Adatigénylések

Wass Albert rovásírással: itt a Jobbik pártalapítványának szerződéslistája

A „Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökségének kérésére” adta ki végül a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány a 2011 óta kötött szerződéseinek listáját, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a néppártosodni vágyó jobboldali radikális párt pénzügyeibe. Az Iránytű Intézet, a Barikád és az Alfahír a legnagyobb támogatottak, de az Usztics Mátyás tanulmányírói szerződésétől a Szabadság téri Horthy-szobor felállításának támogatásáig terjedő kisebb tételek is rengeteg érdekességet tartogatnak.

Előzmények

Bepereltük a legátláthatatlanabb magyar pártalapítványt – a Jobbikét

Magyarországon most először: böngésszen a pártalapítványok összes szerződése között!

Meglehetősen nehezen védhető helyzetbe került a Jobbik azzal, hogy a költségvetési támogatásban részesülő pártok közül egyedüliként az általa alapított – és nem mellesleg az ő tevékenységét segítő – Gyarapodó Magyarországért Alapítvány nem hozta nyilvánosságra adatkéréseinkre a polgári jogi szerződéseinek listáját.

Ezt a párt vezetésében is így láthatták, mert e hét elején– egy hónappal azután, hogy benyújtottuk az alapítvány ellen keresetlevelünket, és pár nappal az első tárgyalás előtt – az alábbi levelet kaptuk:

„Tisztelt Ügyvezető Úr!

Alulírott Szabó Gábor, mint a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a 2015. március 3-án kelt közérdekű adat-igénylési kérelmével kapcsolatban, melyben a 2010. január 1-jét követően kötött polgári jogi szerződések listáját, a szerződő fél, a szerződés tárgya és a kikötött ellenérték megjelölésével kérték kiadni, az alábbiakról tájékoztatom.

Bár a korábban ismertetett jogi álláspontunk nem változott, és továbbra is úgy gondoljuk, hogy az Önök által hivatkozott, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 27. § (3a) bekezdése, – mely kimondja, hogy az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy amely az államháztartás alrendszerébe tartozó valamely személlyel pénzügyi vagy üzleti kapcsolatot létesít, köteles e jogviszonnyal összefüggő és a (3) bekezdés alapján közérdekből nyilvános adatra vonatkozóan bárki számára tájékoztatást adni – a pártalapítványokra nem vonatkozik, azonban az alapítvány alapítójának, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökségének kérése alapján az alapítvány az Önök által kért adatokat kiadja.

Budapest, 2015. május 18.

Szabó Gábor, kuratóriumi elnök”

Igen, mi is sajnáljuk, hogy nem dönthet a bíróság arról, hogy a közpénzből gazdálkodó pártalapítványok vajon kötelesek-e a nyilvánosság előtt elszámolni gazdálkodásukkal, de ami késik, nem múlik.

Egy pártalapítvány ugyanis – mint ez magának a Gyarapodó Magyarországért Alapítványnak is tökéletesen látszik a közzétett mérlegein – szinte kizárólag a pártra az országgyűlési választásokon leadott szavazatok után kapott állami támogatást költi. Az alábbi listán szereplő kiadásokat tehát úgy kell érteni, hogy azokat teljes egészében közpénzből fedezik, de róluk az alapítvány a tág törvényi keretek alapján majdnem teljesen szabadon dönt.

Az adatok értelmezéshez végül azt is tudni kell, hogy az előző ciklusban hozzávetőleg évi 220 millió, most évi 260 millió forintos állami támogatással működő alapítványt csak 2011 tavaszán jegyezték be, így 2010-re egyáltalán nem, 2011-re pedig csak részben kapta meg az éves apanázst. A 2015-ös támogatási adatok pedig természetesen még nem teljesek, évközi állapotot tükröznek.

A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány szerződéslistáját itt lehet böngészni (PDF)

 

 

Az alapítvány legfontosabb prioritását is jelzi, hogy kiemelkedik a mezőnyből a párt Századvége, az idei támogatások nélkül is 170 millió forint fölötti össztámogatásnál járó Iránytű Intézet, amely egy bő harmincmilliós közvéleménykutatási szerződés mellett jellemzően 7-9 milliós tanulmányírási megbízásokkal hozta össze ezt az összeget.

