Cikkek

Hét korrupciógyanús ügy, amikbe Rogán Antalnak régen bele kellett volna buknia

 

A fideszdrukkerek körében sem különösebben népszerű. Nevét több mint tíz éve emlegetik zavaros ügyekkel összefüggésben. Politikai karrierje mégis töretlen – eddig legalábbis. Vajon miért? Vajon így marad-e? Rogán Antal titkát próbáljuk megfejteni, s arra jutunk: a támadható ember nem rossz az erős pártvezetésnek, ellenkezőleg. A legújabb fejlemény a feltaláló-mutyi, de korábban is volt már legalább hét olyan ügye, amikbe egy jogállamban belebukott volna.

 

tamogatoi_800_450

 

Ellenzék hiányában továbbra is a fideszes belharcok, a másodvonal háborúskodásai szórakoztatják a közvéleményt. Amikor az oligarcha-háború csatái éppen nem szolgáltatnak elegendő izgalmat, kiújul a másodvonal harca, amit a két Orbán személye körüli miniszterről Rogán-Lázár hadviselésként szokás emlegetni.

Hogy miért soroljuk a dél-alföldi Lázárt is érintő kínos sztorik közé például a borsodi erős ember, Mengyi Roland Voldemort-sztoriját? A 168 Óra cikksorozata szerint Mengyi aktívan részt vett egy szociális szövetkezettel kapcsolatos korrupciós ügyben – ráadásul a lap által megszerzett lehallgatási jegyzőkönyvek a 168 óra szerint Lázárra is utalnak.

Lázár nagyon is aktív az északi megyében, főképp Tokaj-hegyalján, ahol családjának szőlői is vannak. Erről az Átlátszó cikkeit itt és itt olvashatja. Lázárék szőlői Mádon találhatóak, a szomszéd faluba, Rátkára valósi Lázár barátja, Spéder Zoltán, az az oligarcha, aki eddig a legtöbb kokit és sallert szenvedte el a kormányzattól, amely korábban felemelte és istápolta.

A családon belüli hadviselés lehetősége Kövér László házelnöknek is eszébe juthatott, legalábbis ezt súgták a Népszabadság informátorai.

„Súlyosan rombolhatja a Fideszt és a kormány hitelét és ezzel népszerűségét, ha a médiabirodalmakat használva botrányos, korrupciógyanús ügyek kiszivárogtatásával egymásra lőnének a kormánypárt befolyásos politikusai” – a cikk szerint erről is beszélni tervez a közeljövőben a házelnök Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Feltalálómutyi

Az élet igazolni látszik a hipotézist: a Tokaj-közeli Lázár-tábort érintő botránysorozatra takart rá Rogán legújabb balhéja, amit az egyszerűség kedvéért feltalálómutyinak lehet nevezni. A sztori igazi gyöngyszem.

Rogán – aki valamiért nem büszkélkedett ezzel mindeddig – feltalálóként jegyez egy elektronikus-aláírási technológiát, amely ugyan nem biztos hogy hasznos és új, de üzletnek remek: a MobilSign technológiát olyan nagyvállalatok használják, mint például a Magyar Telekom.

Rogán feltalálótársai, Csík Balázs és Lengyel Csaba további cégekben is érdekeltek: az egyik mindösszesen csaknem egymilliárd forint uniós forráshoz jutott, a másik pedig a Rogán arcával marketingelt rezsicsökkentés-kampány idején közmű-auditálással tarolt az állami szektorban. Most pedig, mint a Magyar Nemzet írta a minap, személyre szabott törvénynek örülhetnek bankátvilágítóként is.

A Hunguard ügyvezetője, Szűcs Ákos Balázs a Centrum Csoport Kft. ügyvezető-társtulajdonosa volt a kilencvenes évek közepén, utóda a cégben Fürst György (MSZP) volt VI. kerületi vagyongazdálkodási alpolgármester lett, aki a Centrum Parkoló szerződései miatt jelenleg hűtlen kezelés miatt áll bíróság előtt.

A Hunguardnál a történet elér a minden idők legsúlyosabb magyar maffiózójaként börtönbe zárt Portik Tamáshoz, s a Rogán-konkurens Lázárhoz is.

Szűcs Ákos Balázs ugyanis korábban a Pápa-Szetlik-család érdekeltségében álló Club Tihanyt is irányította. Pont abban az időben, amikor az üzemeltetők kiebrudalták a szállóból a Média Hungary konferenciát, hogy helyet adjanak a Portik-közeli Generál Médiának. Annak a cégnek, amely a Lázár vezette Hódmezővásárhely városától vett ingatlant internetes hirdetésekért.

A Szetlik-Pápa-család cége és – állítása szerint – velük együttműködve Portik, a polgármesterként Rogán által vezetetett Belvárostól vett akciós ingatlant. Akárcsak a hunguardos feltalálótárs, Csík Balázs.

 

 

Portik mint kapcsolat önmagában is mérgező kellene hogy legyen egy miniszter számára, ráadásul nem is egyszer bukkan fel Rogán történeteiben. Csakhogy sem ez, sem a Rogán-életmű számos egyéb sztorija nem verte ki a biztosítékot az őt maga mellé emelő Orbán Viktornál.

Még ha Kövér valóban szót is emelt párszor, ahogy ezt megerősítették fideszes körökben az Átlátszónak. A válasz Orbán környezetében állítólag az, hogy „addig sem beszélnek másról”.

Hogy micsoda a „más”, csak tippelni lehet. Nagypolitikáról, például nemzetközi szövetségesi rendszerekről-e, vagy a bosszantó, de voltaképpen aprópénzes ügyek által keltett zajban esetleg észrevétlen maradó olyan rendszerek működéséről, mint például az egészségfinanszírozás – ahol csak az egészségbiztosítási alap költségvetése a csillagászati 2 ezer milliárd forintot közelíti.

Fontos szempont, hogy a kádári hatalomtechnikát ismerői szerint régóta tanulmányozó, és az utóbbi években alkalmazó Orbánnak kapóra jönnek az egymást a vízfelszín alatt rugdosó, viselt dolgaik miatt kiszolgáltatott „második” emberek, akiket megversenyeztethet.

Hogyan fényűzzünk adósságból?

„Gyűjtöm az autókkal kapcsolatos újságokat – ha már szép modellekre nincs pénzem” – Rogán 1999-ben panaszkodott ekként a HVG Portré rovatának adott interjújában.

Azóta került pénz – hinné az ember efféle híreket olvasva: luxuslakóparkban él, több százezres hátizsákba pakolják a pelenkát, ruhái prémiummárkák vagy méretre szabottak, Michelin-csillagos étteremben kapták lencsevégre a francia Riviérán a labdarúgó Európa Bajnokság idején.

De nem. A miniszternek alig több mint 500 ezer forint a megtakarítása, amivel szemben 44 milliós adósság áll, ebből 15,2 millióval meg nem nevezett magánszemélyeknek tartozik. Akadnak földjei szülőfaluja, az osztrák-szlovén-magyar hármashatárnál fekvő Szakonyfaluban, fél háza Balatonlellén. Bruttó jövedelme 1,1 millió forint, vagyis a nettó alig több, mint a felhalmozás.

Rogán azt is szabadalmaztathatná, hogyan lehet ezekkel a feltételekkel fenntartani a látható életvitelét. A 444.hu riportjából például kiderül: a Pasa Parkban négyzetméterenként 550 forint a közös költség – Rogánék lakása a vagyonbevallás szerint 185 négyzetméter, vagyis csak a közös költség havonta több mint százezer forintot emészt fel.

Erre jön rá a hitel törlesztése, majd a négyfős család megélhetése (gyermekeik magánóvodája is százas tétel a legutóbbi kampányidőszak hírei szerint), illetve nyilván állnia kell az első házasságából származó gyermek utáni tartásdíjat is.

Egészen elképesztő a kontraszt, ha a jelenlegi Rogánt a pályája elején járó, kispaposan szigorú, puritán fiatalemberrel vetjük össze.

A szárnypróbálgatás éveit remekül foglalja össze az Origó kétrészes portréja itt és itt. Ezekből a cikkekből, az online sajnos nem fellelhető HVG-portréból és Rogán néhány régi ismerőjével folytatott beszélgetéseink alapján rekonstruáljuk a kezdeti éveket, s próbáljuk megfejteni a 180 fokos imázs- és életmódváltás hátterét.

A sokat olvasó, nem kifejezett partyarc, sokak szerint humortalan, társai között mégsem népszerűtlen szentgotthárdi kisdiák Marxot is olvasott, sőt, a KISZ-be is belépett. A politikai ébredést Nagy Imréék 1989-es újratemetése jelentette, amikor aznap éjjel nagyapjával átbeszélték a múltat.

„Egyetemistaként próbáltam túllépni a családomon. Elvárták tőlem, hogy hétvégente menjek haza dolgozni, de aztán arra jutottam: azért jöttem pesti egyetemre, hogy új életet építsek magamnak” – nyilatkozta a Mozgó Világnak 2011-ben.

Tanulmányait a Közgázon folytatta Budapesten, ahol hamarosan a Széchenyi Szakkollégium tagja, majd – egykori társai szerint kérlelhetetlen – diákbizottsági titkára lett. Az MSZP 1994-es választási győzelme aktivizált pár konzervatív hallgatót, köztük Rogánt, aki először az MDF-be lépett be (amit kisvártatva csalódottan el is hagyott).

Konzervatív klubot gründol és felveszi a kapcsolatot más egyetemek hasonló gondolkodású diákjaival, így azzal az Egyetemi Széchenyi Körrel (Eszék), ahol mások mellett Gyürk András, a későbbi Fidelitas-elnök is aktívkodik.

1996-ban pedig megalakul a Fidelitas, amely voltaképpen beindítja az egyébiránt sikeres fiatal közgazdász karrierjét és máig meghatározza kapcsolatrendszerét. A fidelitasos időkből ered a kapcsolat nem csak a jelenleg EP-képviselő Gyürkkel, a Fidesz stratégiai igazgatójával – akinek testvére, Gyürk Dorottya jelenleg Szentendre alpolgármestere -, hanem például Tuzson Bencével, aki most a miniszterelnöki kabinet államtitkára, vagyis Rogán beosztottja.

Továbbá a belvárosi időkben úgymond gazdasági szürke eminenciás Kertész Balázzsal, valamint a Puskás fivérekkel is ekkor ismerkedett meg főhősünk.

Közülük Puskás András volt Rogán V. kerületi alpolgármestere (jelenleg a Fidesz-közeli pénzpumpaként használt Exim Bank második embere), Pasa parkos szomszéd, sőt családi ingatlanos tulajdonostárs.

Ez már a nagypolitika előszobája volt, akárcsak a néhai miniszterelnök, Antall József kezdeményezésére létrejött Batthyány Lajos Alapítvány, ahol egy időben Rogán titkárként dolgozott – de éppúgy hamar lelépett, mint első munkahelyéről, a Magyar Nemzeti Bankból.

Mindezek, de főképp a Fidelitasban vállalt alelnökség nyomán az 1998-2002-es választási ciklus legfiatalabb képviselőjeként, 26 évesen bejutott a T. Házba. Rakétaként lódult meg a karrier, amennyiben nyomban a miniszterelnök belpolitikai titkárságának élére került, frakcióvezető-helyettes lett, 2001-től pedig a pártelnökség tagja.

„Mindig is celeb volt” – mondják róla most régi ismerősei az Átlátszónak, árnyalva kicsit állításunkat, miszerint ellentmondásos Rogán jelenlegi képe az akkorival. Celeb, csak másképp, reagálnak erre forrásaink. Valóban: annyit ütötte, a lehető legváltozatosabb témákban az akkori ellenzéki MSZP-t, hogy saját térfelén is ráragadt az Arrogán eposzi jelző.

A 2002-es országgyűlési választás megtorpanást hozott az előmenetelben, állítólag válságba került magánéletére kívánt a politikus koncentrálni, ezért utasította vissza a neki Orbán által bekínált kabinetfőnökséget.

Ez volt az az időszak, amikor a választási bukás után Orbán az utcai politizálás felé fordult, polgári köröket szervezett, s vezető szerepe még saját táborán belül is megkérdőjeleződött. Nem biztos hogy Rogán engedett a közhangulatnak és taktikázott, de lehetőséget látott abban, hogy kilépjen az Arrogán-szerepből – miután kihozott belőle mindent, amit tervezett: ismertté vált.

A szakpolitizálás lett számára a fontos ebben az időszakban: már 2001-től vezette az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságát, itt módja volt például megismerkedni az ágazatot uraló nagyvállalatokkal, például azokkal, amelyek utóbb a találmányát is hasznosíthatták.

Az első olyan korrupciógyanús ügyek, amelyekben Rogán nevét is megemlítették, szintén az informatikai szektorhoz köthetők.

Rogán-mutyik 1. – informatika és környéke

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság 17 millió dolláros számítástechnikai projektjébe verseny nélkül, alvállalkozóként érkezett az ekkor jobbára ismeretlen IT-Com Kft., amelynek tulajdonosa Rogán egyik közgázos oktató kollégája volt ekkoriban, s amelynek dolgozott az a szintén egykori Széchenyi szakkollégista Tábori Tamás, aki egy időben a Miniszterelnökségen is megfordult.

Az első Orbán-kormány idején történt, hogy az információs társadalom fejlesztésére szánt kormánypénzekből tízmilliókat nyertek Rogánhoz köthető szervezetek is (Fist Kht., Teleki László Alapítvány).

Nagy váltás volt az önkormányzati politizálás is. Rogán a 2002-es országgyűlési választásokon a IX. kerületben indult képviselőjelöltként, de alulmaradt MSZP-s ellenfelével szemben (listáról bekerült a törvényhozásba). Az őszi önkormányzati választásokon azonban már a hagyományosan jobbos V. kerületben próbálkozott, s sikerrel járt – egyelőre képviselőként, s bejutott a fővárosi közgyűlésbe is.

Komoly tudatosságra vall, hogy valaki beáldozza az országos rivaldafényt a helyben építkezésért, ráadásul falusi kötődése ellenére Budapest szívét választja. A kerület jobbos rokonszenvét mutatja, hogy a Medgyessy-féle osztogatás ellenére Steiner Pál (MSZP) csak épphogy lett polgármester, annak köszönhetően, hogy a MIÉP nem léptette vissza jelöltjét az addigi jobbos polgármester Karsai Károly javára.

„Budapesti akartam lenni. Ezt csak a falusiak érthetik meg” – szintén a Mozgó Világ interjúból való idézet.

Rogán már Kertész Balázzsal és Puskás Andrással érkezett az V. kerületbe – emlékeznek kerületi forrásaink, akik szerint frakcióvezetőként kezdetben nem sok szavát lehetett venni. A testületben ugyanis fifty-fifty volt a jobb és baloldal, rá voltak utalva a képviselők a megegyezésre. Egészen addig, amíg a bolgár kisebbségi képviselő ciklus közben be nem ült a Fideszbe. Ettől kezdve tudták ütni Steinert és csapatát, miközben átszervezték a kerületi Fideszt is: Rogán 2003-tól választókerületi elnök is lett.

