Radikálisok és extremisták

Így lett a nemzetközi ultrakatolikus hálózat magyar emberéből a kormánymédia homofób beszélő feje

Nemzetközi hátterű, abortusz- és melegellenes szervezetek hálózata építkezne Magyarországon — egy pénzügyi vita óta a terveket egyelőre jegelik. Az alapítvány környékén megforduló arcokat azóta felszívta a kormánykommunikáció holdudvara: egyikük, a korábban a hungarista Pax Hungarica Mozgalomhoz tartozó Szász Péter a „szodómiát” a gyilkossággal felérő bűnnek tartja, mégis szexualitásról szakért „keresztény” szemszögből a kormánybarát médiában. Szász tavaly sikertelenül indult egy időközi polgármesterválasztáson, csapatában orosz és török kötődésű üzletemberekkel.

Támogatási kampány

A „hitgyülis”: úgy beszélik, Balatonszepezden a helyiek tréfásan így emlegették az ultrakatolikus Szász Pétert, aki a mintegy háromszáz lelkes falucska polgármester-jelöltjeként indult tavaly ősszel egy időközi polgármester-választáson. A formálisan függetlenként induló Szász végeredményben sikertelen kampánya az országos média érdeklődését is kiváltotta, miután a település mérsékelt jelentősége dacára Fidesz-közeli médiás nagyságok sorát tudta megnyerni támogatónak.

A férfinek a valóságban a „hitgyülihez” semmi köze, annál több kapcsolata van viszont más, keresztény értékekre kétes felhatalmazással hivatkozó, radikális politikai mozgalmakhoz.

A korábban a szálasista Pax Hungarica Mozgalomhoz tartozó Szász az elmúlt években katolikus hitvédőként szereti bemutatni magát, de ő is bevallja, hogy nem élvezi az egyház hivatalos támogatását. Külföldi alapítók egy olyan alapítvány vezetését is rábízták, amit egy überkatolikus, középkori értékeket valló, lengyelországi erőközponttal működő közép-európai abortusz- és melegellenes politikai hálózat magyarországi leágazásának szántak.

Szász Péter a Hír TV-ben. A képernyőkép forrása a televízió Youtube-csatornája.

A szodómia bűnéről a Hír TV-ben magyarázó Szász csak egy azok közül az alakok közül, akiket a kormánypolitika környékén kiváló kapcsolatokkal rendelkező nemzetközi tradicionalista hálózat magyar keltetőjéből átemeltek az új irányt vett kormánybarát kommunikációs gépezetbe.

Katolikus internacionalizmus

Az Átlátszó részt vett abban a nemzetközi újságírói projektben, ami a krakkói Piotr Skargáról elnevezett alapítvány és egyesület körül kiépült nemzetközi szervezetháló feltárását tűzte ki célul. A lengyel szervezetek hazájukban brutális összegeket kaszálnak azzal, hogy modern üzleti-politikai stratégiákat alkalmaznak vallásos adománygyűjtésre.

Hitéleti jellegű mütyürkéket postáznak ezerszámra, amiket egy adományozásra felkérő levélke kísér. Nem tudni, hogy az adományozó lengyelek számára mennyire világos, hogy nem egy számukra ismerős gyülekezetet, hanem egy nemzetközi politikai ambíciókkal rendelkező szervezethálót támogatnak.

A Piotr Skarga szervezetek történeti hátterében a Tradition, Family and Property (TFP) nevű, brazil gyökerű überkatolikus szervezet található meg. A brazilok Európában először Franciaországban jelentek meg évtizedekkel ezelőtt, ahol sikerrel működtették az adatbázisos-levelezős adománygyűjtési modellt, amit megpróbáltak másfelé is beindítani.

A Lengyelországban alapított leányszervezet azonban túl sikeres lett: a krakkói vezetők 2019-ben leválasztották a brazilok irányítása alatt lévő Piotr Skarga alapítványról a lényegi bevételt jelentő tevékenységeket és a főbb vagyonelemeket, és átvitték a saját uralmuk alatt álló Piotr Skarga egyesületbe.

Salve Maria: eurómilliókat gyűjt propagandára ultrakatolikus szervezetek rejtőzködő hálózata

Tízmillió eurót is elér az az összeg, amit a lengyelországi Piotr Skarga Intézet más radikális katolikus szervezeteknek juttatott el az elmúlt évek során – derült ki lengyel újságírók nemzetközi kutakodása nyomán.

A krakkói egyesület 2019-ben 6,3 millió euróra rúgó bevételei mellett a lengyelek bábáskodásával féltucatnyi kelet-és közép-európai országban kiépült szervezetháló felett is befolyással bír. Ezek a szervezetek maguk is legalább kétmillió euró adományt gyűjtöttek tavalyelőtt.

Az ultrakatolikus hálózat arra törekszik, hogy jobbra tolja a közép-kelet-európai régió politikáját. A lengyel közéletben komoly vitát kiváltó abortuszkorlátozó alkotmánybírósági döntést is támogatták, ahogy a család alkotmányos defínicójáról szóló közelgő észt népszavazással kapcsolatban is hallatni akarják a hangjukat.

Kelet-Közép-Európában terjeszkedik a Lengyelországban sikeres ultrakatolikus szervezet

Hogyan lesznek eurószázezrek a Fátimai Miasszonyunk lengyeleknek eladott szentképeiből, amit aztán egy radikális litván katolikus szervezetbe fektetnek be? Újságírók nemzetközi kutakodása derített fényt egy olyan überkonzervatív hálózat működésére, amely csendben és átláthatatlanul befolyásolja közép-európai társadalmak gondolkodását.

Magzati állapotban

A hálózat magyarországi szervezete sosem került komolyabb pénzek közelébe, de több, a környékén megforduló alakot is fölszippantott a kormánypolitika környékén formálódó kommunikációs holdudvar.

A Magyar Alapítvány a Keresztény Civilizációért (MAKC) nevű honi, TFP-kötődésű szervezetet 2015-ben jegyezte be alapítóként a lengyelországi Piotr Skarga Egyesület. A felügyelőbizottságban a krakkói csapatból ismerős Sławomir Olejniczak és Arkadiusz Stelmach is helyet foglaltak, egy brazil állampolgárságú, de Bécsben élő férfival, Carlos Schafferrel egyetemben (utóbbi a litván TFP-leágazás alapításánál is bábáskodott).

Mária-szobor a franciaországi Creutzwaldban. Fotó: Audrey Lebel

A 3,6 millió forintnak megfelelő tízezer eurós alapítványi összeget a lengyel egyesület rakta le. Az alapító okiratban specifikálták, hogy ha jogutód nélkül szűnik meg, akkor „az Alapítvány hitelezők kielégítése után megmaradt vagyona a Federation Pro Europa Christiana szervezetet illeti meg”. A maradékpénz címzettjéről korábban is írtunk. A TFP-kötődésű szervezet bejegyzett címe a creutzwaldi Villa Notre-Dame de la Clairière. A Kelet-Franciaországban található ingatlannak része egy 3,5 hektáros park is.

A nyugat-európai villákban héderelő, vagy az eurómilliókat belapátoló közép-európai elvbarátaihoz képest a magyar alapítvány nem vitte sokra. Vezetője szerint még mindig „magzati állapotban” vannak.

Krisztus monarchista lovagjai

„A TFP Magyarországon, ha az ügyeket tekintjük, nyílt kapukat dönget” — mondja a telefonban D. Fekete Balázs, a MAKC kuratóriumi elnöke. D. Fekete a tapolcai Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola történelemtanára, aki a beszélgetés során többször hivatkozik az elveire. A telefonos beszélgetés során megemlíti, hogy katolikus értékeket szeretne képviselni, abortuszellenes és monarchista nézeteket vall.

D. Fekete Balázs. Forrás: prohungariasacra.blogspot.com

D. Fekete a MAKC mellett alapító tagja a Pro Hungaria Sacra nevű keresztény-monarchista egyesületnek, továbbá munkálkodik a Templárius Alapítványnál is. Ez utóbbi a Templomos Lovagrend – Krisztus Szegény Lovagjainak Rendje nevű katolikus laikus lovagrendhez kapcsolódó magyar szervezet.

2012-ben a bécsi TFP-leágazás magyar nyelvre fordíttatta és kiadta a mozgalom szellemi ősatyjának tekintett Plinio Corrêa de Oliveira Forradalom és ellenforradalom című könyvét. „A TFP alapállása konzervatív szemszögből rokonszenves; színpadias, modorosságokra hajlamos stílusa (csupa öltönyös férfi zászlókkal, kimért menetben) viszont nem könnyíti meg a vele való megbarátkozást” — írta anno Szilvay Gergely lektor a Kommentár folyóiratban.

A mű fogadtatása iránti érdeklődéstől hajtva három TFP-kötődésű úriember (a brazil-osztrák Schaffer mellett a lett-venezuelai-lengyel Valdis Grinsteins és a magyar-venezuelai/brazil Dózsa Ferenc) utazott Magyarországra, ahol tradicionalista-monarchista körökben kerestek olyan új ismeretségeket, akik nyitottak egy helyi leányszervezet beindítására.

Egy Szász Péter nevű férfin keresztül kerestek kapcsolatokat, aki nem sokkal korábban a Pax Hungarica Mozgalom nevű hungarista szerveződés tagja volt — legalábbis így emlékszik Szász, aki állítja, hogy Magyarországon először ő fordított Plinio Corrêa de Oliveira életművéből.

A Pro Hungaria Sacra tagjai 2016-ban. Forrás: prohungariasacra.blogspot.com

A látogatók lelkes elvbarátokra leltek D. Feketében és a Pro Hungaria Sacra egyesület néhány tagjában. Szász közreműködésével a formálódó csapatból többeket meghívtak 2013-ban és 2014-ben a TFP nyári egyetemére Lengyelországba. A creuzwaldi központba is kinéztek kétszer, Szász elmondása szerint 2013-ban a szilvesztert is ott töltötték.

A nemzetközi mozgalommal való kapcsolat egyre mélyült; végül a MAKC is bejegyzésre került. „A lengyel uraknak volt egy konkrét koncepciójuk az alapítványos megoldással” — magyarázza D. Fekete, hogy miért volt szükség új entitásra. A szervezet nevét egyébként meg akarja változtatni Pannonia Christianára, mert az eredeti magyarul nem éppen a legblikkfangosabb.

Portugálul sokkal jobban hangzott — mondja.

Azt nem teszi hozzá, hogy az új ötletet is nyilvánvalóan a szlovák TFP-leágazás Slovakia Christiana elnevezése inspirálta.

A TFP magyar terveinek a versenytársak, az emberi gyarlóság és a sors kiszámíthatatlansága tett keresztbe. D. Fekete úgy véli, hogy Magyarországon egyszerűen túl sok közvetlen versenytársuk van az ideológiai piactéren. Orbán Viktor miniszterelnök és az ő Fidesz pártja ismeretesen a szélsőjobboldalra tolódott az elmúlt években, és a fundamentalista típusú keresztény keretezések iránt is egyre növekvő affinitást mutat. Decemberben a fideszes többségű Országgyűlés törvényben tiltotta meg, hogy egyedülállók (melegek, heterók, akárkik) olyan gyerekeket fogadhassanak örökbe, akikről egyébként az államnak kéne gondoskodnia.

A MAKC 2017-es beszámolójának részlete.

D. Feketéék nézetei is illenek a kurzusba. 2017-ről szóló pénzügyi beszámolója szerint a MAKC kétmilliós összeget kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától vallásos témájú videóprojektre. Az eredetileg tervezett Papkaland címmel végül a 777 keresztény blog indított sorozatot, de az alapítvány Youtube-csatornáján is jelentek meg felekezetközi beszélgetős videók.

2016-ban a Templárius Alapítvány konferenciát szervezett a családokról szintén állami, a Nemzeti Együttműködési Alaptól érkező támogatás segítségével. A konferencia sztárelőadója Novák Katalin fideszes családügyi államtitkár (ma már miniszter) volt, de a beszélők listáján megtalálhatók Beer Miklós és Bíró László katolikus püspökök is, valamint Julio Augusto Loredo de Izcue, az olaszországi TFP-leágazás elnöke, aki „A család apokalipszisa az Európai Unióban” címmel tartott előadást.