Az Iránytű Intézet jogi személyisége egyszemélyes Kft., tulajdonos-ügyvezetője Forrai Richárd, aki a Barikád hetilap kiadója is, továbbá Vona Gábor pártelnök személyes tanácsadója, a Jobbik korábbi frakcióigazgatója.

Az alapítvány emellett maga is szerződik magánszemélyekkel tanulmányírásra. Itt a legnagyobb nevek (ha nem is feltétlenül a tanulmányírási piacon) Usztics Mátyás egy négyszázezres egyedi megbízással, illetve Ilkei Csaba egy tanulmánnyal és kutatási ösztöndíjjal, összesen 7 millió forint értékben. Emellett a tíz legnagyobb kedvezményezett között az Innovatív Kommunikáció Alapítványtól és a Sententia Nostra Kft. nyújtottak még szakértői szolgáltatásokat a párt javára.

Bár szintén a párt szakértői hátteréhez kötődik, de inkább már a választókkal való kapcsolattartáshoz kapcsolódó forrás a szintén kiemelten támogatott Atilla Király Népfőiskola támogatása, amelyet lényegében a népfőiskola alaptevékenységére szántak.

A másik, ugyanennyire fontos csapásirány érthetően a média- és a könyvkiadás támogatása. Számos kisebb tétel is idesorolható, köztük a Kárpátia Műhely Bt. „Az európai hunok” című könyvének – amit ilyen címen ugyan nem találtunk, de feltehetően Obrusánszky Borbála Hunok, hungárok, magyarok című munkájáról lehet szó – egymilliós vagy Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! című könyve rovásírásos kiadásának kétszázezres támogatása.

A legkomolyabb, feltehetően mindkét támogatott médium esetében a működési feltételeket szinte önmagában is biztosító támogatást a Barikádot kiadó Magyar Hírek Kft. és – 2013 óta, de az alapítvány nagyságrendjében komolynak mondható, évi harmincmilliós nagyságrendben mozgó támogatással – az Alfahírt kiadó Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány kapja.

Természetesen semmi jogellenes nincs abban, hogy a Jobbik a pártalapítványi pénzeiből médiát működtet – de az azért fontos, immár teljes egészében birtokunkban lévő tudás, hogy a Szabad Sajtó Alapítványtól a Magyar Krónikán át az Alfahírig melyek a magyar sajtó azon szereplői, amelyek részben vagy meghatározó mértékben a pártalapítványok ismeretterjesztő célkitűzéseibe illeszkedve, közpénzből működnek.

A médiatámogatásokhoz képest kisebb összegekkel, de jelen vannak az ősmagyar hagyományokhoz, illetve hitvilághoz kötött szimbolikus és ­ tág értelemben vett – tudományos programok is, mint például Magyar-Turán Alapítvány évi ötmilliós támogatása, amely a 2012-es és 2014-es Kurultáj rendezvénynek is forrása volt.

A magyarok törzsi gyűlésének támogatása nem zárja ki a Hazatérés Templomát működtető Szabadság Téri Református Egyházközséggel való együttműködést, például a Horthy-szobor felállításához adott félmilliós hozzájárulással vagy a drezdai bombázásról szóló megemlékezés során.

Se kiköpni, se lenyelni nem tudja ifj. Hegedűs Lorántot a Református Egyház

Szintén megférnek egymás mellett a keresztény-konzervatív Horthy-korszakba visszarévedő és a néha ezotériába hajló ősmagyar irányok a gyakran a Hatvannégy Vármegye Alapítványon keresztül finanszírozott radikális jobboldali rendezvényeken, mint a milyen például a Magyar Sziget.

Az országgyűlés és a közmédia is kiveszi a részét a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom finanszírozásából

A nemzeti rock kategóriában másfél milliót közelítő támogatásával az Ismerős Arcok nyerte a támogatási veryenyt a RomEr és a Szkítia előtt, amit azzal tudunk összefüggéseibe helyezni, hogy a KDNP pártalapítványa eközben Lord- és Varga Miklós-koncerteket támogatott.

Végül nem meglepő, hogy támogatásokat kapnak a Jobbik hivatalban lévő polgármesterei településeinek különféle szervezetei. A Gyöngyöspatai Iskola Alapítvány által támogatott települési rendezvényeket például két év alatt tízmillió forintot meghaladó összeggel támogatta a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány.

A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány szerződéslistáját itt lehet böngészni (PDF)

Sepsi Tibor

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás