Adatigénylések

A KSH 1,7 milliárdért vett tableteket a népszámláláshoz, de nem mondja meg, mi lesz a sorsuk 

Közadatigénylésben kértük ki a 2022-es népszámláláshoz kapcsolódó tabletbeszerzések szerződéseit. Az iratokból kiderült, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 1,7 milliárd forintért vásárolt új táblagépeket, amelyeknek a tárolásáért is kifizettek nettó 240 millió forintot. 

Tavaly november végén fejeződött be a népszámlálás. A mintegy 23 ezer számlálóbiztos első ízben, kizárólag digitális formában rögzítette a Magyarországon élők adatait. A népszámláláshoz Lenovo és Samsung táblagépeket osztottak ki a lebonyolításért felelős önkormányzatok a biztosoknak.

A SIM-kártyával ellátott gépek beszerzéséről érdeklődtünk a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH). Sajtómegkeresésünkre nem válaszoltak, így közadatigénylésben kértünk ki a szerződést. A KSH csak betekintési lehetőséget biztosított számunkra, másolatot a dokumentumokról nem készíthettünk.

Sok tablet, sok pénz

A betekintésen kiderült, hogy a népszámláláshoz 26 500 tabletet rendeltek. A Lenovo (TB-X505L tab M10 LTE) modellek darabonként 59 830 forintba kerültek, a hozzájuk való tokok pedig darabonként 4037 forintot kóstáltak. Az új eszközök tokkal együtt nettó 1,7 milliárd forintba kerültek. A beszerzés egy 2017-es keretszerződésből valósult meg, és a tableteket már 2020-ban leszállították, csak a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a népszámlálást 2021-ről 2022-re.

A tabletbeszerző cég a Serco Informatika Kft. lett, ami nem először nyert el közbeszerzést, számos állami szereplő beszállítója. 2022-ben a Klebelsberg Központon keresztül az iskoláknak kiosztott notebookok beszerzésében is részt vett: 5,5 milliárd forintos megbízást kapott a laptopok beszerzésére. Az üzletet az Európai Unió helyreállítási alapjából fedezte a kormány.

Iskolai notebookok: kormányközeli cég is a beszállítók között | atlatszo.hu

Újabb EU-s forrásokból finanszírozott gyanús közbeszerzéseket mutatott be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a heti korrupcióinfó sajtótájékoztatón. A KLIK tízmilliárdos Köznevelés az iskolában fantázianevű TÁMOP pályázatából több olyan tanulmányt is kifizettek, melyeknek részletei szóról szóra megegyeznek. A költségvetés részletes elemzésekor az Átlátszó rábukkant egy gyorsan felívelő, Fidesz-közeli informatikai cégre is.

2022 júniusában a SERCO Informatika Kft. átalakult zártkörű részvénytársasággá (zrt.). Az ekkor leadott beszámolója szerint a tavalyi év első felében 7,8 milliárd forint nettó árbevételt ért el, amiből 153 millió lett a nyeresége. A cég tulajdonosa Wéber Katalin, Tibor és Tamás – utóbbi a vezérigazgató is.

A nyertes cég vezérigazgatója, Wéber Tamás középen (fotó: SERCO Informatika / Facebook)

Régebbi tableteket is használtak

Az iratbetekintés során megkaptunk a KSH-tól egy másik szerződést is, mégpedig azokról az eszközökről, amiket még a 2020-as Agrárcenzushoz (mezőgazdasági összeíráshoz) szereztek be.

Az általunk megkapott szerződés(ek)ből kiderült, hogy a 2020-as összeíráshoz 8 ezer darab eszközt szereztek be, a szerződést 2019-ben írták alá. Ez a beszerzés összesen bruttó 530 millió forintba került. Vélhetően azért adták oda ezt a szerződést is, mert azokat a tableteket a 2022-es népszámlálás során is felhasználták – legalábbis ezt vélelmezték a KSH helyszínen tartózkodó munkatársai.

A szállító akkor a RacioNet Számítástechnikai Zrt. volt. A cég Samsung Galaxy (A10 LTE 10,1 -T515-ös) modelleket, illetve ennek utódtermékét biztosította darabonként 51 ezer forint+ÁFA összegért, illetve a hozzá való tokot 1200 forint+ÁFA összegért.

Tárolni sem olcsó

A beszerzett elektronikai eszközök tárolására is közbeszerzést írt ki a KSH. A nyertes a Vámunió Kft. lett, ami eredetileg 158 millió forintért vállalta 36 ezer darab tablet és a hozzájuk tartozó tokok tárolását és logisztikáját.

A leírás szerint a 36 ezer darab készüléket három ütemben tervezték beszerezni 2020 februárja és októbere közt. A szerződést többször módosították, utoljára tavaly novemberben. Ebben már nettó 240 millió forint + ÁFA összeg szerepel, arra való hivatkozással, hogy a rezsi ára és a garantált bérminimum összege is nőtt.

Bár szerettük volna megtudni, mi lesz a sorsa a tableteknek, erre nem kaptunk választ.

Nem ment könnyen a számlálás

A népszámlálást számos dolog nehezítette. Már a számlálóbiztosok toborzása sem ment könnyen, több helyen az önkormányzatok dolgozóinak is be kellett szállni a számlálásba.

Az online önkitöltés során a rendszer összeomlott, ezért a határidőt pár nappal kitolták. A biztosok folyamatos problémákkal találkoztak. A rendszer gyakran nem jelezte az online kitöltés tényét, így akár többször is fel kellett keresni a megadott ingatlanokat, hogy aztán kiderüljön, már online megtörtént a kitöltés. Ez több esetben feszültségeket szült, ráadásul a biztosok nem kapták meg az ezért járó pénzt.

A rendszer többször akadozott, nem lehetett elmenteni a kitöltött kérdőíveket, naponta adtak ki új módosításokat, amiket szinte lehetetlen volt naprakészen követni. A rendszer bár engedett bizonyos jelentéseket, a KSH arról tájékoztatta a felülvizsgálókat, hogy az nem elfogadható, és ez szintén feszültségeket szült a számlálóbiztosok körében. Gyakori hiba volt az is, hogy az internetes kitöltés esetén elvégezte az összeíró a címellenőrzést, de az másnap újra megjelent a rendszerben, vagy hogy egy bizonyos kóddal lezárt címeket újra fel kell vinni a rendszerbe, különben nem fogadják el.

A Facebook-csoportokban a számlálóbiztosok egy része finoman szólva sem volt elégedett a folyamatosan változó szabályokkal, a nehezen követhető rendszert pedig nehezítette az időként fennálló kapcsolódási hiba is.

Zimre Zsuzsa

Frissítés 2023.01.13., 8:05 – Cikkünk megjelenése után a levelet kaptunk a KSH-tól, amelyet változatlan formában közlünk:

„A cikk címe és a további szövegben szereplő tartalom azt sugallja, a KSH nem közölt információt arról, hogy miként kerülnek felhasználásra a népszámlálási tabletek a jövőben. A népszámlálási tabletek jövőbeni felhasználásáról szóló információk azonban nyilvánosan, mindenki számára elérhető formában megjelentek az 1394/2021. (VI. 24.) a népszámlálás végrehajtásával kapcsolatos egyes feladatokhoz szükséges forrás biztosításáról Kormányhatározatban. A Kormányhatározat, melynek 4. pontja rendelkezik a népszámlálás céljára beszerzett mobileszközök közfeladat céljára történő továbbhasznosításáról, a 2021. június 24-én közzétett Magyar Közlönyvben olvasható. Mindemellett a KSH számos alkalommal nyilatkozott az eszközök népszámlálást követő további felhasználásáról, illetve utalt a vonatkozó Kormányrendeletre.”

Címlapkép: Számlálóbiztos (b) egy budapesti családnál 2022. október 20-án. A népszámlálási kérdőívek online kitöltési szakaszának lezárulása után ezen a napon megkezdődött a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, amely október 20-tól november 20-ig tartott. (fotó: MTI/Illyés Tibor) A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás