Heti lapszemle

Kihasználatlan állami luxushajók a Tiszán, emberkedő milliárdos a Szigeten

Blikk: Kiderült: ő a balhézó milliárdos, akinek a rendőrök eltörték a kezét a Szigeten

Múlt vasárnap a Sziget fesztiválról botrányos viselkedése miatt kidobtak egy fiatal férfit. Az ittas személy ezután a rendezvény bejáratát biztosító rendőrökkel kezdett el kötekedni, többször is megfenyegetve őket azzal, hogy kormányközeli kapcsolatai, rokonsága folytán a zsaruknak meggyűlhet a baja, ha nem az ő kívánsága szerint intézkednek. A rendőrök természetesen nem engedelmeskedtek neki, hanem igazolásra szólították fel, amit a férfi megtagadott, ellenszegült, előállították. A bilincselés közben az intézkedés alá vont személy ellenállást tanúsított, karját megfeszítette, súlyos sérülést szenvedett. A lap információi szerint a rendőröknek ellenszegülő vállalkozó nem volt más, mint a Club Tihany Üdülőközpont Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója, Szetlik Gergő, akinek nagybátyja Habony Árpád.

24.hu: Zavaros tartozás miatt árverezték Köves Slomóék állami pénzből épülő színházának egy részét

Az EMIH egy 2014-es kormánydöntéssel ingyen jutott hozzá a Baross utca 61. alatti, 3500 négyzetméteres irodaházhoz, amelyben egy több száz fő befogadására alkalmas rendezvényterem is található. A hitközség 2019 decemberében egy újabb kormánydöntés alapján költségvetési pénzt is kapott az ingyen megszerzett ingatlanhoz. Az 1,8 milliárd forint állami támogatás arra szolgál, hogy színházzá és kulturális központtá alakítsák át az irodaházat. A kormányzati támogatás ellenére az ingatlanra tetemes összegű zálogkövetelés került. A végrehajtó árverési hirdetménye szerint a licitet egy 2,7 millió eurós – napi árfolyamon több mint egymilliárd forintos – fennálló „főkövetelés és járulékai behajtása” érdekében rendelték el. A végrehajtást a Hongkongban bejegyzett Lavamed Limited kérte, ami magyar tulajdonoshoz köthető: a cég több áttételen keresztül Váradi László és Jekatyerina Szergerejvna Váradi tulajdonában van.

Telex: A medencés luxusnyaraló kimaradt Jászai Gellért siófoki földvásárlásának szerződéséből, de a hatóságokat ez nem zavarta

Beleszeretett a siófoki Jódi-hegy csodás panorámájába a NER-közeli 4iG vezetése. Jászai Gellért medencés-szaunás nyaralót vett, amely papíron a mai napig gazdasági épületnek számít, és amelyet rejtélyes okokból kifelejtettek az adásvételi szerződésből. Nem messze onnan a 4iG alelnöke, Linczényi Aladin építkezik két szomszédos telken. Az engedélyekben két különálló gazdasági épület szerepel, a valóságban azonban nagyon úgy tűnik, hogy összeérnek. A kormányhivatal szerint a 4iG-vezetők telkeivel minden a legnagyobb rendben, miközben a Dharma Ló Menedék Alapítvány központjául szolgáló kis faházat elbontatnák.

Mfor: 6,6 milliárd forint közpénzt kapott a Fudan alapítvány, pedig se egyetem, se ingatlana

A kínai Fudan Egyetem vagyonkezelő alapítvány több mint 6 milliárd forint közpénzt és négy ingatlant kapott, de nemcsak nem tudni, pontosan mit is csinálnak a támogatással, hanem még csak nem is övék a négy ingatlan – mondta Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese Facebook-videójában. Az eredeti törvény alapján az alapítvány 600 millió forintot és négy ingatlant kapott az államtól. Tompos azonban rámutat, hogy a négy ingatlan tulajdoni lapja alapján egyik sem az alapítványé: kettő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé, kettő pedig a már megszűnt BMSK Zrt.-é. A 2022-es beszámolóból pedig kiderül, hogy a 600 millió mellett kaptak még további 6 milliárd forintot is.

RTL: Alig használják az állami milliárdokért vásárolt luxushajókat a Tiszán

Hiába költöttek rá több milliárd forintot, a kisköreiek szerint „egész évben ott rohad a kikötőben” az állami pénzből vásárolt, 20 tiszai folyami jacht – írta a Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.  A Révész Máriusz kormánybiztos ötlete alapján megvalósuló beruházás során nemcsak a luxusjárművekre költötték a rendelkezésre álló 4,9 milliárd forintot, hanem építettek egy szállodát is, kilátóval. A kisebb járművek egy hétre 800 ezerért, a nagyobbak egymillióért bérelhetők, óránként pedig nyolcezer forintot számolnak fel az üzemanyagért. A kaució 5-700 ezer forint. A fejlesztés azonban nem vonzza a turistákat.

Címlapkép: Nyaralóhajók a tiszai nyaralóhajó-program 2020-as szezonnyitó sajtótájékoztatóján, az újonnan átadott tokaji báziskikötőben 2020. május 24-én. (fotó: MTI/Vajda János)

Megosztás