médiaszereplés

A duplájára dráguló magyar pavilonról beszélt a Klubrádióban Katus Eszter

Hogy megéri-e részt venni egy világkiállításon, és ehhez milliárdokból felépíteni egy magyar pavilont egy távoli országban, azt nehéz lenne kiszámolni. Egy kormányközeli cégnek mindenesetre már biztosan jutott egy nettó 20 milliárdos megbízás a projektben. Kollégánk a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt a részletekről.

Hétfőn írtuk meg, hogy a becsült ár kétszereséért, nettó 19,9 milliárd forintért építheti meg a 2025. évi világkiállítás magyar pavilonját a kormányközeli BAYER CONSTRUCT Zrt. Oszakában. A közbeszerzési eljárásra három céget hívtak meg, a tender eredménye a napokban jelent meg a közbeszerzési értesítőben. A világkiállításra való felkészülés eddig döcögősen haladt, mivel új tervezőt és új miniszteri biztost is kellett keresni a projekthez.

Hogy miért kerül az eredetileg becsült ár kétszeresébe az építkezés, nem tudni, mivel erre vonatkozó információk nem szerepelnek a nyilvános dokumentumokban. Az infláció, az építőanyag-árak és a munkabérek növekedése valamennyi áremelkedést indokolhatnak, bár a kiírás és az ajánlatok megtétele között nem telt olyan sok idő, ami magyarázhatná az ilyan nagy arányú eltérést.

Ami viszont biztos, hogy a tender – az idő rövidségére hivatkozva – meghívásos volt, ezért csak 3 cég, a BAYER CONSTRUCT Építőipari és Szolgáltató Zrt., a CONFECTOR Mérnök Iroda és a Market Építő Zrt. tehetett ajánlatot. Így nem tudhatjuk, hogy más cégek olcsóbban vállalták volna-e a munkát – mutatott rá a fő problémára a Reggeli Gyors január 23-i adásában cikkünk szerzője, Katus Eszter.

 

A külföldön történő építkezés nyilván drágítja a beruházást, hiszen adott esetben az útiköltségeket, a szállás vagy akár a tolmácsolás díját is bele kell kalkulálni az összegbe. Hogy később lesz-e újabb áremelés, azt egyelőre nehéz lenne megmondani.

Intő jel lehet viszont, hogy a milánói világkiállításra épített magyar pavilon, a Sámándob ára még az újraépítésnél is milliárdokkal nőtt, és a vizes vb is képes volt egy évvel a vége után még 27 millió forinttal megdrágulni.

Megosztás