riport

Kárpátalja nyerte az alternatív focivébét, az ukrán sportminiszter titkosszolgálati vizsgálattal fenyegetőzik

Miközben a világ Oroszországra figyel, és a vasárnapi francia-horvát döntőt várja, Londonban egy hónapja véget ért az Állam Nélküli Népek Labdarúgószövetségének világbajnoksága. A győztes Kárpátalját a döntő után megfenyegette az ukrán sportminiszter és labdarúgószövetség is.

2013-ban Svédországban alakult meg az Állam Nélküli Népek Labdarúgószövetsége (The Confederation of Independent Football Associations, röviden CONIFA), amely a kisebbségek és hivatalosan el nem ismert országok csapatait tömöríti.

A CONIFA-nak összesen 46 tagja van, köztük 4 magyar:

  • Délvidék
  • Felvidék
  • Kárpátalja
  • Székelyföld

Az amerikai VICE stábja elment az idei CONIFA-világbajnokságra, és egy 23 perces riportot készített az eseményről. A Vice bemutatta a résztvevő csapatokat, és megszólaltatta a játékosokat, valamint a szurkolókat is.

Rögtön a videó elején feltűnnek a magyar zászlók, a piros-fehér-zöld füstoszlopok, és a Magyarország feliratú fekete pólót viselő szurkolók. Az alternatív vébén ugyanis a június 9-i döntőt Kárpátalja és Észak-Ciprus játszotta. A meccs 0:0 lett, de tizenegyesekkel Kárpátalja nyert.

A CONIFA egy bő két perces videóban foglalta össze a döntő meccset.

Szintén a CONIFA honlapján olvasható, hogy a magyar játékosok öröme nem lehet felhőtlen. Két nappal a döntő után az ukrán sportminiszter, Igor Zhdanov a Facebook-oldalán az alábbi szöveget tette közzé:

„Felszólítom az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SBU, az egyik nemzetbiztonsági szolgálat – a szerk.), hogy megfelelően válaszoljon egy ilyen őszinte sportszeparativizmusra. Ki kell hallgatni a csapat játékosait, és alaposan elemezni kell a Kárpátalja helyettes szervezőjének Ukrajna területi integritásába való beavatkozással kapcsolatos tevékenységét, valamint terrorista és szeparatista csoportokkal való kapcsolatait.”

Az ukrán futballszövetség (Football Federation of Ukraine, röviden FFU) szintén fenyegető közleményt jelentetett meg a honlapján:

„A felüvizsgálat eredményeire figyelemmel szankciókat fogunk alkalmazni ezekkel a játékosokkal szemben. Legfőképp kizárást, ami után nem vehetnek részt olyan amatőr vagy profi versenyeken, amelyeket az FFU szervez Ukrajna területén. Felszólítjuk az ukrán bűnüldöző szerveket is, hogy vegyék figyelembe a játékosok részvételét a CONIFA által szervezett versenyeken, és ellenőrizzék a szeparativizmus propagandájával, valamint Ukrajna területi integritásának megsértésével és sérthetetlenségével kapcsolatos akcióikat.”

Ezekre a fenyegetésekre reagálva a CONIFA közleményében kiemelte, hogy ők egy Svédországban bejegyzett, politikailag semleges karitatív szervezet. A CONIFA hangsúlyozta azt is, hogy tudomása szerint a Kárpátalja játékosai, ügyintézői és tisztviselői soha nem fejeztek ki szeparatista érzéseket vagy ambíciókat. A csapatnak régóta létező, bizonyítható története van, ami magában foglalja a régió kettős örökségét: a Kárpátalja zászlója és logója mindkét zászlót tartalmazza, a játékosok pedig magyar és ukrán színeket viselnek a pályán.

Sascha Düerkop, a CONIFA főtitkára azt mondta, hogy a CONIFA aggodalmát fejezi ki a Kárpátalja játékosainak kihallgatása miatt, és az FFU által kilátásba helyezett kizárásuk a szövetség szerint drákói.

„Hisszük, hogy mindenkinek képesnek kellene lennie arra, hogy képviselje az identitását a labdarúgáson keresztül. A CONIFA kiáll a Kárpátalja játékosai mellett, és figyelemmel követi a fejleményeket. Sürgetjük Zhdanov minisztert és az FFU-t, hogy vizsgálják felül álláspontjukat.”

Címlapkép: Kárpátalja csapata a döntőn, 2018. június 9-én (fotó: Chris Hansen, CONIFA)

Megosztás