médiaszereplés

A kukába dobott sokmilliárdnyi PCR-tesztről beszélt Segesvári Csaba a Klubrádióban

A Klubrádió Reggeli gyors című műsorában beszélt kollégánk arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat által 2021-ben közbeszerzés nélkül vásárolt PCR-tesztek egy része a kukában végezte. Segesvári Csaba felidézte a műsorban az előzményeket, és azt is, hogy ki profitált a legtöbbet az ügyletből.

Októberben megírtuk, hogy a koronavírus-járvány miatt felmentést kapott a közbeszerzés alól az Országos Vérellátó Szolgálat, és így szerződött 18,2 milliárd forintért „SARS-CoV-2 vizsgálatokhoz szükséges tesztek, tesztelés és mintavételhez, mintakezeléshez szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére” a járvány idején.

Azt is bemutattuk, hogy a 18,2 milliárdos összkiadás jelentős részét a Vascular Venture Kft.-nél költötték el, a cég tulajdonosai pedig a Vérellátót vezető Bayerné dr. Matusovits Andrea ismerősei. A nő a cifra káromkodásairól elhíresült kormánypárti publicista, Bayer Zsolt felesége.

Őszi cikkünk után egy olvasónk jelezte, hogy 2022 májusában a Bayerné által vezetett Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) milliárdos értékben selejtezett le PCR-teszteket. Ezt követően az intézménytől közadatigénylésben kértünk adatokat a selejtezésről, és a válasz szerint 188 852 teszt végezte a kukában. Ugyan az OVSZ kitakarta a Vascular Venture-ral kötött szerződésből a teszt nevét, azt az OGYÉI-től megkaptuk. És a név egyezik a selejtezésre átadott eszközök nevével.

Olvasónk jelzése után szintén közadatigénylésben érdeklődtük a Vérellátónál a selejtezésről. Az OVSZ 30 nap után válaszolt, miszerint „2022. január 01. és 2022. december 31. napja közötti időszakban, egy alkalommal történt „Procleix Sars Co-V2 teszt megnevezésű Covid teszttel kapcsolatos selejtezés.”

Ezekért a típusú PCR-tesztekért a Vérellátó anno nettó 16 280 forintot fizetett darabonként a Vasculare Venture Kft.-nek, és a megvásárolt 1 millió darabból a megkapott dokumentum szerint 188 582-t adtak át selejtezésre. Az OVSZ által a Vasculare-nek kifizetett bő 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3,07 milliárd forint volt, vagyis ennyi ment a kukába.

A részletekről az erről szóló cikkeink szerzője, Segesvári Csaba beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának január 12-i adásában. Kollégánk elmondta, hogy nem ment egyszerűen az adatok megszerzése: „Az OVSZ nem tette közzé a szerződéseit, hanem a K-Monitor kiperelt egy csomagot arról, hogy a kormány kinek adott felmentést közbeszerzés alól a koronavírus-járvány idején – mondta Segesvári. – Az OVSZ először nem tudta beazonosítani, hogy kinél költöttek el 18 milliárd forintot PCR-tesztre, és nekünk kellett segíteni, nevesíteni, hogy egyébként melyik szerződést keressék.”

 

„2021-ben a koronavírus közepén egy magánszolgáltató, aminek a vezetői és az OVSZ vezetője között ismertség van, beesik egy állami céghez, és 18 milliárdos szerződést tud felmarkolni” – összegezte az ügyet kollégánk a műsorban, majd hozzátette: „Ennek a koronavírus-járványnak nagyon sok haszonélvezője volt Magyarországon”.

Megosztás