tudósítás

Több fényt! – így tüntetett a Tanítanék Mozgalom a Kossuth téren a köznevelési törvény ellen

 

Közel ezren gyűltek össze a Tanítanék Mozgalom hívószavára a Parlament előtt hétfő este. A Több fényt! nevű demonstráció elején a résztvevők mécseseket gyújtottak. A beszédek után a színpadon a mozgalom vezetői elégették az elfogadásának ötödik évfordulóját ünneplő köznevelési törvényt.

 

Hirdetés

 

A december végi mínuszok ellenére viszonylag sokan mentek ki a Kossuth térre a köznevelési törvény elfogadásának ötödik évfordulója alkalmából szervezett demonstrációra. A közel ezer fős tömeg előtt a Tanítanék Mozgalom prominensei kritizálták az oktatási rendszer tanárokat és a diákokat is gúzsba kötő jellegét.

A mozgalom aznap mutatta be a részletes szakmai alternatíváját is tartalmazó Kockás könyvet, melynek főbb pontjait a demonstráción is kiemelték. A tüntetés dramaturgiai csúcspontja az volt, amikor a tömeg a beszédek egy pontján a Parlament felé fordulva mantrázta, hogy szégyen, szégyen, szégyen.

 

Több fényt! – így tüntetett a Tanítanék Mozgalom a Kossuth téren from atlatszo.hu on Vimeo.

 

A demonstráció után a tömeg az Emberi Erőforrások Minisztériumának közeli épületéhez ment, ahol Törley Katalin elismételte a Tanítanék Mozgalom követeléseit.

A tanárokból álló mozgalom azt követeli, hogy 2017 január 31-éig Balog Zoltán az oktatásért felelős miniszter mondjon le a posztjáról. Ezen felül önálló oktatási minisztérium létrehozását várják el a kormánytól, illetve egy új köznevelési törvény megalkotását az általuk megfogalmazott Kockás könyv szellemében.

A tüntetés után elvonuló tömeget atrocitás is érte, amikor a szomszédos épület harmadik szintjének erkélyéről két vödör vizet is borítottak az akkorra már jócskán átfagyott tüntetőkre.

Korábbi cikkeink a Tanítanék Mozgalomról

A Tanítanék Mozgalom radikális üzemmódba kapcsol

Pukli István: “El fogjuk érni a céljainkat”

Tízezrek tüntettek a Kossuth téren – percről percre

“Nem hagyják, hogy szakértők irányítsák az oktatást” – interjú a tüntetőkkel

Március 15., a tanárok napja [Galéria]

Vágó Gábor

Már megint itt van az év vége. Most itt a lehetőség, hogy úgy támogasd a munkánkat, hogy ezzel egy karácsonyi ajándékra is szert teszel. Ha előfizetsz egy évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás