egészségügy

Bizonyos műtétekre közel egy évet kell várni – infografikák a kórházi várólistákról

A hivatalos adatok szerint jelenleg közel 40 ezer beteg van várólistán, egyes műtéteknél nem ritka az sem, hogy több mint fél évet kell várni, de a régiók között is jelentős eltérések lehetnek abban, hogy mikor kerül sorra a páciens. Infografikákon mutatjuk, melyik beavatkozásra pontosan mennyien várnak jelenleg, és az elmúlt 6 hónapban hány nap alatt kerültek átlagosan sorra a betegek. Az Átlátszó által indított országos felmérésben érintettek személyes tapasztalatait is gyűjtjük a kórházi várólisták tényleges hosszáról.

Múlt héten bejárta a magyar sajtó nagy részét a hír, hogy több tízezren várnak valamilyen műtéti beavatkozásra a kórházakban. Infografikákon ábrázoltuk a várakozók száma mellett azt is, hogy átlagosan mennyit kell várnia egy betegnek arra, hogy sorra kerüljön egy adott műtétre, melyek azok a beavatkozások, ahol a leghosszabb a várakozási idő.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a Napi.hu megkeresésére közölte, hogy a kötelező várólistákon 39 751 beteg volt előjegyezve műtéti ellátásra.

Az egészségügyi intézmények által vezetett várólistáknak két típusát különíthetjük el. A kötelező várólisták vezetését a törvény valamennyi szolgáltató számára előírja, ez összesen 13 beavatkozást fed le. A kapacitáshiány miatt vezetendő várólisták ezzel szemben nem kötelező érvényűek, csak azokban az intézményekben kell vezetni, ahol a várakozási idő az adott pillanatban meghaladja a 60 napot. Ez a NEAK honlapja szerint további 30 műtétfajtára vonatkozhat.

A NEAK a lap megkeresésére elárulta, a koronavírus-járvány során tapasztalt értékekhez képest csökkent a várakozók száma, de

még mindig 103 százalékkal magasabb a betegek száma, mint a pandémia előtt volt.

Az egészségbiztosító honlapján elérhető friss adatokat infografikákon ábrázoltuk, hogy bemutassuk, melyik műtéteknél a leghosszabb jelenleg a sor, és átlagosan mennyi várakozási idővel kell számolnia egy betegnek az elmúlt félév adatai alapján.

Made with Flourish

 

A friss számok szerint a várakozók száma 40 124, a legtöbben szürkehályog műtétre, térd-, illetve csípőprotézis műtétre várnak.

Erre a három beavatkozásra több mint 30 ezren állnak sorba, ami az összes várólistán sorakozók létszámának 80%-a.

Érdemes összevetni az adatokat az elmúlt félév során ellátott betegek számával is. Ez alapján az látszik, hogy a jelenleg várakozó beteglétszám majdnem háromszorosa, összesen 105 ezer páciens került ellátásra 6 hónap alatt.

Emellett az is árulkodó, hogyan alakul az átlagos várakozási idő, azaz mennyi idővel érdemes kalkulálnia a betegeknek, hogy sorra kerülhessenek.

A várólisták hosszára vonatkozóan 2022 februártól a várható várakozási időre vonatkozó adatok (minimum, illetve maximum, valamint átlagos tervezett várakozási idő) lekerültek az oldalról. Jelenleg csak az látható, hogy az elmúlt fél évben mennyi volt a medián és az átlagos várakozási idő.

 

Az adatok alapján elmondható, hogy műtétfajtától függően jelentős különbségek lehetnek abban, hogy mikor kerül sorra egy beteg. A leghosszabb idővel a térdprotézis műtétnél kell számolni, de egyes gerincműtétek esetében is több mint fél év a várakozás.

Azonban nemcsak a műtét típusától függ a várakozási idő, még egy konkrét beavatkozásnál is óriási eltérések lehetnek, attól függően, hogy az ország mely pontján kerültünk fel a várólistára. Vegyük például a térdprotézis műtétet:

míg a dél-alföldi térségben az átlagos tényleges várakozási idő 79 nap volt az elmúlt 6 hónapban, Nyugat-Dunántúlon ugyanez a szám 570.

Kérdőívet indítunk a várólistákról

Országos felmérést indított az Átlátszó, hogy feltérképezze, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. A kérdőívben azoknak a tapasztalatait várjuk, akik jelenleg vagy a közelmúltban műtétre várakoztak, így felkerültek a várólistára. A felmérés céljairól múlt heti cikkünkben írtunk részletesen:

Kérdőíves felmérés a kórházi várólistákról, személyes tapasztalatokat gyűjtünk | atlatszo.hu

Országos felmérésbe kezdünk, hogy feltérképezzük, milyen hosszúak valójában a kórházi várólisták, mennyit kell várni arra, hogy ellátást kapjon valaki egy-egy állami intézményben. Az Átlátszó által létrehozott atlatszovarolistak.hu oldalon egy rövid kérdőívben oszthatják meg tapasztalataikat azok, akik jelenleg valamilyen egészségügyi beavatkozásra, műtétre várakoznak, így első kézből tudnak mesélni a várólisták hosszáról, az ezzel kapcsolatos élményeikről.

Az atlatszovarolistak.hu oldalon elérhető kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen típusú beavatkozásra várakozol vagy várakoztál és melyik kórházban, illetve mikor kerültél fel a várólistára. Emellett arról is várjuk a visszajelzéseket, hogy változott-e az állapotod a várakozás során.

A kérdőívet ide kattintva lehet kitölteni, erre május 31-ig van lehetőség.

A válaszadás anonim módon történik, és mindössze pár percet vesz igénybe.

Szopkó Zita

Címlapkép: A Szent János Kórház épülete. Forrás: Átlátszó fotó/ Flickr

Megosztás