élő közvetítés

„Túlórázni jöttünk!” – éjfélig tartó tüntetéssel tiltakoztak a „rabszolgatörvény” elfogadása ellen Budapesten

Az országgyűlés szerda délelőtti ülésén szavazott a túlórák emeléséről. Ellenzéki képviselők elállták Kövér László házelnök pulpitusát, majd sípolva, kiabálva próbálták megakadályozni a „rabszolgatörvénynek” nevezett módosítás elfogadását. Délután 3 körül a Kossuth téren tüntetők kezdtek gyülekezni, a tömeg estére többezresre duzzadt. Elfoglalták először a Margit hidat, majd a Fidesz székházához vonultak, onnan pedig vissza a Kossuth térre, ahol a rendőrök többször is könnygázt fújtak rájuk az este folyamán, és csak éjfél után oszlott szét a tömeg.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

Tegnap szavazott az Országgyűlés a túlórák emeléséről (évi 250-ről 400-ra), és az ellenzék igyekezett ezt megakadályozni. Különböző pártok (főként női) képviselői elfoglalták az elnöki pulpitust, hogy Kövér László házelnök ne nyithassa meg az ülést.

Kövér azonban a saját helyéről egy mikrofonnal megnyitotta az ülést, majd – szintén a saját helyén ülve – Latorczai János vette át a munkát. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerda délelőtt órákon keresztül közvetítette a Facebook-oldalán, hogy mi történik az ülésteremben.

A fideszesek, köztük Orbán Viktor, Gulyás Gergely, Kocsis Máté és Rogán Antal sorfalat állva védték Latorczai Jánost, az ellenzékiek pedig kiabáltak, sípoltak, és interjúzták a fideszeseket, hogy magyarázzák el, miért állítják azt, hogy a dolgozóknak lesz jobb, ha többet kell túlórázniuk.

A törvény ellen tiltakozó ellenzékiek leginkább azt sérelmezték, hogy a képviselői kártyáik nélkül is működtek a szavazógépek, és ez szerintük nem szabályos, tehát kvázi csalással szavazott a parlament a „rabszolgatörvényről”. A túlórák emelését végül a fideszesek megszavazták.

Tordai Bence az élő közvetítés során többször is utcára szólította az embereket, és délután 3 körül gyülekezni is kezdtek a Kossuth téren a tüntetők, akik délután 5-re már nagyjából ezren voltak. Ekkor Tordai Bence vezetésével vonulni kezdtek a városban, és egyre többen csatlakoztak hozzájuk. Először elfoglalták a Margit híd pesti hídfőjét, majd a körúton az Oktogonig mentek, onnan pedig az Andrássy úton a Fidesz-székházhoz a Lendvay utcába.

Rabszolgatörvény elleni tüntetés 2018. december 12.

A kormánypárt székházát rengeteg rendőr védte, a tüntetők pedig kreatív rigmusokat skandáltak. Orbán Viktor tavalyi parlamenti válaszára utalva kiabálták, hogy „Boldog karácsonyt”, és követelték, hogy „Házkutatást!”, de a legtöbbször és legnagyobb hangerővel a „Túlórázni jöttünk!” zengett.

Két nő felmászott a Fidesz-székház egyik erkélyére, és a tömeg egy darabig lökdösődött a rendőrökkel, majd kettéoszlott. Az emberek egy része a Lánchídra ment, a másik része vissza a Kossuth térre, és később ott egyesült minden tiltakozó csoport. Hosszú ideig néztek farkasszemet a parlament főbejáratát védő rendőrökkel, akik egy lökdösődés után könnygázzal próbálták oszlatni az embereket.

A tüntetők azonban ettől csak még dühösebbek lettek, és a parlament déli bejáratához vonultak. Skandálták az addigra megszokott „Túlórázni jöttünk!” rigmust, a rendőröket pedig sörösdobozokkal, szeméttel dobálva, és a „Hogy tetszik a túlóra?” kérdéssel ingerelték. Az este folyamán többször fújtak paprikasprayt és könnygázt a rendőrök a tömegre, de az még így is nagyon lassan oszlott szét. Néhányan padokat gyújtottak fel, egy csoport pedig az ország karácsonyfáját és a köré rakott szánkókat akarta megrongálni, feldönteni, felgyújtani, de a rohamrendőrök ezt megakadályozták.

Végül hajnali 1 óra körül a Nádor utca felé szorították ki a tüntetők maradékát, és igazoltatni kezdték őket.

Csütörtök délután 5 órára a  Szabad Egyetem és Hallgatói Szakszervezet hirdetett újabb demonstrációt a rabszolgatörvény ellen.

Fotók: Tremmel Márk — Facebook-videók: Dohi Gabriella

Megosztás