Cikkek

Bemutatjuk Polt Péter új lakótársait a balatonfüredi luxustársasházban

 

Milliárdos üzletemberekkel, köztük jászsági menőkkel vagy a Közgépnek dolgozó vállalkozóval pihenheti ki magát a Balaton-parton, az Orbán Viktor által a NER legfontosabb pillérének mondott embere, Polt Péter legfőbb ügyész. Aki akár Kisteleki István sportvezetővel is eldiskurálhat az ingatlanhoz tartozó wellness-részlegben, míg neje, Polt-Palásthy Marianna a Simicska-cég vezérigazgatójának a lányával is összebarátkozhat a balatonfüredi apartmanház által nyújtott szolgáltatások kipróbálása közben.

 

tamogatoi_800_450

 

Elfogadná a lakást, sőt nagyon örülne, ha Polt Péter legfőbb ügyész és felesége szomszédja lehetne – ezt mondta az Átlátszónak egy férfi, aki a balatonfüredi apartmanház egyik lakójával való névazonosság miatt véletlenül hívtunk fel. Valószínűleg mások is örülnének például Kisteleki István, vagy milliárdos üzletemberek szomszédságának. Az Átlátszó a tulajdoni lapok alapján megnézte, kikkel ultizhat vagy strandolhat együtt a magyar ügyészség legfőbb ura.

Nem sajnálta a pénzt Polt Péter és felesége, Polt-Palásthy Marianna arra, hogy a nehéz munkát megfelelő körülmények között pihenjék ki: – mint a Népszabadságban megjelent – idén év elején megvettek egy „Örökpanorámás luxusingatlanként” hirdetett lakást Balatonfüreden, egy, a tó partján nem rég felhúzott, két épületrészből álló apartmanházban.

Az ingatlannak wellness részlege is van fedett medencével és szaunákkal, valamint pihenőligettel. A sajtóban megjelent hírek szerint a luxuslakásért 70 millió forintot fizettek Polték, de a legfőbb ügyész szerint a vételár jelentősen kevesebb volt.

Az 59 és 125 négyzetméter közötti lakások ára négyzetméterenként egymillió forintba kerül. Ez alapján a legfőbb ügyész és neje által kiválasztott mintegy 62 négyzetméteres ingatlan a hozzá tartozó 6,7 négyzetméteres terasszal kitehetné a becsült vételárat, de az is lehet, hogy a Polt házaspár valamilyen early birds kedvezményt kapott vagy engedményt tudott elérni a lakás megvásárlásánál.

Az ingatlan fejlesztője, ­Czigle János, aki a Czigle-Flamingó Hotel Kft. révén az apartmanház szomszédságában található Flamingo hotel tulajdonosa és egyben a Hotel Füred újjávarázsolója. Az épületek közötti területen épült fel az apartmanház, amelyet a Czi-Ta Group Kft., Czigle János fiainak a vállalkozása húzott fel. A társaságnak az értékesítésből származó nettó árbevétele 2015-ben – a Céginfó adatai alapján – 1 milliárd 43 millió forint volt, mérleg szerinti eredményként pedig 253 millió forintot könyvelhettek el.

Polt Péter ingatlanjai

Polt vagyonnyilatkozata szerint övé felerészben egy 110 négyzetméteres Pasaréti úti lakás, tulajdonában van még egy 30 négyzetméteres fónyi pince, Lovason egy 708 négyzetméteres művelés alól kivett terület. Ezek mellett szerepel vagyonnyilatkozatában 2588 négyzetméternyi szántó és egy bárdudvarnoki gyep. A vagyonnyilatkozat további részleteit a linkre kattintva megtekintheti.

A legfőbb ügyész jövedelme tavaly bruttó 25,6 millió forint volt. Ehhez hozzájött még az havi mintegy 400 ezer forintos fizetés, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatójaként kapott, és a havi 232 ezer forintos ellentételezés, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetemtől utaltak neki.

Polt Péternek azonban nem egyedül kellett kigazdálkodnia a balatonfüredi üdülő árát. Neje, aki egykor Tolna megyében volt ügyész, jelenleg Matolcsy György jegybankelnök beosztottjaként havonta bruttó ötmillió forintot söpörhet be a családi kasszába.

Kapcsolódó cikkek

Az Orbán-rendszer legfontosabb pillére – Polt Péter legfőbb ügyész pályaíve

Polt Péter kinevezése óta meredeken zuhan a politikai korrupciós ügyekben indított büntetőeljárások száma

Polt Péter vizsgálatot indított a Legfőbb Ügyészségről szóló cikkünk miatt

Leváltották az ügyészségi vezetőt, aki nem tudta, hogy Polt Péter ki akarja fogni a szelet a Jobbik vitorlájából

Kokik és sallerek az ügyészségnek Quaestor-ügyben

Kormányzati tényfeltárás és elszámoltatás 1.0 – a végjáték

Jávor Benedek EP-képviselő Korrupcióellenes Ügyészséget hozna létre Magyarországon is

Az ügyészség nem adja ki a kiszivárogtatások ügyében indult belső vizsgálatok jelentéseit

Az ügyészség nem dobott mentőövet Hernádi Zsoltnak

Adónyomozók újranyitották, de az ügyészség furcsán megszüntette a Hajdú-Bét-ügyet

Proxyk hiénaszerepben – megindult az erdő Spéder Zoltán ellen

Tehetős jászberényi csapat

Az ingatlan „A” részében található a Polt-lakás. Az épületben több lakás van Czigle János Amerikában élő testvérének a nevén, valamint a tulajdoni lapokat böngészve több jászsági nagymenőt ki lehet szúrni az új tulajdonosok között.

Köztük a milliárdos üzletembert, Szatmári Zoltán Károlyt, akinek a Naszálytej-Jásztej-Dunatej cégek mellett az élelmiszer- és a malomiparban vannak érdekeltségei. Szatmári szerepelt a napi.hu „100 leggazdagabb magyart” bemutató összeállításában is. A vállalkozó földije, Birgés Tibor, a jól jövedelmező Ferro-Press Kft. tulajdonosa, aki 2012-ben az Év menedzsere lett, szintén bevásárolta magát az apartmanházba, ráadásul nem is egy lakást vásárolt meg, hanem kettőt.

A jászsági régióból akadt még érdeklődő a luxuslakások iránt: a jászberényi Lamini Kft. tulajdonosa, Laboda István is úgy gondolta, hogy itt kapcsolódhat ki. A helyi sajtóban megjelent beszámolóból kiderül, Laboda cége újította fel a fideszes Pócs János országgyűlési képviselő jászberényi irodáját.

A tiszántúliak csapatát erősítheti még a Balaton-parton hulladékkezelésből profitáló Balogh Krisztián, aki párjával együtt költözik be az egyik apartmanházi lakba. A férfi tulajdonos a REGO-PLAST Kft-ben, amely 2014-ben 4,1 milliárd forintos árbevétel mellett 875 milliós mérleg szerinti eredményt ért el. Tavaly pedig 6,4 milliárdos forintos nettó árbevételt és 101 millió forintos mérleg szerinti eredményt jegyzett.

Kecskeméti és debrecenni nagykutyák

A Fusion Kerepesi Kft. és annak tulajdonosa, a kecskeméti Farkas István a nejével közösen szintén megszerzett egy-egy lakást az exkluzív balatoni ingatlanban. A cég többek között tervet készített Rákosmente önkormányzatának egy kereskedelmi létesítmény elhelyezésével kapcsolatban.

Az apartmanház Hajdú-Biharban is felkeltette a figyelmet: egy lakás a debreceni Alaszka 2000 Kft. nevén található, amely többek között partnere a városi sportcentrumnak. Az élelmiszer, ital- és dohányáruk nagykereskedelmével foglalkozó cég ügyvezetője és tulajdonosa a szintén milliárdos vállalkozóként ismert Ráthonyi Zoltán.

Az üzleti élet hírei mellett a sport eseményeiben segíthet a lakóközösség tagjainak eligazodni Kisteleki István volt labdarúgó és edző, aki vállalkozása, a ruházat és lábbeli nagykereskedelemben utazó Arena Magyarország Kft. nevére vett lakást az új exkluzív ingatlanban.

 

IMG_0162

 

A luxusapartman exkluzív lakói között lehet köszönteni a K.A.H. Trading Kft-t, amelynek ügyvezetője Bertalan Henrietta. A nővel azonos, XVII. kerületi lakcímük alapján kapcsolatba hozták Bertalan Györgyöt, akiről a hvg.hu 2014-ben megírta, hogy a ciprusi cég által tulajdonolt, több tíz milliárdos üzemanyag-forgalmazó Stenson Kft. ügyvezetője volt addig, amíg annak felszámolása el nem indult. A cikkben kitértek a férfi más fontos pozícióira is, így arra, hogy többek közt a Total Group Kft. vezető tisztségviselője volt, míg a Hunoil Trading Kft-ben jelenleg is az.

A legfőbb ügyész akár a magyar igazságszolgáltatásról is elcseveghet ügyvéd lakótársaival: a kecskeméti Farkas Istvánnal vagy a győri Hadarics Lajossal.

Nem biztos, hogy sokan emlékeznek ma már az In-forrás XXI. Kht. nevére, amely a 2000-es évek elején botrányos állami megbízásokkal, illetve pénzfolyósításokkal került be a hírekbe. A kht-t anno vezető Kornya László – a tulajdoni lap alapján – szintén egy lakás boldog tulajdonosa lett a balatonfüredi apartmanban. Az ingatlan azonban nem csak az ő nevére került, hanem lányaiéra is.

A társaságot színesítik a Simicska Lajos birodalmának fő pilléréhez, a Közgéphez köthető lakástulajdonosok: Dobróka Tamás Mihály, a kis Közgépként is emlegetett HE-Do Kft. tulajdonosa, aki területén, Észak-Magyarországon – a hírek szerint – számíthat a Fidesz regionális igazgatójának, Bíró Márknak a támogatására. A HE-DO 2014-ben és 2015-ben is 9 milliárd forint feletti árbevételt ért el. Két éve a mérleg szerinti eredménye 299 millió forint lett, tavaly pedig mintegy 250 millió forint. Dobróka Tamás nem csak autópálya-építésben gondolkodott, hanem a médiában is: több városban nyert el rádiós frekvenciát.

A másik közgépes-vonal az A. S. C. Holding Zrt. révén jön a képbe. A X. kerületi székhelyű vállalkozás tulajdonosa – a Céginfó alapján – Németh Boglárka, aki nem más, mint a Közgép Zrt. vezérigazgatójának, Németh Miklósnak a lánya. A 2013-ban alapított, vagyonkezeléssel foglalkozó társaságnak egyébként bevétele egyik évben sem volt és mérleg szerinti eredményeit figyelembe véve az A.S.C. Holding veszteséggel zárt a tavalyi és tavalyelőtti évet is.

Németh Miklóssal kapcsolatos korábbi írásunk

A Közgép-vezér és fidesz-közeli ügyvédek luxusingatlanokat vásároltak Uruguayban

A teljesség igénye nélkül megemlítenénk még az új lakók között a Gréczi házaspárt, akiknek az érdekeltségébe tartozott a többek között üdítőital- és ásványvíz-gyártással is foglalkozó GRAMEX 2000 Kft.: a cég tavaly és tavalyelőtt is 5,5 milliárd forint, illetve az feletti nettó árbevételt produkált; adózott eredménye 2014-ben 314 millió forint, 2015-ben pedig 1,2 milliárd forint lett, ugyanakkor mindkét évben nulla forint mérleg szerinti eredményről számolt be.

A GRAMEX 2000-ben tag volt a Gawin Holding Kft. A főtevékenységként vagyonkezelést végző társaság ügyvezetője Gréczi János, tulajdonosa pedig a házaspár. A vállalkozás mérleg szerinti eredménye tavaly 348 millió forintra rúgott.

Csikász Brigitta

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás