tudósítás

Jégeső verte szét a kormányellenes tüntetést, itt visszanézheti a beszédeket

 

Harmadik tüntetését tartotta a „Mi vagyunk a többség” civil csoport a Kossuth téren kedd este, az új Parlament megalakulásának napján. A választások utáni gigatüntetések szervezői ellenzéki összefogást követeltek, majd különféle hibái miatt szidták az Orbán-rendszert. A koherens üzenet nélküli beszédeknek egy jégesővel tarkított vihar vetett véget, de ennek levonulása után azért még több száz ázott, fázó tüntető maradt ott skandálni az üres Parlamentet védő rendőrsorfalnak.

Miután az első tüntetésen mintegy 100000-en vettek részt, és a másodikon is több tízezres számokról szóltak a hírek, a kedd esti demonstráción Gulyás Balázs szervező tízezres létszámot mondott be a mikrofonba. A teret újra nagyon különböző emberek – pl. jobbikosok és DK-sok – töltötték meg, de ezúttal már a színpad közelében is egész lazán lehetett sétálni a demonstrálók között.

A tüntetés eleinte ellenzékellenes demonstrációnak tűnt, a szónokok ugyanis az egyesülni nem kívánó – egymással különbözőségük alapján versengő, nem ez lenne a politika? – ellenzéki pártok összefogását követelték. Első, már összefogva megnyerendő választásnak a közelgő józsefvárosi időközit tűzték ki. Majd még fényes nappal felemelték a világító telefonjukat.

 

Újra felszólalt Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus, aki elmondta, hogy Orbán rendszere nem kereszténydemokrata. Beszédet mondott Gyetvai Viktor „diáktüntető”, aki mindenkit felszólított a szerveződésre, de ennek továbbra sem adott keretet. Hidvéghi B. Attila a RomNet cigány lap főszerkesztője a sajtó és a romák helyzetéről beszélt. Lakatos Béla Ács város cigány származású, és a menekültek elleni uszítás miatt a Fideszből kilépett polgármestere lendületes beszédben ismertette az ellenzéki és kisebbségi városvezetés nehézségeit a közönséggel.

Mintha csak egy 2002 és 2018 közti véletlenszerű balliberális tüntetésen lettünk volna, levetítették Dés László zeneszerző és Parti Nagy Lajos író – mérsékelten tüzes – videóüzenetét, valamint verset szavalt Galkó Balázs színművész.

Tarnai Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója a vihar miatt nem tudta elmondani beszédét. A jégeső után a színpad nem üzemelt tovább, így nem tudtuk meg, hogy a tüntetésen felszólalók sokféle üzenete a végén összeállt volna egy kerek egésszé, és a sokadszorra – de egyre kevesebben – demonstráló ezrek számára nyújtanak-e a rendezők valamilyen megfogható célt, történetet, szervezeti keretet.

Azt viszont még a közönség menekülése közben fontosnak tartották a mikrofonba kiabálni, hogy a tüntetés felszólalóinak kétharmada vidéken született. Az nem derült ki, hogy ez miért olyan fontos infó.

A vihar elől a Kossuth téren menedéket kereső, de többségében bőrig ázó tüntetők közül az eső lecsendülésével több százan mentek vissza az Országház elé, ahol a hivatalos keretektől megszabadulva, az elázás fesztelenségétől felspanolva, adrenalinjukat kiengedve, esetenként agresszív szélsőjobboldaliakkal az élen az üres Országházat védő rendőröknek kiabáljanak véletlenszerű rigmusokat.

 

Fotó, videó, szöveg: Halász Áron

Kapcsolódó cikkeink

Így buliztak a tüntetők vasárnap hajnalig az Oktogonon – videó

Újabb tömegtüntetés volt a demokráciáért Budapesten – élő helyszíni videók

Százezres méltóságteljes tömeg tüntetett a kormány ellen, szabad sajtót és tisztességes választásokat követelve

Megosztás