cikkünk nyomán

Niedermüller Péter nyilvánosságra hozza a 484 ezer forintos átvilágítási jelentéseket

Nyilvánosságra hozza az erzsébetvárosi önkormányzat azokat a céges átvilágítási jelentéseket, amelyeket az Átlátszó közérdekű adatigényléssel kért ki. Korábban az önkormányzat még 484 ezer forintot szeretett volna kapni az iratok anonimizálásáért.

Társadalmi célú hirdetés

Nyilvánosságra hozza az erzsébetvárosi önkormányzat azokat az átvilágítási jelentéseket, amelyeket az Átlátszó újságírója közérdekű adatigényléssel kért ki a kerülettől tudtuk meg az adatigénylésünkre kapott újabb válaszlevélből.

Kedden még arról írtunk, hogy az önkormányzat csak akkor adná oda a jelentéseket, ha 484 ezer forintot fizetnénk nekik az iratok anonimizálásáért de erről már nincs szó. A változás oka Niedermüller Péter (DK) polgármester döntése.

Az önkormányzat levelének idevágó részlete

Polgármester úr elrendelte a kért átvilágítási jelentések anonimizálást követő közzétételét Erzsébetváros önkormányzata erzsebetvaros.hu hivatalos honlapján. A polgármester úr döntése alapján az anonimizálásra és azt követő közzétételre nyitva álló határidő 2021. augusztus 15. napja” – írták.

Az átvilágítási jelentéseket a Bálint, Kállai és Kende ügyvédi iroda készítette a VII. kerületi önkormányzatnak, miután a 2019-es helyhatósági választásokat követően a korábbi fideszes helyett ellenzéki vezetésű önkormányzat állt fel Erzsébetvárosban. (Az önkormányzattól szintén elkértük és meg is kaptuk az ügyvédi irodával kötött szerződéseket).

A jelentések értesülésünk szerint foglalkoznak az önkormányzati tulajdonú Erzsébetvárosi Piacüzemeltetési Kft. helyzetével is, amelyhez a Klauzál téri vásárcsarnok is tartozik. A jelenleg ellenzéki vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat olyan feltételekkel örökölte meg az előző, fideszes kerületi vezetéstől az 1,76 milliárdból felújított csarnoképületet, hogy azokban kódolva van a veszteséges üzemeltetés.

A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Niedermüller Péter polgármester előterjesztésére most a Szini Béla vendéglátós vállalkozóhoz köthető cégekhez kerülhet a piac működtetése, amelyek még a fideszes érában jutottak hídfőhöz a piac területén.

Egy lakossági fórumon ugyanakkor a polgármester ígéretet tett arra, hogy megpróbálja elérni: a szerződés pontos formája csak szeptemberben, további képviselőtestületi módosítások eredményeként alakuljon ki.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere (forrás: a politikus Facebook-oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás