riport

A Szavak Ereje – közkönyvtár szemétre szánt könyvekből

La Fuerza de las Palabras, azaz a szavak ereje – így nevezik José Alberto Gutiérrez alapítványát. A férfi kukásautót vezet Kolumbia fővárosában, Bogotában. Civilben pedig közkönyvtárat működtet a saját házában a rászorulóknak. Mások által kidobott könyvekből.

„Ami a legjobban bánt, az az, hogy a kulturált, tanult emberek elfeledkeznek arról, hogy nem mindenkinek van lehetősége hozzáférni az olvasáshoz” – nyilatkozza José Alberto Gutiérrez, a Szavak Ereje Alapítvány létrehozója az El sueño Latinoamericano (latin-amerikai álom) oldal által közzétett videóban.

„José, könyvek!” – kiáltják köztisztasági kollégái valahányszor – s ez gyakran előfordul – kidobott példányokat találnak a gazdagabb negyedek hulladéka között. Gutiérrez, a kukásautó sofőrje mindet összegyűjti, otthon pedig felesége segítségével rendbe szedik a szakadt borítókat, málladozó lapokat, majd témánként rendszerezve elhelyezik a polcra.

Saját otthonuk első emelete lett a könyvtár. Nyolc évvel ezelőtt nyitottak, és elsősorban környékbeli gyerekeket várnak Bogotá La Nueva Gloria negyedében.

Gutiérrez terve – és ez már az alapítvány honlapján olvasható -, hogy könyvtára hálózattá váljon, s egyre több városrészben nyíljon hasonló intézmény: a projektet Bibliobarriónak, könyvtárnegyednek nevezik. A jelenleg 15 ezer példánnyal büszkélkedő „központi” könyvtáron kívül négy kisebb olvasótermet működtetnek.

Önkéntesek segítségével olvasóköröket, játékos foglalkozásokat is tartanak gyerekeknek, sőt, francia nyelvleckéket is vehetnek az érdeklődők. Hetente mintegy száz gyerek fordul meg műhelyfoglalkozásaikon vagy „csak” olvasni. Hasonló kezdeményezésről Európából nemrégiben érkezett hír: török köztisztaságisok egy üresen álló téglagyárban nyitottak könyvtárat kidobott könyvekből.

„A legfontosabb dolognak azt tartom, hogy számoljuk fel a tudatlanságot az egész világban. Abban a percben egészen biztos, hogy mindenhol beköszönt a béke” – mondja Gutiérrez.

Címlapfotó: civico.com

Megosztás