tudósítás

Rendőrök vették körbe a tüntetőket és az újságírókat, mindenkit igazoltattak – videó

Március 15-én a közélet nem fideszes része a Kétfarkú Kutyapárt Békemenet-paródiáján, az ellenzéki pártok, aztán a diákok tüntetésén fejezték ki elégedetlenségüket. Volt, akiknek ez nem volt elég, és a diáktüntetés után a rádióhoz, majd a Rákóczi útra vonultak. A kb. 50 fős, főleg fiatalokból álló, korrupció- és kormányellenes jelszavakat skandáló csoport sétáját végül egy megfélemlítő igazoltatással vágta el a Rendőrség. Mindezt március 15-én.

Tudósítónk a diáktüntetés után a közrádióhoz vonuló spontán demonstráció pár száz résztvevőjét filmezte, és akkor is velük tartott, mikor onnan az Astoria felé vonultak tovább. Nagyjából 50-en sétálhattak a Rákóczi út járdáján, amikor a Síp utcai zebrán átkelve kb. 4-5 fő leült a gyalogátkelő aszfaltjára. A csoportot – a tucatnyi kisbusszal követő – kettéválasztották, és a Rákóczi út kétoldali járdájára terelték a kormányellenes tiltakozókat. A zebrás közjáték pár percig tartott, majd zavartalanul haladt tovább a forgalom.

Ezután viszont sokaknak érthetetlen jelent következett.

Több sorban felálló rendőrsereg vette körbe a felvonulókat, és senkit nem engedtek sem elmenni, sem a járdán tovább haladni. Gyakorlatilag egy ketrecbe zárták a spontán demonstráció résztvevőit. Nagyjából 5-10, eleinte nevetgélős, majd egyre feszültebb perc telhetett el, amikor a rendőrök egyenként elvitték a karámba zárt embereket igazoltatni. Az intézkedés okát mindenkinek ugyanúgy közlekedési szabálysértéssel indokolták. Az adatok felvétele után mindenkit elengedtek.

A tüntetők szerint jogszerű spontán demonstráció zajlott a járdán, amit indokolatlanul tartóztattak fel, és akadályozták az emberek elmenetelét. Az igazoltatás alatt állóknak a rendőrök azt mondták, hogy a kamerafelvételeik visszanézése alapján meg fogják állapítani, hogy az adott személy elkövetett-e közlekedési szabálysértést, vagyis ő ült-e a zebrán. Ezt mind a több tucat embernek elmondták, miközben tudhatták, ki ült le a zebrán. A lakcím mellett az igazoltatottak ruhájáról is jegyzetet írtak, elmondásuk szerint ezt a jegyzetet vetik majd össze a videófelvételekkel, a szabálysértés megállapításához.

Ugyanígy jártak el a rendőri biztosítás mellett haladó menet összes résztvevőjével, a 4-5 zebrás renitenssel, és a tucatnyi, munkáját végző újságíróval is. Tudósítónkat is épp videózás közben igazoltatták. A ketreces körbezárást és az igazoltatásokat facebook élőben videóztuk, lent visszanézheti.

Az egész közjáték a Hrabal Söröző előtt zajlott. Még a körülzárás első, igazoltatás előtti perceiben páran inkább beültek volna inkább a kocsmába, de az ott dolgozók ezt nem engedték nekik. Később, az igazoltatások alatt a kocsma dolgozói kárörvendően integetve, fotózgatva cukkolták az üvegajtó utcai oldalán épp karámba zárva rendőri igazoltatásukra váró civileket és újságírókat.

Vajon mennyire lehet azonosítani valakit kamerafelvételek és téli kabátjuk szöveges leírásának összehasonlításával? A 4-5, zebrán leülő embert nagyon gyorsan felterelték a járdára. Ha ellenük akartak intézkedni, azt nem tehették volna meg ott helyben, mindenki mást békén hagyva? Vagy inkább a spontán demonstrációk elől akarták elvenni a kedvet? Hogy néz majd ki ugyanez Orbán Viktor választás utánra beígért elégtétele során?

Halász Áron

Megosztás