riport

Női rangerek védik a zimbabwei elefántokat

Cianiddal ölték volna meg az elefántokat azok a vadorzók, akiket a zimbabwei Zambézi-völgyben szolgáló női vadőrcsapat ártalmatlanított. Ezekről a remek nőkről szól a BBC videója.

A cianidos mérgezés kegyetlen, de sajnos nem ritka az orvvadászok körében: a fegyveres vadászattal ellentétben a méreggel hang nélkül lehet ölni. Legutóbb februárban érkeztek hírek hasonló tevékenységről. Akkor az MTI azt írta, hogy csak Zimbabwéban 53 afrikai elefánttal végeztek hasonló módon – az elefántcsont-kereskedelem képtelen leállni. Az egész kontinensen évente 30 ezerre teszik az orvvadászok áldozatává váló ormányosok számát. Természetvédők szerint félő, hogy 50 éven belül a faj teljesen eltűnik a bolygóról.

Soha nagyobb szükség nem volt az elkötelezett és hatékony vadvédelemre. Ilyen a BBC által bemutatott női rangeregység: a tagok felfegyverzettek, katonai kiképzést is kaptak. És nem félnek. Ahogy egyikük egy éjjeli bevetésen vissza is kérdez a firtatásra: „Miért félnénk? Mi ijesztő van itt?”. Nevetnek a platón utazva, harmincnál több letartóztatáson vannak túl, és rettentő büszkék magukra.

 

 

Az egység tagjai bántalmazó kapcsolatból menekülők, és egyedülálló anyukák. Nekik az újrakezdés utáni talpra állást és kitörést is jelenti ez a munka. Akad, aki korábban taníttatni sem tudta volna a kislányát, de még az élelem- és ruhavásárlás is gondokat okozott számára.  „Most érzem, hogy végre valaki vagyok. Ez önbecsülést ad.” – mondja az egyik vadőrnő.

A Zambézi-völgy egyik legnagyobb elefántpopulációját vigyázzák. Kiképzőjük, a katonai mesterlövészből lett orvvadászatellenes aktivista Damien Mander szerint a női rangerek nem csak bátrak, de korrumpálhatatlanok is.

Mit gondoltak róluk a férfiak kezdetben? „Azt mondták, nem tudjuk megcsinálni. Tévedtek” – válaszolja egyikük. „Lehetsz falumbeli, lehetsz akár a rokonom is. Ha bántod az állataimat, elkaplak”.

Az Akashinga (Bátrak) nevű egységet fél éve hosszú cikkben mutatta be a Guardian, és itt megnézhető egy másik videó is a munkájukról.

Rádi Antónia

Megosztás