riport

Ön hogy bírná hasonló helyzetben?

„Sokkoló” jelzővel illetett felvételeket közölt pár napja az RTL Klub híradója a magyarországi menekülttáborokból. Kritikán aluli körülmények, földön fekvő emberek, hiányos orvosi ellátás voltak a riportban. A héten aztán a – 800 férőhellyel szemben több mint 1900 ember bezsúfolásával működő – debreceni befogadóállomáson kisebb zavargásba torkollott egy táborlakók közti összetűzés. Mintha csak erre várt volna a kormány.

 

 

Mi a 2013-as videoriportunkban is arról számoltunk be, hogy a hazai menekültügy képtelen ellátni a növekedő tömeget, pedig két éve még csak az idén fél év alatt beadott menedékkérelmek töredékéről beszélhettünk egy egész év alatt. Az idei 67000 rendszerbe bekerült (de nem sokáig nálunk tartózkodó) menedékkérővel szemben 2013-ban egy év alatt érkeztek kb. 18000-en.

Már 2013-ban is túlzsúfoltság, hiányos orvosi és jogi ellátás, tehetetlenség jellemezte a befogadóállomásokat. Az eheti balhéval a hírekbe kerülő debreceni táborból már akkor embertelen körülmények érkeztek beszámolók.

Az ellátás azóta – „konzultációra”, plakátkampányra költött milliárdokkal szemben – semmit sem változott, a menekülők tömege viszont megsokszorozódott. Mi már 2013-ban sem értettük, miért nincs állandó feszültség ennyi traumákat átélt, fél világot nehéz körülmények között átutazó gyerek, felnőtt, más vallású és kultúrájú ember között, akik egy helyre vannak bezárva egy számukra teljesen idegen helyen? Vajon mi hogyan viselnénk egy ilyen szituációt?

Jobb meghalni egy afganisztáni robbantásban – krízisben a magyar menekültügy from atlatszo.hu on Vimeo.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás