adatvizualizáció

Joe Biden népszerűsége egy év alatt Donald Trump szintjére esett vissza

2020. november 3-án Joe Bident megválasztották az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökévé, hivatalát pedig 2021. január 20-án foglalhatta el. A kezdeti támogatottság és a választópolgárok lelkesültsége – ami fakadhatott abból is, hogy sikerült leváltani Donald Trumpot – egy évvel később már kevésbé látszódik. Elődjénél csupán két százalékkal magasabb az elfogadottsága, de az elmúlt 70 év elnökei mind kedveltebbek voltak nála elnökségük első évében. Infografikák.

A 2020. november 3-án tartott amerikai elnökválasztáson Joe Biden kapta a szavazatok 51,3 százalékát (306 elektori szavazatot), ezzel az ország 46. elnöke lett. A kezdeti népszerűségi felmérések pozitív változásról tanúskodtak: Donald Trumpot elnöksége végén a válaszadók 38 százaléka, míg Bident hivatalba lépése napján (2021. január 20-án) a válaszadók 53 százaléka fogadta el elnöknek. Ugyan ez a szám a korábbi elnökökhoz viszonyítva nem mondható kifejezetten magasnak (Barack Obama első napján 63 százalékos népszerűségnek örvendett), Biden megkönnyebbülést hozhatott az országnak Trump tartósan népszerűtlen (35–45 százalékos) elnöksége után.

Biden első éve viszont nem volt zökkenőmentes, ami a népszerűségi méréseken is nyomon követhető. Első éve végére több mint tíz százalékot csökkent a népszerűsége, amihez több tényező is hozzájárulhatott. Elnöksége elején számos ígéretet tett a koronavírus-járvány enyhülésével kapcsolatban, amit később a delta-variáns megjelenése miatt és az esetszámok rohamos növekedésére hivatkozva nem tudott betartani. Népszerűségének 2021 nyarán látható gyors csökkenéséhez belpolitikai okok mellett hozzájárulhatott az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok kivonása is. Az ezt követő tálib hatalomátvétel híre csak tovább rontotta az elnök külpolitikai megítélését és ezzel népszerűségét is.

Joe Biden kezdeti népszerűsége tíz százaléknál is többet esett vissza elnökségének első éve alatt

Biden első hivatalban töltött éve végén kifejezetten alacsony népszerűségnek örvend a korábbi elnökök azonos időben mért népszerűségéhez képest. Elnöksége 365. napján közzétett számok alapján 41,9 százalék elfogadja, 52,5 százalék pedig elutasítja az elnököt. Ennél csak Donald Trump volt kevésbé népszerű első éve végén 39,5 százalékkal. George W. Bush ugyan 82 százalékkal az elmúlt hetven év elnökeit bemutató lista élén áll, viszont a kifejezetten magas népszerűségét a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követő intézkedéseknek és az afgán háború elindításának köszönhette.

Az egy éve hivatalban lévő Joe Biden az elmúlt hetven év második legnépszerűtlenebb elnöke

Azon kívül, hogy Biden egyedül Trumpnál volt népszerűbb az első éve alatt, az alábbi két diagram alapján két trend is kiolvasható. Szinte mindegyik elnök magas népszerűségnek örvendett hivatalba lépésének napján. Ez a kezdeti népszerűség viszont ez első fél-egy év alatt a legtöbb elnök esetében visszaesett. Bidenhez hasonló csökkenő trendet lehet leolvasni Barack Obamánál, Ronald Reagannél, Jimmy Carternél, Gerald Fordnál*, Lyndon B. Johnsonnál* és Dwight D. Eisenhowernél is. Ezen felül látható, hogy George H.W. Bush és az őt megelőző elnökök sokkal magasabb népszerűségnek örvendtek első évükben, míg Bill Clinton óta a kezdeti népszerűség jóval alacsonyabb szintről indul és (a fiatalabb Busht leszámítva) nem voltak jellemzőek a pozitív kilengések.

A FiveThirtyEight cikke szerint a kezdeti „mézeshetek”-periódus manapság már kevésbé jellemző az elnökökre, ami a választópolgárok választási tendenciáinak átalakulását tükrözi: a választók kevésbé szavaznak személyes pártpreferenciájukon kívül, sokkal nagyobb a megosztottság, a polarizáció, ami az alacsonyabb elfogadottságon és a népszerűségi adatokon is meglátszik.

Joe Biden népszerűségének időbeli változása a korábbi elnökök népszerűségével összehasonlítva

Az alábbi diagramban ki lehet választani az egyes elnököket, és teljes hivatali idejük alatt mért népszerűségüket lehet összehasonlítani.

Az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek népszerűsége 

Joe Biden és Donald Trump népszerűségi adatai letölthetők a FiveThirtyEight oldaláról. A korábbi elnökök adatait a Roper Center szolgáltatta.

*Gerald Ford Richard Nixonnak, Lyndon B. Johnson pedig John F. Kennedynek volt az alelnöke, ők nem elnökválasztással lettek elnökök.

Szabó Krisztián

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Megosztás