Rogán-mutyik 2. – a Kulcsár-ügytől a fővárosi közbeszerzésekig

Még az Országgyűlés parlamenti vizsgálóbizottsága is foglalkozott azzal a hírrel, miszerint a Kulcsár Attila K&H-s botránybróker húszmilliárdos sikkasztásának egyik kedvezményezettje lehetett – Rogán mellett, illetve adott esetben javára – Kertész Balázs, Rogán bizalmasa. Sem Kertész, sem más politika-közeli érintett neve nem került be végül a máig le nem zárult büntetőügy vádiratába, ennek okára a Polt Péter legfőbb ügyész pályaívét bemutató cikkünkben adtunk magyarázatot:

Az Orbán-rendszer legfontosabb pillére – Polt Péter legfőbb ügyész pályaíve

Kertész utóbb a Kosik Ügyvédi Irodában tevékenykedett. Ez az iroda dolgozik Habony Árpádnak – az iroda névadója az Átlátszóval is levelezett Habonyt képviselve -, s ezt tiltotta le nemrégiben Tarlós István főpolgármester, hogy a fővárosi közbeszerzési vállalatnak dolgozzon.

A belvárosi/fővárosi képviselősködés volt az imázsváltás időszaka is. Rogán rugalmasan, egyik napról a másikra alakult át Arrogánból „fiatal, dinamikus, 21. századi” konzervatív politikussá. Szemüvegét elhajította, gyúrni járt, ruhatárát lecserélte. Továbbá, ami nem feltétlenül előny konzervatív körökben: a családját is, méghozzá kisgyekestől – de, köszönhetően ekkor már profik által vezényelt kampánystábjának, ebből is jól jött ki.

Nagyjából ugyanakkor haknizott a bulvármédiában szerelmi bonyodalmainak sztorijával, amikor Kóka János (SZDSZ), a Gyucsány-kormány szintén sokat juppizott gazdasági minisztere is, aki egyik beosztottjának udvarolt éppen.

Liberális közegekben ugyanakkor ez állítólag kevésbé megbotránkoztató, mint a jobbos bázisnál – ezt kampányszakemberek vitatják ugyan, az elmélet az, hogy a magyar választók pártszínekre tekintet nélkül hagyományosan összekacsintanak ilyenkor a botladozó politikussal, különösen a férfiakkal.

Mindenesetre szükséges lehetett a közegen belüli bizalom is ahhoz, hogy Rogán új életét elfogadja a Fidesz vezetése.

Az egyik mostani államtitkárt fideszes források szerint konkrétan visszazavarták családjához a közelmúltban, s nagyon úgy fest, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter bukásában is erősen közrejátszott számos gáláns kalandja, legalább olyan súlyos érvként, mint a HM korrupciószagú ügyletei.

Rogán azonban éppen hogy megerősödött a hősszerelmes/ifjúférj/sikeres várospolitikus szerepben. Annak ellenére, hogy 2006-os kampányfőnökként visszatért az országos politikába is, mérsékelt sikerrel. Nyert viszont a Belvárosban, ahol nagy többséggel polgármesterré választották.

Ekkor már olyan messze volt a kérlelhetetlen megmondó-szerep, hogy az úgynevezett balos közeg is megkedvelte őt. Szimpatikussá tette, hogy egy időben erősen ütötték egymást Tarlós István főpolgármesterrel, sőt lassanként Orbán lehetséges kihívóját is felfedezni vélték Rogánban.

Ennek különösen a 2010-es balos bukás után lett jelentősége, azóta, hogy az úgynevezett ellenzéktől nem látni eséllyel kormányfői babérokra törő jelölteket.

A balra sorolt média képviselői egymás kezébe adták a kilincset nagyinterjúkat készítve, sőt, egy idő múlva az lett a kérdés, hogy a fővárosi MSZP valóban falazott-e Rogán zavaros ügyei eltitkolásához a 2014-es választási kampányban. A hivatalos cáfolatok ellenére egyébként nagyon úgy fest, hogy bizony így történt.

Rogán-mutyik 3. – Pasa Park

Rogánnak kétszer is módosítania kellett 2014 januárjában benyújtott vagyonbevallását, miután kiderült, hogy a rózsadombi Pasa Park lakóparkban lévő tulajdona nagyobb, mint amennyit korábban közzé tett. Az Együtt-formáció (ekkoriban még millás) politikusa, Juhász Péter ekkor kezdte el pedzeni, hogy lehet némi ellentmondás Rogán életvitele és bevallott jövedelme között is.

A Schmidt Mária és Spéder Zoltán nevével fémjelzett BIF Nyrt. által kínált ingatlankomplexum valóságos politikai celeb-birodalom: itt szerzett lakást – Rogánon és Puskás András családján kívül – Varga Mihály gazdasági miniszter (Puskás egykori főnöke: az eximbankos expolgármester Varga képviselői titkáraként kezdte), illetve a közbeszerzéslovag és dohányguru Csetényi Csaba is.

Rogán-mutyik 4. – milliárdok a szomszédba

Súlyos milliárdokat kaszál a közbeszerzéseket Rogán Pasa Park-beli szomszédja, Csetényi Csaba PR-ral és kommunikációval foglalkozó cégcsoportja, még Orbán Viktor kedvenc esztrádzenészével, Mándoki Lászlóval közösen is dolgozhatnak. Utóbbi, 1,4 milliárd forintos tendert versenyen kívül nyerték, a kiíró történetesen a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda volt.

De szépen tarolnak a Csetényi-cégek más közhivataloknál is: népszerűsíthetik a Liget-projektet, a budapesti gyógyfürdőket és az uniós fejlesztéseket is. Miközben pörög a dohány-biznisz, egyebek mellett Csetényiék V. kerületi trafikjaiban. Az egykori MTK-s labdarúgó Csetényi a Rogán-féle jó szomszédság előtti időkben az MSZP-hez kötődö Xénia Láz produkciónál bontogatta tehetségét. Az Átlátszó Csetényi diadalmenetéről:

1,4 milliárdért fog kampányolni a kormány az EU-ban, megint Rogán szomszédja kapta a megbízást

Rogán szomszédjának cégei 5 milliárd forintos megbízást kaptak a Miniszterelnökségtől

Csetényi Csaba 700 millió forint osztalékot vett ki a cégeiből

Csetényi Csaba cégei reklámozzák majd a Liget-projektet

Csetényi Csaba cége reklámozhatja a 2007-2013 közötti EU-s fejlesztéseket

Rogán szomszédjának cége reklámozhatja a budapesti gyógyfürdőket is

Az EMMI családbarát kampányait is Csetényi Csaba cégére bízták

Bár 2006-ban újfent kikosarazta Orbánt, a 2010-es elsöprő győzelem visszavitte Rogánt a nagypolitikába: pártja hatalmasra nőtt frakcióját vezette.

Ebben a szerepben újra visszatért a faékegyszerűségű politikai üzenetek szajkózásához, úgyis, mint rezsicsökkentés, IMF-elleni hadviselés stb. Annak ellenére, hogy első ilyen politikusi időszakát (Arrogán-korszak) éppen ekkoriban több interjúban is megtagadta, mondván, még „éretlen” volt, ezért múmiázta le például az MSZP korábbi vezetését.

2014-re, aki vele alkudozott, mindenesetre tudhatta, „fontos emberrel” tárgyal – a politikai boszorkánykonyhák ismerői MSZP-s kapcsolatának Molnár Zsolt volt budapesti pártelnököt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökét mondják.

Ha volt is alku kettejük között, végül mégis befurakodtak az V. kerületet érintő balhés ügyek a köztudatba, ha nem is az MSZP-nek köszönhetően. Hanem jórészt Juhász Péter nyomulásának következményeképpen a nyomozó hatóságokhoz is eljutottak.

Rogán-mutyik 5. – belvárosi ingatlanügyek

2006-2010 között – Rogán Antal (Fidesz) miniszterelnökségi kabinetet vezető miniszter polgármestersége idején -, nagyüzemben, évente több tucat ingatlant értékesített az önkormányzat 30 százalékos kedvezménnyel a bérlőknek, többnyire az ő kezdeményezésükre. Számos ügyletről utóbb kiderült, hogy az új tulajdonos erősen kötődik vagy a kerület vezetéséhez, esetleg Rogán környezetéhez, netán más kapcsolat miatt mondható kormányközelinek, de alvilági kötődés is előfordult.

Az Átlátszó cikksorozata egyenesen Rogán-Habony-Pintér tengelyt vázolt fel a kedvezményezettek kapcsolatrendszere alapján:

Belvárosi ingatlanmutyi: a Rogán-Habony-Pintér tengely?

Belvárosi ingatlanmutyi II.: mi lenne Pintérből egy Rejtő-regényben?

Belvárosi ingatlanmutyi III.: a kofakirály örökségétől Portik Tamás letartóztatásáig

Juhász Péter (Együtt) bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelést gyanítva tett feljelentést. A hatóságok nyögve-nyelve nyomoznak, a tettes egyelőre ismeretlen.

A radikális életmódváltással megváltoztak Rogán politikai szövetségesei is: mint lehetséges második ember irigyekre talált, de befolyásos támogatói is akadtak.

Habony Árpáddal alighanem Cselovszki Zoltán révén kerülhettek remek viszonyba: az egykori műemlékes Cselovszki, aki Rogán idején az V. kerület főépítészeként is tevékenykedett, még restaurátor korából ismeri a jelenlegi informális miniszterelnökségi tanácsadót.

Habony Árpád exfelesége, az Orbán Facebook-oldalát is kezelő Kaminski Fanni érdemei elévülhetetlenek Rogán bulvárszerepléseiben, következő párját, Kapócs Zsókát pedig éppen egy Rogán-születésnapon ismerte meg a miniszterelnök tanácsadója. Mára a bizalom teljes, a politikai boszorkánykonyhák ismerői kifejezetten egy csapatként írják le a Habony-Rogán-Vajna-kört.

Habony neve többször felbukkant a belvárosi ingatlanügyekben is: életvitelszerűen tartózkodott például egy Szerb utcai önkormányzati ingatlanban, abban, amelyről az Átlátszó kiderítette, hogy a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött festményekkel dekorálták:

A Szépművészeti Múzeum tíz értékes antik festményt kölcsönzött ki a Szerb utca 9-be

Habony rokonsága: nagybátyja özvegye, Pápa Marianne és Habony unokatestvérei tulajdona az a cég, amely 50 milliót keresett egy Károly körúti ingatlan adásvételén. Itt jött a képbe először Portik Tamás.

Rogán-mutyik 6. – a Portik-vallomás és a Vizó-kapcsolat

Tízmillió forintnak megfelelő euró kenőpénzt vitt Rogán Antal akkori belvárosi polgármesternek, jelenlegi miniszterelnökségi kabinetminiszternek a jelenleg maffiagyilkosságok miatt szabadságvesztését töltő Portik Tamás – vallotta Portik a bíróságon 2016 júniusában.

A pert, ahová Portikot beidézték, Rogán indította a belvárosi ingatlanügyekben őt lebűnözőző Juhász Péter (Együtt) kerületi képviselő ellen. A Portik által tett vallomás alapján Rogán ellen nem indult nyomozás, ellenben hamis vád miatt igen, még ha ismeretlen tettes ellen is formálisan, de gyakorlatilag Portikot fenyegetve.

A bíróságon tett vallomással egybehangzó tartalmú interjút adott korábban Portik az Átlátszónak:

Ennél a nagyságrendű pénznél nincsenek pártszínek – Portik Tamás ingatlanokról, olajos alvilágról, politikai kapcsolatokról

Vizoviczki László vesztegetéssel vádolt diszkókirály büntetőügyének negyedrendű vádlottja az N1TV-nek nyilatkozva azt állította, Rogánnak minden szezon elején négymillió forint kenőpénzt kellett fizetni azért, hogy a belvárosi teraszok kinyithassanak.  Az érintettek, Rogán, Vizoviczki, illetve az interjú-sorozatban szintén korrupciógyanúba kevert előző polgármester, Steiner Pál (MSZP) is tagadta a kapcsolatot.

Három polgármester – Rogán, Steiner és Karsai Károly – mellett, 1998-2013-ban is jegyző volt Rónaszéki László, akire a Vizó-ügy egyik koronatanúja, a vállalkozó biztonsági főnöke tett terhelő vallomást. Rónaszékit mindennek ellenére nem vádolták meg a Vizoviczki-ügyben. Másik, kisebb jelentőségű vesztegetési ügyben indult perben pedig első fokon felmentették, mondván, hogy törvénytelen volt a jegyző lehallgatása.

Tény, Vizoviczki birodalma pontosan abban a két kerületben volt a legizmosabb, amelyet politikailag a Rogán-Puskás-fivérek-Kertész-csapat fémjelzett.

A nagypolitikába teljes erőkkel visszatérő Rogán neve másik ponton is találkozott Habonyéval, a letelepedési kötvény-bizniszben. Maga az ötlet is Rogán egyéni képviselői indítványa volt 2012-ben, amit a Rogán-vezette gazdasági bizottság javaslataival öntöttek végleges formába a képviselők.

A lényeg: a bevándorló-ellenességgel kampányoló Nemzeti Együttműködés 2013 óta háromszázezer euró és több tízezer eurós ügyintézési díj fejében engedélyezi a magyarországi letelepedést. Az ügymenet hatalmas kasza a pályáztatás nélkül helyzetbe hozott, zömében offshore kötődésű ügyintéző cégeknek.

Rogán-mutyik 7. – a  letelepedési kötvényüzlet

A Heti Válasz cikke szerint az egyik offshore-közvetítő például Habonnyal kívánt lobbiztatni egy tervezett médiabefektetéshez, egy másik közvetítőnek a már említett Kosik Ügyvédi Iroda dolgozott, egy harmadik pedig ahhoz a grúz-izraeli befektetői körhöz kötődik, amelyről éppen az Átlátszó derítette ki, hogy jó a viszonya Habonnyal és Rogánékkal.

Töröcskeitől a Sólyom Airwaysig: a letelepedési kötvények titokzatos útja

Újabb cég árulhatja a magyar letelepedési kötvényt Ázsiában

Belize-i offshore céggel is üzletelt a Habonnyal összefüggésbe hozott letelepedési kötvény bróker

Trükköznek a letelepedési kötvénnyel: 60 milliót szakíthatnak letelepülőnként

Letelepedési kötvény: a „jó bevándorlók” pénzt hoznak az offshore-konyhára

Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket

Egykori Bibó-kollégista árulja a letelepedési kötvényeket Máltán

Továbbra is árulhatja a letelepedési kötvényt a Rogán által elmarasztalt szingapúri cég

A Fidesz mechanizmusát belülről ismerők régi mondása, hogy Orbán már csak dacból sem engedi el bizalmasait csak azért, mert támadások érik őket. Ráadásul nagyon is egyezik a kormányfő érdekeivel, hogy a két legerősebb második ember, a két lehetséges konkurencia ne érezze magát egisztenciális biztonságban.

Immár Rogán mögött is két évtizedes politikai múlt áll. Nagyítóval kell keresni olyan politikust, akinek ennyi idő alatt sem említenék a nevét kalandos ügyekben. Portik Tamás és Vizoviczki azonban más szint, mint egy uniós pályázaton nyertes rokoni cég, de még a párszázezres bevallott megtakarítás mellett folytatott bulvárnyilvános habzsidőzsihez képest is.

Ráadásul a Fidesz kommunikációja emelte a két alvilági figura árfolyamát: a 2014-es kampányban mindent elkövettek, hogy a baloldalt hozzák kapcsolatba velük.  Éppen ezért ezúttal talán nem kockáztat nagyot, aki arra tesz, Rogán köreiben nem várják szívrepesve a Népszabadságban beharangozott Kövér-Orbán találkozót.

Rádi Antónia

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás