Heti lapszemle

Völner Pál ellen hivatali vesztegetés miatt nyomoznak, a külügy vízumot adott Lukasenka emberének

Magyar Narancs: Hivatali vesztegetés miatt kéri az ügyészség Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését

A gyanú szerint a Fidesz-kormány államtitkára, Varga Judit igazságügyminiszter helyettese rendszeresen 2-3 millió forintot kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől azért, hogy konkrét ügyeket intézzen. Völner azt állítja, nem követett el bűncselekményt, de lemondott államtitkári pozíciójáról.

Telex: Négymilliárd forintnyi euró ment Magyarországról a szlovén jobboldali SDS pártsajtójának egy helyi lap szerint

Nemcsak az eddig vélt négymillió, hanem legalább 12 millió eurót (mai árfolyamon durván 4,4 milliárd forintot) toltak bele magyar kormányközeli cégek olyan szlovén médiacégekbe, amelyek az SDS nevű jobboldali párt propagandáját csinálják – írja a szlovén oknyomozó portál, a Necenzurirano.

Hvg.hu: Kihagynak néhány engedélyezési lépést, hogy időre elkészüljön a kézilabda-Eb sportcsarnoka

Mivel sürget az idő, januárban tartják a kézilabda Európa-bajnokságot, most a földhasználati és szolgalmi jogokat hagyják figyelmen kívül a telkek kialakításánál. A jelek szerint valahányszor a beruházó valamilyen törvényi akadályba ütközik, nem a megoldást keresi, hanem a kormánnyal elháríttatja az akadályt, még akkor is, ha az például a közművek működését nehezíti.

Szabad Európa: Elismerte a magyar külügy, hogy vízumot kapott Lukasenka embere

A magyar külügy elismerte, hogy schengeni vízumot kapott tőlük Vladimir Bazanov, Alekszandr Lukesanka fehérorosz elnök bizalmi embere. Állításuk szerint Svájc nevében adták ki, és ilyen ügyekben megállapodásuk van érvényben az alpesi országgal Belaruszra. Bazanovot Csehországban vették őrizetbe, és onnan utasították ki, a cseh rendőrök pedig előre készültek arra, hogy amikor belép az országba, elfogják.

444: Nincs felelőse annak, hogy meg kellett semmisíteni 5 milliárd forint értékű PCR-tesztet

Ki a felelős a kidobott PCR-tesztekért? címmel fordult Kásler Miklós miniszterhez írásbeli kérdéssel Szabó Tímea. A Párbeszéd parlamenti képviselője szerint a kormány hibája, hogy 5 milliárd forint értékű tesztet meg kellett semmisíteni, mert azok szavatossági ideje lejárt. Az Emmi helyett a Belügyminisztérium válaszolt. Kontrát Károly államtitkár azt írta, hogy „az egészségügyben a legfontosabb szempont a betegbiztonság, éppen ezért az ellátás során nem használható fel olyan eszköz vagy készítmény, amely lejárt szavatosságú”.

24.hu: 687 millió forint európai uniós támogatást nyert Tiborcz István apja

687 957 333 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz Sándor István, Tiborcz István édesapja – derült ki az EU-s pályázatokat nyilvántartó kormányzati portál adataiból. A nyilvántartás szerint Orbán Viktor miniszterelnök vejének édesapja erdősítés támogatására kapja az összeget, amit a leírás szerint a Fejér megyei Csabdin használ majd fel, ahol a család birtoka is található, a település külterületének számító Tükröspusztán.

Címlapképen Völner Pál (forrás: kormany.hu/Véssey Endre)

Megosztás