adatigénylés

484 ezer forintot kér cégeinek átvilágítási jelentéséért az erzsébetvárosi önkormányzat

Közel félmillió forintot kér az erzsébetvárosi önkormányzat azért, hogy a kerületi cégek átvilágításáról szóló jelentését közérdekű adatkérésre kiadja. Az összeget arra hivatkozva kérik, hogy az iratokból ki kell takarniuk a személyes adatokat.

Társadalmi célú hirdetés

Több cikkben is foglalkoztunk a közelmúltban a Klauzál téri vásárcsarnok ügyével. A jelenleg ellenzéki vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat olyan feltételekkel örökölte meg az előző, fideszes kerületi vezetéstől az 1,76 milliárdból felújított csarnoképületet, hogy azokban kódolva van a veszteséges üzemeltetés. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére most a Szini Béla vendéglátós vállalkozóhoz köthető cégekhez kerülhet a piac működtetése, amelyek még a fideszes érában jutottak hídfőhöz a piac területén.

A tisztánlátás érdekében közérdekű adatigénylésben próbáltuk meg kikérni az erzsébetvárosi önkormányzattól a kerületi tulajdonú cégeket így az Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft.-t is érintő átvilágítási jelentéseket, amelyeket információink szerint a Bálint, Kállai és Kende ügyvédi iroda készített az elmúlt másfél év során.

Azonban az önkormányzat csak akkor adná oda a jelentéseket, ha közel félmillió forintot fizetnénk nekik.



Azt írták: „az átvilágítási jelentések terjedelme kb. 1100 oldal, és az igénylő által meg nem ismerhető személyes adatokat is tartalmaz, ezért (…) anonimizálni szükséges (…) 110 óra munkaerő ráfordítás ellentételezéseként 484.000, azaz négyszáznyolcvannégyezer forint költségtérítést állapítok meg”.

Ebből ki lehet számolni, hogy egy önkormányzati munkavállaló 10 oldalt tud anonimizálni egy óra alatt, óránként 4400 forint, azaz oldalanként 440 forint költségvonzat mellett.

Korábban bloggerei szerződéseiért kért tőlünk 92 ezer forintot az MTVA, illetve 600 ezer forintot kért a Szépművészeti Múzeum a képkölcsönzési listájukért; ehhez a díszes társasághoz csatlakozik most a Niedermüller Péter vezette erzsébetvárosi önkormányzat.

Az ügyvédi szerződéseket megkaptuk

A Bálint, Kállai és Kende ügyvédi iroda 2019 óta több szerződést is kötött az erzsébetvárosi önkormányzattal, ezeket a szerződéseket adatigénylésünk eredményeként megkaptuk és közzétesszük. Sorban három szerződés „jogi szolgáltatások nyújtásával”, míg a legutolsó, 2021 márciusi szerződés szerint közbeszerzési eljárások teljeskörű lebonyolításával bízza meg az ügyvédi irodát. A szerződések keretösszegei összeadva 37,5 millió forintnak felelnek meg.

 

Az akkoriban éppen kormánykritikus Magyar Nemzet 2016-ban írt arról: az ügyvédi társulás néhány tagja gyakran dolgozik a magyar államnak is. Az állami tulajdonú MFB Bank például több esetben szerződött a társulás egyik tagjával, illetve az iroda jogelődjével is.

A Kende Tamás vezette társulás Spéder Zoltán azóta megbukott oligarcha erőterébe tartozó több vállalkozás jogi ügyeiben is közreműködött.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás