Adatigénylések

MTVA: Itt a 2011-es szerződések listája, perelünk a Marslakók miatt

A közszolgálati médiumokat működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szeptemberben jelentette be, hogy milliárd forintos nagyságrendű koprodukciós szerződést kötött Jáksó László televíziós celeb cégével egy napi szappanopera gyártására Marslakók címmel. A szerződést nem hozták nyilvánosságra, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk Böröcz Istvánhoz, az MTVA vezérigazgatójához, a szerződést kérve.

Az MTVA szeptember 15-én kelt válaszában megküldte nekünk a Marslakók-szerződés bizonyos részeit, ám álláspontjuk szerint „a partner részesedésére vonatkozó adatok, valamint a licensz, a treatment, a részletes költségvetés, a gyártási kapacitások, a finanszírozási terv, a stáblista és a műszaki paraméterek nyilvánosságra hozásával sérülnének a vállalkozó szellemi tulajdonhoz fűződő jogai és üzleti érdekei, amelyek ebben az esetben erősebb súllyal esnek latba mint az MTVA közérdekű adatokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettsége”.

A Marslakók szerződésének az MTVA szerint nyilvános része innen letölthető (PDF)

Mi mindenesetre úgy gondoljuk, hogy az MTVA közpénzből gazdálkodik, ezért a titokban tartott adatok is a nyilvánosságra tartoznak. Ha egy magáncég az állammal szerződik (az MTVA márpedig az állam része), akkor tudnia kell: a szerződésre vonatkozó adatai nyilvánosságra kerülhetnek. A szerződés maga egyébként a részletes költségvetés vagy a műszaki paraméterek nélkül igazából értelmezhetetlen. Éppen ezért keresettel fordultunk a Fővárosi Bírósághoz, hogy az kötelezze az MTVA-t ezeknek a közérdekű adatoknak a nyilvánosságra hozatalára.

A keresetlevél innen letölthető (PDF)

Ezt követően kikértük az MTVA által 2011-ben megkötött egyéb szerződések listáját is. A múlt pénteken kézhez kapott listában közel ezer szerződés adatai szerepelnek, ezekből kiderül, hogy miközben a közmédiában leépítések zajlanak, a magyar állam a legnagyobb kereskedelmi televíziókat is dotálja, sőt, az adófizetők pénzéből még úszómedence-takarításra is telik. Külön érdekessége az anyagnak, hogy a Marslakók-szerződés nem szerepel benne, így legalábbis kétségeink támadtak afelől, a teljes listát kaptuk-e meg. A szerződés-lista részletes elemzésére még nem volt időnk, ezért mindenkit arra buzdítanánk, tanulmányozza alaposan, és írja meg nekünk az észrevételeit.

Az MTVA által 2011-ben kötött szerződések listája innen letölthető (PDF)

Különösen mulatságosnak tartjuk, hogy miközben az MTVA maga is elismeri hogy a magyar törvények szerint az általunk kért információk közérdekből nyilvános adatok, doktor Böröcz nem igazán érti minek maceráljuk: „Engedje meg, hogy megkérjem arra: avasson be a terveibe és az elképzeléseibe azzal kapcsolatban, hogy mik a szándékai ezzel az újabb listával? A közpénzek felhasználásának transzparenciája számunkra is fontos közérdek, de ezen túlmenően érdekelne, hogy van-e egyéb célja annak, hogy Ön ilyen kiemelt figyelmet fordít az MTVA szerződéseinek, üzleti kapcsolatainak.”

Böröcz István levele innen letölthető (PDF)

 

 

Megosztás