tudósítás

Százezres méltóságteljes tömeg tüntetett a kormány ellen, szabad sajtót és tisztességes választásokat követelve

 

A szervezők becslése szerint több mint százezren tüntettek a kormány ellen Budapesten szombaton. A kormánypropaganda törő-zúzó külföldiek részvételével rémisztgette a közvéleményt, de ehelyett a legkülönbözőbb emberek demonstráltak békésen, ellenzéki tüntetésen ritkán látott számban és sokszínűségben. A Kossuth tér teljesen megtelt, a tömeg az Alkotmány utcában egészen a Bajcsy Zsilinszky útig állt. Fotósok szerint többen voltak, mint a március 15-i Békemeneten, ahol Orbán Viktor elégtétellel fenyegette meg a teljes ellenzéket.

 

mivagyunkatobbseg-20180415-kossuthter-pano-log

 

A tüntetők a szavazatok újraszámlálását, gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát, tisztességes választást és új választási törvényt követeltek, az ellenzéknél pedig azt szeretnék elérni, hogy ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért. A kormánymédia jóelőre utcai erőszakkal és rendbontással riogatott, azonban ennek nyoma sem volt a szombati eseményen. Gyülekező az Andrássy úton:

 

A tüntetésen felszólalt a közelmúlt diáktüntetéseinek legjobb szónoka Gyetvai Viktor, a konferanszié a netadós tüntetéseket szervező Gulyás Balázs volt, de beszélt szombathelyi ügyvéd, gimnazista költő is, és levelet küldött Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

Igazából mégsem a beszédek jelentették a tüntetés igazi erejét, hanem a tömeg. Szervezetten jelentek meg jobbikosok, Momentumosok, MSZP-sek és DK-sok, de a legnagyobb erejét mégis a politikai spektrum és a társadalom legszélesebb rétegeiből és korosztályaiból álló civil résztvevők jelentették.

Egyszerre lehetett EU-s, árpádsávos és magyar zászlókat látni, a demonstrációra nagyon sokan jöttek vidékről is. Bár nagy részük máskor szinte semmiben nem értene egyet, a kormány elutasítása elég erős kapocs volt a közös demonstráláshoz.

 

 

A tüntetésre átjöttek a megszüntetett Magyar Nemzet emlékére szervezett délutáni demonstrációról a lap munkatársai, akik az erre az alkalomra kiadott Szamizdat Magyar Nemzet lapot osztogatták.

 

mivagyunkatobbseg-20180415-szamizdatmagyarnemzet_k

 

 

Így érkezett a tömeg a Kossuth térre, ahol már sokan várták őket:

 

A tüntetés szónokai szerint a választási rendszert a kormányra szabták, és a Fidesz által megszállt ügyészségtől a közmédiáig a kormánynak „lejtett a pálya”. Ezért az 50%-nál kisebb szavazati aránnyal szerzett kétharmados győzelmet csalásnak tartják. Új választást követeltek, amin az ellenzéktől teljes összefogást várnak el. Jövő szombaton délután 6-ra újabb tüntetést jelentettek be a Kossuth térre.

Ami hiányzott

A szónokok egyik fő kérése az volt, hogy mindenki próbáljon minél több kormánypárti ismerősével beszélgetni a Fidesz politikájáról, és tájékoztasson minél több embert arról, amiről a kormány által uralt médiumokban nem hall. Valamit mégis nagyon hiányoltunk.

Nem esett szó arról, hogyan szerveződjön meg az ország nem fideszes többsége, hogy aztán leválthassa a kormányt. Nem volt szó arról, milyen közös történet, cél kötné össze egy esetleg megnyert választás után ezt a sokszínű tömeget – már ha szükség lenne rá.

Bemondták, hogy mindenki kövesse a Mi vagyunk a többség facebook oldalt, és jöjjön el jövő hétvégén is tüntetni. Nem kínáltak viszont csatlakozási felületeket, nem adtak tippeket már működő civil szervezetekhez való csatlakozásra, támogatásra. Nem ajánlottak szerveződési felületeket, független médiumokat, könnyen használható eszközöket, amikkel elérhetőek lennének a céljaik.

Enélkül félő, hogy egy újabb, idővel elhaló tüntetéshullámban nem vesz majd részt nagyon sok ember. Ez persze önmagában is elég nagy szám, de a közügyek hosszú távú alakításához (azaz politizáláshoz) kevés lesz.

A Magyar Nemzetért is tüntettek

A nagy demonstráció előtt másfél órával a Király utcai templom mögött, az idén 80 évet élt lap alapítójáról, Pethő Sándorról elnevezett kis utcában tartottak rendezvényt. A lap munkatársai szólaltak fel, és az egy napra kiadott Szamizdat Magyar Nemzetet osztogatták, majd gyertyákat gyújtottak. Torkos Matild újságíró arról beszélt, hogy nem ilyen politikát ígértek a polgári Magyarországot hirdető fideszesek annak idején.

 


Elmaradt a balhé

A kormány által irányított sajtó a Közös Ország Mozgalmat vezető Gulyás Márton által behívott külföldi huligánok rémképével próbálta elriasztani az embereket a tüntetésről. Ez azonban nem jött be, a tüntetés hivatalos ideje alatt méltóságteljes, ritkán látott méretű tömeg hömpölygött a városban.

A demonstráció befejezése után a Parlament előtt maradt pár ezer ember, akik baráti beszélgetéssel töltötték az időt. A Parlament lépcsőinek közelében eleinte pár tucat, részben kigyúrt, tetoválásos, arcát eltakaró tüntető igyekezett a még ott lévőket hergelni. Mások meg őket nyugtatgatták.

Az elszórt skandálásokat követően jobbikos vezetéssel többen kinyitották és átlépték a kordont. Páran a földre ültek, mások a kormány mellett és helyett a rendőröket kezdték szidalmazni. Az itt maradók közül sokan arcukat eltakarva, és részegen ordibáltak a rendőrök felé, de attrocitás nem történt.

 

 

 

 

 

 

A délutáni tüntetés résztvevői közül néhányan átmentek a Fidesz-székházhoz. Az Oktogonon bejelentett esti tüntetésen több százan demonstráltak buli formátumban még az éjszaka folyamán.

 

 

Szöveg, fotó, videó: Halász Áron

Megosztás