Cikkek

Kétéves az Átlátszó – megünnepeljük

A kiszemelt és első, második, majd harmadik körben is befogadónak tűnő romkocsma, ahol az atlatszo.hu második szülinapját ünnepeltük volna, múlt héten hirtelen visszamondta a tervezett rendezvényt – bevallottan a regnáló politikai kurzustól, az önkormányzattól, továbbá régi kedves ismerősünktől, az ötödik kerületi polgármestertől való félelmében. A bulit azért csütörtök este mindenképpen megtartjuk, bázisunkon a Müsziben. Szeretettel várjuk olvasóinkat, támogatóinkat és szimpatizánsainkat.

*****

Két éve azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy létrehozzunk egy olyan civil watchdog szervezetet és oknyomozó portált, amely a tényfeltáró újságírás és a civil aktivizmus eszköztárával operálva segíti elő a tisztánlátást a közpénzek felhasználásával, a közvagyon sorsával kapcsolatos kérdésekben, támogatja a közösség informált döntéshozatalhoz fűződő jogának érvényesülését, a közérdekű adatok nyilvánoságát, valamint segíti és védi azokat a közérdekű bejelentőket, akik a nyilvánossághoz kívánnak fordulni valamiféle visszásság, korrupciós ügy vagy hatalmi visszaélés leleplezése céljából. Ezzel párhuzamosan egy új üzleti modellt is ki szerettünk volna próbálni Magyarországon, az adományokból, nonprofit módon gazdálkodó, költségeit összekalapozó kiadóvállalatét.

Egy éve már éreztük, hogy a merész koncepció működőképes: számos vállalásunkat sikerült teljesíteni, és közben egyes várakozásokkal ellentétben nem is haltunk éhen. Az első cikkünk például arról szólt, hogy Az MVM az utolsó töltényig védelmezi Kocsisék offshore-, szálloda-, és atomtitkait, egy évre rá pedig már kipereltük ezeket a titkokat az állami óriásvállalattól és közzétettük őket. A rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya már a portál működésének első hetében az informátoraink kilétére volt kíváncsi, ezért a rendőrségen, az Alkotmánybíróságon és az Országgyűlésben is megvédtük az újságírói forrásvédelemhez való jogot, tehát hogy a nevük elhallgatását kérő információforrások személyazonosságának felfedésére még a nyomozó hatóság se kényszeríthesse a sajtó munkatársait.

MagyarLeaks névre keresztelt, a közelmúltban a Globalleaks és a Tor network segítségével biztonságosabbá tett kiszivárogtató platformunk lehetővé teszi, hogy olyan módon fogadjunk információkat, hogy mi se legyünk tisztában a beküldő kilétével – az ily módon kiszivárogtatott dokumentumok közül talán Dörner György színigazgatói pályázata, a Közgép valódi tulajdonosának kilétéről tanúskodó dokumentum, a filmtámogatásokról szóló MMKA és KEHI jelentések, vagy  az MTVA eltitkolt büdzséje szóltak a legnagyobbakat. Fő célunk mégsem a kiszivárogtatások elősegítése, hanem hogy a közpénzből működő intézmények maguktól hozzák nyilvánosságra a közérdekű adatokat, ezért rengeteg közérdekű adatigénylést indítottunk, és KiMitTud néven közérdekű adatigénylő portált indítottunk, amelyen az állampolgárok ügyvédi közreműködés nélkül is igényelhetnek közadatokat – a Kimittudon már több mint 1300 ilyen adatigénylés van.

A szerintünk jogos adatigényléseket nem teljesítő közintézményeket bepereljük, adatigényléses pereket nyertünk mások mellett a Magyar Villamos Művek, az MTVA, Belváros-Lipótváros, az Erzsébet Utalványforgalmazó, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ellen. A jogerős elutasítások némelyikében az Alkotmánybírósághoz fordultunk. A közelmúltban nyilvánossá tettük információszabadság-pereink ügyregiszterét is, amelyben könnyen áttekinthető és teljes adatbázist kapnak olvasóink közérdekű  adatigényléses pereinkről. Ezirányú tevékenységünk olymértékben sikeres volt, hogy a kormánytöbbség külön „Lex Átlátszóban” korlátozta az információszabadságot.

Oknyomozó projektjeink közül jelentős visszhangja volt egyebek mellett az MVM offshore ügyeirőlBelváros-Lipótváros vagyongazdálkodásáról, a Malév csődjéről, az építőipari csődökről és korrupcióról, a felcsúti Orbán-birodalomról, a mozgóképes állami támogatásokról, a Római-parti mobilgátról, a zöldhatóság elnökéről, a nemzeti együttműködés rendszeréről, az uniós támogatásokról vagy a véleményrovatban a mi kis oligarcháinkról szóló cikksorozatainknak. Tavaly videórovatot és plusz egy blogot indítottunk a blog.hu-n, ahol egyebek mellett heti lapszemlével szórakoztatjuk kedves olvasóinkat, így az egészet együtt havonta már több mint kétszázezren látogatjátok.

Az atlatszo.hu rendhagyó csapatmunkában készül, az újságírók mellett jogászok és informatikusok is dolgoznak a projektjeinken, köztük sokan ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesként, amit ezúton is köszönünk. Mindez nem vált volna lehetővé a nagyközönség adományozásban is megnyilvánuló pozitív visszajelzései nélkül sem, ami lehetővé teszi számunkra, hogy valóban függetlenül, egy mindenható tulajdonos, vagy gazdasági-politikai hátterű kompromisszumok nélkül dolgozzunk. Hálánk jeléül jubileumi szerkesztőségi fogadóórát tartunk 2013. július 11-én, csütörtökön 18.00 órától a Müsziben, ahová szeretettel várjuk olvasóinkat, szimpatizánsainkat és támogatóinkat!

A jubileumi szerkesztőségi fogadóórára itt lehet feliratkozni (Facebook)

Megosztás