Radikálból igazol a fideszes mainstream

A MAKC kapcsolatai egészen olyan szélsőségekig vezetnek, amelyek még a mostani fideszes mainstreamből is kiesnek. Az alapítvány még 2014-ben szervezett egy megaelőadást „A nyugati civilizáció válsága és a katolikus megoldás” címmel, ahol a főelőadó José Antonio Ureta TFP-tag valamiért Alexandr Dugin Kreml-ideológus egyik elméletét is tárgyalta.

Egy másik előadást (ezt Raymond de Souza kanadai lelkipásztor tartotta) a MAKC az irredenta Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székesfehérvári szervezetével közösen szervezett. 2016-ban az alapítványról annak a lengyel nagykövetség előtt tartott abortuszellenes tüntetésnek a társszervezőjeként cikkezett a Fidesz-barát csúcslap Magyar Idők, a rendezvényt a magát náci szervezetként meghatározó Betyársereg „biztosította”.

„Magyar ellenállás”: Raymond de Souza Székesfehérvárott. Forrás: szentkoronaradio.com

Ahogy a magyar kormánypolitika egyre inkább szélsőjobbra csúszik, a TFP-kötődésű magyar alapítvány témáit, sőt, a vonzáskörzetébe került arcokat is elragadják az új mainstreamben található lehetőségek. Czopf Áron, a MAKC korábbi felügyelőbizottsági tagja ma a Fidesz-szövetséges KESMA nevű médiaszörnyeteghez tartozó Mandiner hetilap újságírója.

Filemon Norbert korábbi kuratóriumi tag beszélő fejként dolgozik az Axióma videócsatornának, amit Giró-Szász Áron, a keresztény mozgalmakkal való kapcsolattartásért felelős miniszterelnöki megbízott alapított. Az Axiómáról itt írtunk korábban hosszabban:

Második generációs fideszesek gyártják a fiatalokat célzó kormánypropagandát

A miniszterelnöki megbízottként dolgozó Giró-Szász Áron az alapítója az Axióma nevet viselő cégnek és alapítványnak úgyszintén. Nem tudni, az egyaránt mínuszos szervezetek közül melyik és milyen forrásból készítette a Novák Katalin családügyi minisztert szerepeltető, emancipációellenes videót. Az Axióma fellépése a fideszes politikai kommunikáció új időszakát jelzi.

Szilvay Gergely, aki még a Forradalom és ellenforradalom lektoraként keveredett TFP-közelbe, szintén éveken át volt a Mandiner újságírója, nemrégiben a Mandiner főszerkesztője által alapított Rubicon Intézethez igazolt. D. Fekete szerint a médiában nyomuló exalapítványosokkal jó a kapcsolatuk, sőt, valamiféle együttműködés is elképzelhető a jövőben.

A legszínesebb karrier a sorban kétségkívül Szász Péteré, aki saját elmondása szerint 2010 és 2012 között a hungarista Pax Hungarica mozgalom tagja volt. Ő már a magyar TFP-t eredetileg szervező csapat környékén is ott sündörgött, sőt, elmondása szerint neki voltak a legjobb kapcsolatai a brazilokkal. Úgy mondja, Magyarországon egyedül neki van a birtokában a TFP tagsági folyamatában elnyerhető, ágaskodó oroszlánt ábrázoló medál. Szász 2016-18 között át is vette az alapítvány vezetését az akkoriban indiszponált D. Feketétől. Szász kuratóriumi elnöklete azonban nem volt mentes minden konfliktustól, majd dicstelen véget ért.

„Teljesen megszakítottunk vele minden kapcsolatot, nem kommunikálunk” — mondja D. Fekete.

#fontosember: Szász Péter és a választási plakátja Balatonszepezden. Forrás: Mentsük meg Szepezdet Facebook

A bíróságon megtalálható, az Átlátszó által megtekintett iratok szerint pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos vita támadt Szász és a finanszírozást biztosító lengyelek között. Pénzügyileg 2016 volt az alapítvány legjobb éve: 11,1 millió forintos bevételt regisztrált, de így is sikerült veszteséggel zárnia.

A lengyelek fel akarták futtatni a magyar leány működését, úgy tudni, be akarták indítani Magyarorságon is az adománygyűjtős modellt. Egy 2016 márciusi, „Magyar TFP Míting” című irat szerint az alapítványt arra utasították, hogy a régi helyett vegyen ki új irodát („háromszobás — tárgyaló, dolgozó, hálószoba”). A magyar kuratóriumot arra kérték, hogy hetente tartsák a kapcsolatot a „lengyel TFP-vel minden hétfőn 11 órakor” és kéthavonta a szlovák és horvát csapatokkal közösen mítingeljenek TFP-fejesekkel.

De az alapító krakkói egyesület képviselői elégedetlenek voltak azzal, amit kaptak, és részletes pénzügyi jelentéseket köveltek Szászéktól.

Szászék levelének egy részlete.

Erre Szász és csapata megpróbálta kicsavarni az alapítvány feletti uralmat a Piotr Skarga Egyesület kezéből. Egy 2017 januárjában Szász által is szignózott levélben arra kérték a Fővárosi Törvényszéket, hogy az vegye el az alapítói jogokat a lengyelektől, és adja oda a kuratóriumnak, mivel az „alapító a jogait visszaélésszerűen gyakorolja”, amikor túlzó mértékű dokumentációt követel. Szász végül elvesztette a hatalmi harcot.

„Ezt a lengyel urak intézték, [Szász Péter] távozott az alapítványból” — magyarázza D. Fekete, akit ezután a lengyelek megkértek, hogy vegye át újra a kormányrudat.

Rejtélyes jóbarátok

Szásszal telefonon kétszer is beszéltünk. Először vitatta több értesülésünket, például közölte, hogy nem tud a lengyelek részéről érkezett pénzügyi beszámolási kérelemről. A második beszélgetés alkalmával már emlékezett ezekre. Szász szerint az történt, hogy miután pár hónapig viszonylag komolyabb összegeket küldtek Krakkóból irodafelújításra, fizetésekre, a lengyelek sokallni kezdték a kiadásokat. Szászt lemondásra kérték, aki erre nem volt hajlandó: 2018-ban, a mandátuma lejártával hagyta el az alapítványt.

Szász azóta visszatérő beszélő fej a Fidesz-szövetséges médiában: 2019-ben a Magyar Nemzet napilapban megjelent portréban a TFP magyarországi szervezetének alapítójaként mutatták be, aki szerint a szekularizáció megsemmisíti az emberi létezés alapjait. Tavaly a Habony Árpád korábbi érdekeltségébe tartozó 888-nál kapott hosszú interjúlehetőséget a Depositum „főszerkesztőjeként”.

Depositum néven egy idejétmúlt webes dokumentumlerakat és egy Facebookon működő keresztényradikális mémoldal létezik, főszerkesztőre egyiknek sincs sok szüksége. A 888 olvasóit Szász mindenesetre biztosította, hogy a mémoldal mögött „komoly stáb áll”, de amikor erről kérdezzük, azt válaszolja: ez bizalmas információ és nem köteles elmondani.

Idén a Depositum egyik videóját törölte a Facebook. A felvételen Szász monologizált arról, hogy „olyan fokú bűn [az anális szex], mint az emberélet szándékos kioltása”. A videó törlését a Fidesz-szövetséges médiában úgy interpretálták, mint a keresztények cenzúrázását. Szászt pedig meginvitálták a Hír TV-be, hogy a szodómiával kapcsolatos egyházi tanításokat magyarázza — noha Szász maga is elismeri, hogy

a Magyar Katolikus Egyház semmiféle formában nem támogatja a Depositumot.

Trombitás Kristóf üzenete Balatonszepezdnek. Forrás: Mentsük meg Szepezdet Facebook

Tavaly ősz folyamán Szász elindult a balatonszepezdi polgármester-választáson. A kampánya komolyabb figyelmet kapott, mivel jobboldali csúcsmédiások ajánlásait sikerült felsorakoztatnia egy alig háromszáz lelkes település papíron független választási kampánya mögé. A támogatók között volt Bayer Zsolt publicista, Fidesz-alapító mellett mellett Szakács Árpád, a Mediaworks volt főszerkesztője; Trombitás Kristóf és Földi-Kovács Andrea, a HírTV műsorvezetői, valamint Horváth Tamás, a 888 újságírója is.

Az egyébként budapesti lakcímű jelölttel médiás támogatói közül Horváth a 888-ra interjút, Trombitás a keresztény hírszájt Vasárnap.hu-ra barátságos riportot készített a választásra időzítve. Szász már az egy évvel korábbi szepezdi időközi választáson is elindult, Trombitás akkor a Mandinerre készített vele villáminterjút.

„Megkérdeztem ismerőseimet, tudnak-e valakit, aki támogatna, ennyi. Időközi választások vannak, semmi különös” — mondta telefonban az Átlátszónak. De arra nem volt hajlandó, hogy elárulja, milyen ismerősök hozták neki Bayer Zsoltékat. „Jóbarátaim. Nevük van, de ezt nem vagyok köteles elmondani.”

Szász csapatában orosz és török hátterű üzletemberek is voltak, de végül csak három szavazatot kapott.

Felsőbb kapcsolatok

Nem világos, hogy Szász üstökösként felívelő közéleti karrierjének mennyi köze van ahhoz, hogy korábban a TFP helyi embereként fontoskodott. Az ultrakatolikus nemzetközi hálózatnak ugyanakkor legalább egy olyan kapcsolata van, ami magyar kormánykörök közelébe vezet.

A MAKC alapításakor a lengyel Piotr Skarga egyesület a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodát bízta meg a képviseletével, amit a volt igazságügyminiszter és jelenlegi fideszes európai parlamenti képviselő Trócsányi László alapított – az iroda más ügyekkel kapcsolatban rendszeresen vitatja, hogy bármilyen jelenkori kapocs fűzné a politikushoz.

Szász balatonszepezdi kalandjának magyarázatát is kormányközelben érdemes keresgélni. 2019-ben ugyanis az azonos nevű folyóiratot is kiadó, NER-barát Kommentár alapítvány ezen a településen kezdett — kormányzati forrásból eredő, az Orbán Gáspár szakkollégiumos alapítványát is támogató Batthyány Lajos Alapítványon keresztül csatornázott százötvenmillió forintból — épületegyüttes kialakításába.

Közpénzből csináltak exkluzív bentlakásos kollégiumot Orbán Gáspár jogász barátainak

Végső soron az államtól ered az a 61,5 millió forint, amiből Orbán Gáspár alapítványa finanszírozza a JÖSz nevű szakkollégium épületének felújítását és működtetését. Az évente maréknyi joghallgatóval bővülő szervezetnek a miniszterelnök fia is alapító tagja volt.

A MAKC alapítvány tervei sokkal kisebb léptékűek, és még ezeket is el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt. A szervezet körüli viták óta a lengyelek kevesebb pénzt küldenek és több felügyeletet gyakorolnak: a magyar kuratóriumi tagok már nem jogosultak a költségeik megtérítésére, az újonnan létrehozott Pannoniachristiana.hu webszájt pedig a krakkói egyesület tulajdonát képezi.

D. Feketéék megszervezték a Fátimai Miasszonyunkról szóló, eredetileg a lengyel Piotr Skarga Intézet által gyártott film magyar országjárását, de ezt el kellett halasztani. Az ősbemutatót a tervek szerint 2020 márciusában, illetve októberében, az éves lengyel keresztény kulturális napok keretében tartották volna Kőbányán, a lengyel kormány pénzéből és a Piotr Skarga Alapítvány támogatásával.

Amikor arról kérdezzük, hogy miképpen sikerült a programba kerülniük, D. Fekete lengyel segítőire hivatkozik. Nevek? Nem emlékszik nevekre.

Sarkadi Nagy Márton

A címlapképen a Magyar Alapítvány a Keresztény Civilizációért logója látható.

Megosztás