkormányzat végzi, és annak költségét nem az önkormányzat állja, tehát ezekre közpénzt nem használunk fel”.

A polgármester válasza ugyanakkor nem látszik megállni a helyét.

A közbeszerzési törvény szerint ugyanis függetlenül attól, hogy az ellentételezés kérdését hogyan próbálják elkummantani az értékhatár feletti építési beruházás megrendelése és átvétele közbeszerzésnek minősül. Az építési beruházásokra vonatkozó nemzeti értékhatár ma 50 millió forint, amit az előterjesztéshez mellékelt két árajánlat többszörösen meghalad. A beruházás építési jellege vitathatatlan, a megrendelés ténye a szerződésből kiolvasható, az elvégzett munkáról szóló teljesítési igazolás kiadását, vagyis az átvételt az önkormányzat műszaki ellenőre végzi.

Politikai machinációk

Az előterjesztést a helyi ellenzéki összefogásból a Momentumot kivéve mindenki megszavazta, Köztük a párbeszédes Szücs Balázs is, aki két éve még az ellen kampányolt, hogy az akkori fideszes kerületvezetés asszisztálásával, „az árusok és a lakosság véleményének semmibe vételével kocsmát csináljanak a Klauzál téri vásárcsarnokból”. A kerületi fideszes kontingens most kivonult a szavazásról.

Forrásaink egybehangzóan állítják, hogy a kormánypárti képviselők csak a választóiknak játszanak. Szerintük a piacra ácsingózó vendéglátós érdekkörnek eredetileg a helyi Fidesz csinált helyet, hiszen alapvetően az ő barátaikról van szó, a képviselőcsoport kozmetikai jellegű kivonulása pedig a végeredményt tekintve nem osztott, nem szorzott.

A Momentum állítólag azért fázik a javaslatban foglalt szerződésmódosításoktól, mert azokat nem Niedermüllernek, hanem a piacot üzemeltető Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. ügyvezetőjének, Rókay Attilának kell majd aláírnia. Rókay kvázi pártdelegált a poszton, és a ferencvárosi Momentumból érkezett. A 34 éves férfiről azt hallottuk: fiatal és tapasztalatlan. A módosító tervezetekről több forrásunk állítja: ha életbe lépnek, több bűncselekmény, így a hűtlen kezelés vagy a költségvetési csalás gyanúját is felvethetik.

Niedermüller Péter a javaslat vitáján (forrás: onkormanyzati.tv)

A helyi erőviszonyok ismerői úgy értékelik a pénteki szavazást, hogy azon a nemmel voksoló Momentum, illetve a kivonuló Fidesz frakciója egyaránt a polgármesteri kottában ráosztott szerepet játszotta el. A polgármester javaslata mellett ugyanis mindössze hatfős blokk szavazott, így azt a két csoport azonos jellegű fellépésével meg lehetett volna gátolni.

„Nyilvánvaló, hogy ez egy paktum” mondta az Átlátszónak a javaslatot ellenző Garai Dóra. Az Élhető Erzsébetvárosért Egyesület önkormányzati képviselője szerint Niedermüller az ellentétét csinálja annak, amit a kampányban ígért. „Nem lehet örökké arra hivatkozni, hogy a Fidesz rossz döntéseket hozott. Azért váltottuk le a Fideszt, hogy más legyen. Ezek meg ugyanazt csinálják. Sőt, rosszabbat” mondta Garai.

„Ebben mindenki benne van” – hallottuk egy Klauzál téri piacostól – „szétbasszák, lerohasztják az egészet”.

„De nehogy azt hidd, hogy ez most kezdődött” summázta végül a forrásunk.

Kétmilliárdból újították fel

2015-ben, nagy csinnadrattával adta át Vattamány Zsolt akkori fideszes polgármester a felújított Klauzál téri vásárcsarnokot. Az összesen kétmilliárdos értékű beruházásból akkor mintegy 1,766 milliárd forintot állt az önkormányzat, a többit a piac területére beköltöző SPAR fizette.

A csarnok Akácfa utcai homlokzatának végleges, XIX. századi terve (forrás: Magyar Építőművészet,1987. Arcanum)

Vattamány akkor azzal indokolta a piacra fordított közpénzeket, hogy „hozzáférhető legyen a jó minőségű, egészséges hazai élelmiszer, hogy az itt vásárlók minőségi termékeket vehessenek elérhető áron”. A 134 éves csarnokban bérelhető helyeket szívesen vették ki kofák és boltosok. „Kellemes épület, és jó helyen van” mondta egy piacos.

Százharmincnégy éves múlt Noha a helyén korábban is piacokat szerveztek, maga a csarnok eredetileg 1897-re épült fel. A tervezésnél azt is figyelembe vették, hogy a helyszín a kerület legsűrűbben lakott részeinek súlypontjában van.  Nemzetközi szinten az is ritkaság, hogy Budapesten a mai napig megmaradtak a korban úttörőnek számító módszerrel épült vasszerkezetes vásárcsarnokok, de építész körökben minden fővárosi csarnok közül a Klauzál téri építmény belső tereit tartják a legérdekesebbnek.

A vásárcsarnok történetében már a felújítás után, 2018-ban tűnt fel először Szini Béla neve. Az ekkor a férfi ügyvezetése alatt álló Andrássy 52 Bar Kft. egyszerre kilenc piacos hely bérletét szerezte meg abban az évben. Az üzlethelyiségek többsége az emeleti galérián helyezkedik el.

A piac ügyeinek ismerői szerint Szini ekkor játszmába kezdett, aminek a célja az volt, hogy kivéreztesse a többi bérlőt és a piacüzemeltető önkormányzati céget. A kibérelt üzlethelyiségeket ugyanis az Andrássy 52 egyszerűen nem nyitotta meg, annak ellenére, hogy a szerződésekben kikötötték, hogy „Bérlő köteles a Bérleményben a biztosított, vállalt tevékenységet folytatni”.

Az építmény emeletszintje azóta is, mintegy három éve teljesen kihalt, ami nyilván negatívan hat ki a teljes vásárcsarnok, és így a többi kofa és boltos üzletére is. Amikor ott jártunk, üresen kongott a nagy épület földszinti része is. „Úgy érzi magát az ember, mint amikor piócák tapadnak rá” érzékeltette a helyzetet egy piacos.

Az emelet gyakorlatilag üres, de a földszinten is csak lézengenek a vásárlók a Klauzál téri vásárcsarnokban (fotó: Sarkadi Nagy Márton, Átlátszó)

Tudomásunk szerint a cég azóta több piacostól is megpróbálta átvenni a bérleményét. A tárgyalási stílusról eltérő véleményeket hallottunk. Egy, még személyesen Szinivel tárgyaló boltos azt mondta, vele „úriember módjára bánt a vállalkozó”. Azóta viszont másoknak,

izomemberek által kísért „csicskásokon keresztül üzenget”, akik az ajánlattétel mellett a balesetmentes élet szépségeire is felhívják a tárgyalófél figyelmét – hallottuk az érintettektől.

Rejtély, hogy előbb a fideszes, majd a mostani kerületi vezetés miért asszisztált végig a Szini-féle cég nyomulásához. Niedermüller kérdésünkre azt írta, hogy a világjárvány okán sok vendéglátóhely amúgy is bezárt, ezért „nem állta volna ki sem a jog, sem a tisztesség próbáját, ha [a zárva tartott bérleményekre] való hivatkozással szerződést bontunk, miközben a módosításról folytak az egyeztetések”.

Niedermüllerék azt a ziccert is kihagyták, hogy bérletidíj-tartozásra hivatkozva próbálják felbontani a szerződéseket. Az Andrássy 52-nek idén májusban 4,5 millió forint, a Pontoonkának áprilisban 7,6 milliós tartozása volt. Az önkormányzat ezekre részletfizetést engedélyezett.

Az önkormányzat most azt kommunikálja, hogy a vásárcsarnok veszteségei miatt szükséges a gasztropiaci átalakítás — annak ellenére, hogy 2020-ban a Klauzál és a Garay téri piacokat is működtető Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. mindössze 13,5 millió forintos hiányról számolt be azzal, hogy „a társaság a COVID-19 járvány miatt kialakult rendkívüli gazdasági helyzetben is fenn tudja tartani működését, folytatni tudja tevékenységét, nem várható a működés beszüntetése”.

Hogy kerül ide Szini Béla?

A ma 56 éves Szini Bélát a budapesti vendéglátós piacon már-már a szépemlékű Vizoviczki Lászlóéhoz mérhető vállalatbirodalom tulajdonosának tartják, bár pont, ahogy a különböző bűncselekményekért tavaly hét és fél év fegyházra ítélt Vizó esetében — még a cégadatok tüzetes áttanulmányozásával is nehéz felmérni, hogy mennyi is ebből az igazság.

Szini Béla a képen jobboldalt (forrás: Facebook)

Szini Béla üzleti ügyeit nem szokta a nyilvánosság orrára kötni. A férfi bulvárlapokban sikeres vállalkozóként, szerelmi ügyekkel jelenik meg: exneje, Tornóczky Anita nem más, mint a volt szocialista miniszterelnök Medgyessy Péter nevelt lánya, az üzletember jelenlegi párja pedig Tomán Szabina exmodell üzletasszony, akit Árpa Attila tévéceleb volt feleségeként is ismerhetnek az ilyesmire fogékonyak.

Annyi biztos, hogy a szakmai hírnevét a kilencvenes évek elején a budapesti Irish Cat Pubbal megalapozó Szini jól tudott építkezni az elmúlt évtized során felfutó, Belváros-Erzsébetváros tengelyen épülő bulinegyedben. Ebben az időszakban a passzátszelet mindenhol a fővárosi önkormányzati pozíciókat betöltő fideszesek fújták, a NER-elit ifjabb generációja pedig maga is befektetőként, tulajdonosként jelent meg a budapesti vendéglátásban. Szakmai körökben úgy tartják, Szini megtalálta a számítását ebben a világban.

A történetünkben szereplő fontosabb cégek közül saját nevén Szini Béla egyedül az Andrássy 52 korábbi ügyvezetőjeként jelenik meg a cégregiszterben. Forrásaink azonban úgy vélik: hiába távozott 2019-ben ebből a pozícióból, formálisan ma is ő áll emögött, valamint a gasztropiaci tervben szintén érdekelt Pontoonka Kft. nevű cég mögött. Ebből annyit lehet cégadatokkal alátámasztani, hogy az Andrássy 52-ben többségi, a másik vállalkozásban kisebbségi közvetett tulajdonrésze van Szini Béla édesanyjának.

A Pontoonka egyébként 2019-ben, még éppen az önkormányzati választások előtt került a képbe egy olyan, 10+5 éves időtartamra kötött szerződéssel, ami szerint a piac teljes földszintjének területén, este 6 óra és éjfél között rendezvényeket tarthatnak. Niedermüllerék erre a szerződésre hivatkozva panaszolják, hogy a Fidesztől örökölt rossz helyzetet próbálják menteni.

Kapcsolati háló

A Niedermüller-féle előterjesztésben szereplő szerződéstervezetekből az is kiolvasható, hogy hiába nem ugyanaz a főtulajdonosuk, ezt a két céget valamiképpen mégis egy cégcsoport részeként szükséges kezelni. Az egészen biztos, hogy a jelenleg nagy vagyonnal nem rendelkező cégecskéknek komoly tőkeinjekcióra volna szüksége a tervezett, több százmilliós építkezések megvalósításához. A feltett kérdéseinkre kapható válaszok mellett a pontos cégügyi megfejtésért is kerestük Szinit, meg az érintett vállalkozásokat, válaszukra még várunk.

Instant-kapcsolat

Történetünk szempontjából különös jelentősége van annak a ténynek is, hogy ebben a két cégben közvetve Szini édesanyjának üzlettársa bizonyos Nádas Patrik. A ma 37 éves Nádas ugyanis az Instant-Fogas komplexumot működtető TaintedRuInn2014 Kft. egyik tulajdonosa is. Ez az Akácfa utcai, több épületre kiterjedő turistaitató hodály a budapesti buliturizmus egyik sarokpontja, és régóta szálka sok helyi lakos szemében.

Siker, adó, morál Az Erzsébetvárosban megvalósult bulinegyed központi problémája, hogy a vendéglátós vállalkozások gazdag nyereségéből befizetett adók leginkább az államkasszát gyarapítják, a kerület csak a helyi iparűzési adón keresztül, kismértékben részesedik a mindennapi életben kellemetlenségeket okozó népszerű helyek sikeréből. Az Instant-Fogas esetében viszont még csak azt sem mondhatni, hogy túl sok pénzt húzna ki az állam az erzsébetvárosiak zsebéből. A TaintedRuInn2014 Kft. a vendéglátást megnyomorító koronavírusjárvány előtti éveiben, 2018-ban 927 millió forintos forgalom mellett mindössze 3,7 millió forintos adófizetési kötelezettségről, 2019-ben 1,04 milliárd forintos árbevétel mellett alig 6 millió forintos adófizetési kötelezettségről számolt be.

Nádas személyén keresztül az Instant-Fogas komplexum a vásárcsarnokban nyomuló cégpároshoz kapcsolódik mutat rá több forrásunk is.

Szerintük az ügyeskedések végcélja, hogy a komplexummal átellenes vásárcsarnokot az Instant-Fogas vérkeringésébe kapcsolják.

Ide kapcsolódó érdekesség, hogy a cikkünk elején felidézett tárgyalási jelenetre Szini tudomásunk szerint Nádas Patrik kíséretében érkezett. A tárgyaláson az egyik bérlő megbízásából megjelenő helyi Vajnai Attila az Átlátszónak arról számolt be, hogy Szini itt azt ígérte a piacosoknak: naponta 45 ezer fogyasztót tervez a csarnokba csődíteni.

Brutális tömeg néhány éve egy átlagos nyári éjszakán az Akácfa utcában, ahol rendszeresen tömött sorokban várakoznak a népek a Fogas-Instant-komplexumba való bejutásra. A bulihodály az utca bal oldalán látható, míg jobboldalt kivehető a Klauzál téri vásárcsarnok épületének itteni frontja (forrás: Youtube)

A múlt héten megszavazott előterjesztéshez csatolt műszaki tervekből kiderül, hogy az átépítés célja egyrészt az, hogy légfüggönnyel klimatizálják a teljes csarnokot: nyáron kellemesen hűvös, télen hívogatóan meleg legyen. Továbbá egy zsíroskonyha-elszívó rendszer is a tervek között szerepel. Ezt cirka 20 vendéglátóhelyre gondolják megvalósítani, ami nagyságrendileg egybeesik az emeleti szinten található összes bérlemény számával.

Valószínűleg tehát eleve csak az emeleti szinten értelmezhető az a gasztropiac-koncepció, amelyre maga Szini is utalt egy szakmai újságnak korábban. „Az az ötlet mozgat, hogy csináljak Budapesten egy éttermet, ahol havonta váltogatják egymást vidéki éttermek, akiket meghívunk főzni. Télen megmutathatná magát a fővárosban például a Kistücsök, a Márga, a Kalóz Bisztró. Budapesten mutatnánk be élőben a vidéki magyar vendéglátást. Még titkos, hogy hol valósítom meg, de meg fogom csinálni” mondta Szini a 2019-es interjúban.

A gasztropiac-ötlet véghezvitelére persze nincs semmilyen garancia.

„A Bélának ez most jó dealnek tűnik, de ez itt nem fog működni. Azért, mert dilettánsok. Pénzük van, még az is lehet, hogy láttak hasonlót külföldön, de nem értenek hozzá. Ennek itt nem lesz piaca”

 hallottuk egyik forrásunktól. Ha pedig a gasztropiac nem megy, a legegyszerűbb lépés az Instant-Fogas-féle üzletet lemásolni.

Az előterjesztés szövege arra is utal, hogy a vásárcsarnok területén repoharakat fognak használni –, ami már most is, legalábbis a piac egy részére vonatkozó, kocsma-jellegű terveket jelez.

Pénteken lesz lakossági fórum

Akármi is lesz a csarnokban, annak a hatásait a környéki lakók akár 2037-ig élvezhetik. A szerződéstervezetek szerint az építkezést 2022-re kell befejezni, amely időponttól újraindul az öt évvel meghosszabbítható tízéves bérleti időtartam.

Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros képviselője szerint még vissza lehet fordítani a folyamatot, ha Niedermüller Pétert valahogy rá lehet venni a polgármesteri vétó alkalmazására. Ehhez a beruházási tervek ellenzőinek először a nyári hőségben pilledő kerületieket kéne felrázniuk.

Nehéz dolguk lesz: tudomásunk szerint az önkormányzat a napokban megtagadta, hogy a kerületi lapban leközölje egy helyi érdekű Facebook-csoport hirdetését. Utólag viszont regisztrációhoz kötött lakossági fórumon magyaráznák a bizonyítványt, amelyet e hét péntekre hirdettek meg.

Sarkadi Nagy Márton

Frissítés (2021. július 12.): Az erzsébetvárosi önkormányzattól kapott tájékoztatás alapján ebben a cikkben korábban azt írtuk, hogy Niedermüller Péter személyesen tárgyalt Szini Bélával a csarnok ügyében. Cikkünk megjelenése után az önkormányzattól azt az újabb információt kaptuk, hogy egy sajnálatos fogalmazási hiba alapján vontunk le téves következtetést, a valóságban ugyanis Niedermüller Péter egyáltalán nem tárgyalt Szini Bélával a csarnok ügyében. Az önkormányzat továbbá ragaszkodik ahhoz, hogy nem Szini Béla „bemondására” fogadták el, hogy külső forrásból jutott hozzá a bérlők leveléhez, hanem ezt az állítását a vállalkozó megfelelő bizonyítékokkal tudta alátámasztani a vizsgálat során.

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum Adatbázis Kiadó Kft. szolgáltatta. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapképi grafika: Jeney Flóra Anna. A grafikához felhasznált csoportkép forrása a Facebook, rajta jobbról a második személy Szini Béla.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás