A helység kalapácsa

Kétes sikerű uniós projektek: végigjártuk a nyíregyházi pénznyelőt

Két héttel ezelőtti cikkünkben bemutattuk a nyíregyházi Sóstó-fejlesztési program körüli visszásságokat: elképesztő áron beszerzett anyagok, silány minőségben elvégzett munkák, hosszú alvállalkozói láncok alján éhbérért feketén foglalkoztatott munkavállalók jellemezték, illetve jellemzik a projektet. Mindez nem fordulhatott volna elő, ha a hatóságok nem mutatnak feltűnő passzivitást – még akkor is, ha konkrét bejelentést kaptak a  szabálytalanságokról.

Úgy gondoltuk, a sztori megér egy sétát az olvasónak is – és ha már nekivágtunk, felkerestünk néhány más, uniós finanszírozással megvalósult projektet is: a híres-hírhedt Huszár(Guszev)-telepet, ahol először hobbikertekbe tervezett eszközökkel szerelték fel az új játszóteret, és ahol 5 centis magasságú növények reprezentálják a parkosítást; a közel 2 milliárdért felújított kultúrházat – Bán Ferenc emblematikus épülete-, amelyik papíron határidőre elkészült, de négy hónappal az átadás után még próbaüzem miatt zárva volt; és persze a botrányos Sóstó-fejlesztési projektet.

Nem maradhatott ki a 35 milliárdos összköltségű regionális hulladékfeldolgozó sem, amelyik az eredeti nagyívű elképzelésekből szinte semmit nem teljesített, viszont mára az egész projekt a csőd szélén táncol.

 

Kétes sikerű uniós projektek: végigjártuk a nyíregyházi pénznyelőt from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Bár a helyi média agyonhallgatta az ügyet, a sóstói projekt visszásságait feltáró cikkünknek lett némi hatása: először is a miniszterelnök váratlanul, a bejelentett vizit reggelén lemondta hetekkel korábban leszervezett nyíregyházi látogatását – egyes információk szerint nem függetlenül a néhány nappal korábban megjelent leleplező riporttól.

Orbán tavaly egyszer már megégette magát egy nyíregyházi vizittel: akkor a helyi vagyonkezelő vezérigazgatójánál járt családlátogatáson – utóbb kiderült, hogy a vendéglátó egy 100 milliós hűtlen kezelési ügy gyanúsítottja, azóta már első rendű vádlottja.

Korábbi cikkeink Nyíregyházáról

Pofátlanul túlárazott projektek, feketefoglalkoztatás – így költik el Nyíregyházán az uniós milliárdokat

Kérdéses törvényességű módon üzemeltet közterületi térfigyelő kamerákat egy önkormányzati cég Nyíregyházán

„Kész volt minden, csak a cigányok széthordták” – lepusztult és életveszélyes a tavaly felújított játszótér a Huszár-telepen

Ennél is furcsább volt az a nyilvános bejárás, amit a helyi MSZP szervezett a projektvezetővel, aki azt ígérte egy sajtótájékoztatón, hogy itt majd tisztáz minden félreértést.

A meghirdetett időpontban mi is megjelentünk a sóstói csónakháznál: hogy Podlovics vezérigazgató-projektvezető azonnal közölte, ez nem egy nyilvános esemény, cseppet sem volt meglepő – igaz, az is csak elsőre, hogy a két jelen lévő MSZP-s tisztségviselő némi zavart fejbólogatással a megértésünket kérte, hogy ezt most valóban hármasban szeretnék csinálni.

Így sajnos be kell érnünk a 700 ezer forintos halogén lámpák, földből kiálló kábelcsonkok és egyebek látványával, és csak képzeleghetünk arról, mit is tudhatott mondani a projektvezető a nyomában kullogó ellenzéki képviselőknek.

Becker András – Móricz Csaba   

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás