Az érpataki Rambó

Szélsőjobbos fordulat Tiszavasváriban Orosz Mihály Zoltánnal

Fülöp Erik volt az első jobbikos politikus, akit tízezresnél nagyobb lélekszámú település élére választottak meg polgármesternek 2010-ben. Fülöp 2014-ben is nyert Tiszavasváriban, eddigi polgármesteri tevékenységének legfeltűnőbb eleme, hogy a súlyos szociális problémákkal terhelt városban nem történt semmi rendkívüli az elmúlt öt évben.

 

banner2_mozgo_2

 

A látszólagos békének tegnap azonban vége szakadt, miután két közismert szélsőjobboldali bajkeverő jelent meg sleppjével a városban. Orosz Mihály Zoltán és Zagyva György Gyula ráadásul nem saját akaratából turnézott Tiszavasváriban, hanem a polgármester hívására érkeztek, hogy együttműködési megállapodást írjanak alá a várossal A Becsület Légiója Egyesület nevében.

Kapcsolódó cikkek

Generációváltás a holdudvarban – feltérképeztük a Jobbikhoz kötődő civil szervezeteket

Ilyen volt az érpataki akasztós performansz belülről – vádat emelt az ügyészség

Ahol csődöt mondott a jogrendszer: az Érpatak-szindróma

Ökörsütéssel és ételosztással kampányol Érpatak polgármestere

A Betyársereggel fenyegeti Érpatak polgármestere a Mandiner újságíróját

Gyújtogatás, fenyegetés, erőszak és rengeteg per kíséri az “érpataki modell” diadalmenetét

Kurucinfós cikkek után verték meg az érpataki jogvédőt – itt a jegyzőkönyv

Ki fizeti az érpataki polgármester politikai utcaszínházát?

Nem vagyunk nácik, de…

Oroszék a város képviselőtestületének ülésére voltak hivatalosak, aholis az egyik első felszólaló Volner János, a Jobbik alelnöke volt. A képviselő, majd az őt követő két hivatásos nemzetmentő a város cigánytelepén kialakult rettenetes higiéniai állapotokról, a törvényes rend hiányáról és az érpataki modell bevezetésének szükségességéről beszélt. Zagyva nem is túl burkoltan kilátásba helyezte a gyerekek családokból való kiemelését is.

Jórészt ennek következményeképp a helyi romák közt elterjedt a hír, hogy Oroszék már másnap elkezdik összeszedni a gyerekeket a telepről. Így aztán, mikor ma reggel ismeretlen mikrobuszok jelentek meg a telep környékén, a szülők pánikba estek: a gyerekeket összeszedték, és több tucatnyian botokkal felfegyverkezve vonultak a városháza elé, hogy megakadályozzák a gyerekek begyűjtését. Az indulatok csak késő délelőttre csillapodtak.

A testület az öt órás ülés végén 7 : 5 arányban elfogadta az előterjesztést, így a város együttműködési megállapodást köt A Becsület Légiója Egyesülettel.

Az egyesület egyik képviselője a büntetőeljárás alatt álló Orosz Mihály Zoltán; a 2012-es és ’13-as beszámoló szerint a társadalmi szervezetnek sem bevétele, sem kiadása nem volt, viszont a dokumentumokat fél, illetve másfél év késéssel adták le. Ennél súlyosabb ügy, hogy a becsületlégió adószámát 2012-ben felfüggesztették, majd törölték.

Videónkban a tegnapi történések összefoglalóját adjuk.

 

Szélsőjobbos fordulat Tiszavasváriban Orosz Mihály Zoltánnal from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Móricz Csaba

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás