riport

A dohányellenes lobbi fejét is megvesztegette a dohánymulti?

A British American Tobacco Anglia ötödik legnagyobb cége, és a világ öt legnagyobb dohányipari vállalata között is ott van. Most egy volt alkalmazott feltárta a vállalat durva megvesztegetési ügyeit, többek között Kelet-Afrikában.

A londoni székhelyű British American Tobacco (BAT) több mint 50 országban piacvezető, és 180 országban van jelen. Működésük eddig sem volt zökkenőmentes. Az utóbbi időszak nagyobb botrányai között van, hogy beruháztak egy  észak-koreai dohánygyárba, és az is, hogy Kanadában 30 milliárd dolláros per van folyamatban ellenük. Itt a dohányzás okozta betegségek kórházi számláit akarják velük megfizettetni. De egyik eset sem ér fel a mostani ügyhöz. Paul Hopkins, egy volt alkalmazottjuk olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek nagyon rossz hírbe sodorták a BAT-t.

A BBC Panorama nyomozása során kiderítette, hogy a British American Tobacco egyes kelet-afrikai országok legmagasabb szintű vezetőit is megvesztegette, hogy a törvényhozásban nekik kedvezzenek, például a dohányzás tereit korlátozó törvények ne jussanak át a parlamenten.

Ugandában a BAT húszezer dollárt  kenőpénzt fizetett azért, hogy belenézhessen egy rivális dohányvállalatról írt tanulmányba. Sőt,  bizonyos dolgokat át is írhattak, hogy rosszabb színben tüntessék fel a konkurenciát.

 

 

Szintén Ugandában parlamenti képviselőket vesztegettek meg azért, hogy ne fogadjanak el egy olyan törvényjavaslatot, amely korlátozta volna hogy hol lehet dohányozni, hogy hogyan szabad dohánytermékeket hirdetni, vagyis olyan módosításokat, amelyek kedvezőtlenül érintették volna a BAT-t. A sztori pikantériája, hogy az egyik korrumpált képviselő a dohányellenes-lobbi médiaarca volt az országban.

A WHO (World Health Organization, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) 2003-ban elfogadott egy nemzetközi szerződést (Framework Convention on Tobacco Control), amelynek lényege az, hogy a dohányzás káros hatásaival megismertessék az embereket, és a kormányokat olyan intézkedésekre kényszerítsék, amelyek visszaszorítják a dohányzást. A BAT ennek a szervezetnek is lefizette három helyi tagját Afrikában, hogy akadályozzák a munkát és titkos információkat szerezzenek meg. A korrumpáltak ezért összesen több mint huszonháromezer dollárt kaptak.

Kenőpénzt fizettek továbbá azért, hogy a Mastermind, egy kenyai dohányvállalat titkait kifürkésszék és versenyelőnyhöz jussanak a régióban.

Bizonyítékként Paul Hopkins, a BAT volt régiós biztonsági főnöke, olyan hangfelvételeket mutatott a BBC-nek, amelyeken a BAT helyi vezetőivel tárgyal arról, hogy kinek mennyi kenőpénzt kell fizetniük és pontosan miért. Ezen kívül e-mailek is a BBC birtokába jutottak, amelyekben ki is mondják, hogy ezek a kifizetések kenőpénzek. Egy kenyai politikus például a feleségének vásárolt repülőjegyért cserébe volt hajlandó a BAT szolgálatába állni.

A BAT azzal védekezik, hogy nem felelős azért, ha néhány alkalmazottja a saját szakállára korrumpál egyeseket, de az elnök-vezérigazgató, Nicandro Durante a BBC Panorama egyetlen levelére sem válaszolt hiába kapott tizenhatot. A riporter kérdései elől is elmenekült. A megvesztegetettek minden vádat tagadnak.

Csengery Kristóf

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás