riport

Beengedtek egy stábot és arccal-névvel nyilatkoztak egy romániai covid-kórház dolgozói

November 11-én került fel a YouTube-ra egy 24 perces videó, amely a koronavírusos betegeket ellátó Székelyudvarhelyi Városi Kórház egy napját mutatja be. A filmet november 4-én forgatták a Székelyföldi Stúdió munkatársai, akiket beengedtek az intézménybe, és akiknek orvosok, ápolók és betegek is arccal-névvel nyilatkoztak. Hiánypótló felvétel, nálunk nem készült hasonló.

 

Támogatási kampány

A Magyar Hang vette észre, hogy november 11-én felkerült a Székelyföldi Stúdió YouTube-csatornájára egy közel fél órás videó, amely azt mutatja be, milyen egy nap a koronavírusos betegeket ellátó Székelyudvarhelyi Városi Kórházban. A stábot nem csupán beengedték az intézménybe, hanem orvosok és ápolók is arccal-névvel nyilatkoztak a riportban.

A felvételek november 4-én készültek a a covidos háttérkórházban, ahova egész Hargita megyéből jönnek a betegek. A nyilatkozó egészségügyi dolgozók elmondása szerint a 10 fős intenzív osztály állandóan tele van – ha jobbulás vagy haláleset miatt felszabadul egy ágy, azonnal érkezik rá egy másik beteg.

Dr. Lőrinci Csaba kórházigazgató, és a többi megszólaló is beszél a nehézségekről: túlterheltek, fáradtak, értékes perceket veszítenek a beöltözéssel, óriási rajtuk a nyomás, rengeteg a beteg, minden egyes elhalálozás megviseli őket, a személyzet 10 százaléka is megbetegedett vagy karanténban van.

Az igazgató azt is elmondja, hogy egész egyszerűen nem tudnak több intenzív ágyat elhelyezni az erre kialakított részlegen, másrészt az intenzív ellátáshoz speciális tudású személyzet szükséges, de az ilyen orvosokból és ápolókból egész Romániában hiány van.

Magyarországon maguk az orvosok is arról számolnak be, hogy tragikus állapotok vannak a covidos betegeket ellátó kórházakban: hiába a sok ágy és lélegeztetőgép, kevés az intenzíves orvos és ápoló, gyakoriak a kórházi fertőzések, sérül a higiénia.

A székelyföldi intézményt bemutató alapos riporthoz hasonló azonban nem készült hazánkban, csak Orbán Viktor miniszterelnök rövid Facebook-videóiból pillanthatott be a lakosság egy-egy kórházba. A tavaszi látogatókörutat a köztévé foglalta össze, de ezek a képsorok valós helyzetismertetés helyett inkább propagandafelvételek: minden kórház szép és tiszta, mindenhol minden rendben, van elég ágy és személyzet, mindenkit ellátnak, és mindezt személyesen a miniszterelnök irányítja és ellenőrzi.

Az M1-riportban utolsóként bemutatott kiskunhalasi mobil járványkórházat a kormánykedvenc WHB építette a helyi börtön területén, de az árát nem hozták nyilvánosságra.  Kivitelezésével és elkészültével viszont a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) külön videóban büszkélkedett áprilisban.

Szeptember végén a Kecskeméti TV stábja forgatott a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban egy 2 perces riportot, amelyben ugyan dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató arról beszélt, hogy egyre több a beteg, és hamarosan megnyitják majd a mobil járványkórházat is, de hozzátette, hogy el tudják látni a feladataikat, eszköz és szakember is van elég.

Megosztás