riport

Barnaborítékos-újságírás Nigériában

Nigériában a felülről lefelé szivárgó korrupció beette magát a médiába is. Az újságírók az éhhalál elkerülése érdekében fogadják el a kenőpénzt.

Afrika legrosszabbul fizetett újságíróit Nigériában találjuk. Utazásaikat, egyéb költségeiket gyakran senki sem fedezi, sokan kényszerülnek tehát arra, hogy úgynevezett barna borítékokat fogadjanak el. Ezek a borítékok általában pénzt tartalmaznak, méghozzá az újságírók lefizetéséhez szükséges pénzt. Az Aljazeera újságírói a saját szemükkel győzödtek meg az áldatlan állapotokról.

 

Ez történt 2014-ben is, amikor egy templom mellett álló vendégház az illegális ráépítések miatt összeomlott. A több mint 100 halálos áldozatot követelő tragédiáról alig jelentek meg cikkek, azok sem felelősöket kerestek, hanem apróságokra mutattak rá, vagy összeesküvés-elméleteket vázoltak fel. T. B. Joshua, annak az egyháznak a vezetője, amelyhez  a templom és az amellett álló vendégház is tartozott, a tragédia után barna borítékokat adott a helyszínre érkezett újságíróknak.

Az egyikük, Nichols Ebeque visszautasította a pénzt. Most arról beszélt az Aljazeera újságíróinak, hogy miután a Twitteren beszámolt a történtekről, más újságírók vádolták hazugsággal vagy fenyegették meg.

A nigériai korrupció tervezetten működik, bele van kalkulálva a fizetésekbe. Az újságíróknak gyakran nincs más választásuk, mint hogy elfogadják a megvesztegetésükre szánt pénzeket, a szerkesztők ugyanis sokszor nem adnak nekik fizetést.

Csengery Kristóf

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás