médiaszereplés

A kórházi várólistákról szóló cikksorozatról beszélt Szopkó Zita a Klubrádióban

Jelenleg több tízezren várnak valamilyen műtétre a magyar állami egészségügyben: egyes beavatkozásoknál nem ritka a több hónapos, vagy akár egy éves várakozási idő sem. A magyar kórházi várólisták állapotát az Átlátszó nyári cikksorozata alapján az Átló legújabb anyagában interaktív térképeken és diagramokon mutattuk be. A részletekről Szopkó Zita beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának december 19-i adásában.

Tavasszal kérdőíves felmérést indítottunk az Átlátszón. Az érintettek, akik valamilyen műtétre várakoztak, egy rövid kérdőívben oszthatták meg velünk tapasztalataikat, így első kézből meséltek a várólisták hosszáról, és az ezzel kapcsolatos élményeikről.

A beérkező válaszok, valamint a hivatalos, mindenki számára hozzáférhető nyilvántartás alapján cikksorozatot írtunk a kórházi várólistákról. Az Átló legújabb anyagában interaktív térképeken és diagramokon mutattuk be a magyar kórházi várólisták állapotát az Átlátszó nyári cikksorozata alapján.

Cikkünk szerzője, Szopkó Zita a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának december 19-i adásában beszélt a részletekről. Kollégánk a rádióban elmondta, hogy a betegek akár hónapokat is várhatnak titkos várólistákon, hogy felkerüljenek a hivatalosra. Arról is szó esett a műsorban, hogy milyen következményei lehetnek a hosszú várakozási időnek – a több hónapos várakozás ugyanis a beteg állapotának romlását is eredményezheti.

 

Sokan ráadásul nem is kapnak megfelelő tájékoztatást a várakozás okairól, következményeiről, pedig a törvény ezt előírja. Kollégánk a műsorvezető kérdésére elmondta, hogy a hosszú várólisták miatt egyre többen fordulnak a magánegészségügy felé, egy-egy beavatkozás azonban több százezer forintba, vagy akár ennél is magasabb összegbe kerülhet. Mindez pedig tovább növelheti az egyenlőtlenségeket, hiszen nem minden beteg teheti meg, hogy ennyi pénzt kifizessen.

Nyári cikksorozatunk alapján az Átló legújabb anyagában interaktív térképeken és diagramokon mutatjuk be a magyar kórházi várólisták állapotát.

A Klubrádió műsorában szóba került egyebek mellett az is, hogy számos beavatkozásnál a koronavírus járvány enyhülése után is folytatódott a várakozók létszámának emelkedése, sok esetben pedig a várakozási idő is nőtt. Friss adatok szerint jelenleg közel 48 ezren vannak a várólistán, és nem ritka a fél-egy éves várakozás sem. További problémát jelent, hogy a régiók között is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mikor kerül sorra a páciens – egyes műtéteknél a különbség akár 400-500 nap is lehet.

Megosztás