Média

A Szabad Európa, a WMN, a HVG és a Telex munkatársai kapták idén a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat

Nyolcadik alkalommal osztották ki a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat, amelyet minden évben az Esély Labor Egyesület ítéli oda olyan újságíróknak, akik a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel mutatják be. Idén június 4-én rendezték meg a díjátadót, a díjazottak között voltak a Szabad Európa, a wmn.hu, a HVG és a Telex újságírói.

A sajtódíj médiapartnereként mi is beszámoltunk arról, hogy április 12-ig lehetett pályázni a díjra 2023. január 1. és december 31. között magyarországi sajtóorgánumokban megjelent cikkekkel, tudósításokkal, interjúkkal, riportokkal. A zsűrit idén is a szegénységet megtapasztalt emberek alkották, akik személyes érintettségük miatt hitelesen tudták értékelni az alkotásokat.

Két éve a díjátadó előtt interjút is készítettünk az Esély Labor Egyesület egyik zsűritagjával, valamint az egyesület elnökét, Csordás-Takács Viktóriát is kérdeztük arról, hogyan alakíthatják az újságírók a szegénységről szóló diskurzust, hogyan lehet nem szenzációhajhász módon bemutatni a szegénységben élők helyzetét, illetve miként járulnak hozzá a civilek a szegénység mértékének csökkentéséhez.

Print/online kategóriában a fődíjat a WMN újságírója, Iliás-Nagy Katalin kapta a 2012-ben az év gyerekkönyvének választott Dobozváros szerzőjével, Lakatos István képregényrajzoló-íróval készített interjújáért. A cikkben a művészeti, alkotói lét jelenkori kihívásairól és jövőjéről is szó esett, miközben az író őszintén beszélt a megélhetési problémáiról és bipoláris zavaráról is.

A TV/Video kategória fődíját a Szabad Európa videója kapta, amiben Báthory Róbert, Gold Attila és Németh Balázs azt a témát járta körbe, hogyan kerülnek alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok szorongató helyzetbe az iskolai hiányzások miatt, és miért óriási probléma, hogy a legszegényebbek kerülnek a legkönnyebben a rácsok mögé.

A fődíjas anyagok mellett két különdíjat adtak át idén. Egyikük, Print/Online kategóriában a HVG két munkatársának, Serdült Viktóriának és Fazekas Istvánnak a videója, amely egy veszprémi lakóépület, a Torony példáján keresztül a lakhatási problémákra hívja fel a figyelmet, miközben a civil szervezetek munkájának fontosságára, dilemmáira is felhívja a figyelmet.

A másik különdíjat TV/Videó kategóriában Fábián Tamás, Halász Júlia és Szilli Tamás kapta, akik a Telexen megjelent videójukban az oktatási rendszer problémáját helyezték fókuszba. Ózdon a Van Helyed Alapítvány ugyanis fejlesztési programokkal nyújt segítséget a szegregátumokban születő, jellemzően roma gyerekeknek.

A díj együttműködő partnerei az ERSTE Stiftung, az Átlátszó és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.

Megosztás