koronavírus

Soha nem látott mennyiségű oltóanyag, csökkenő esetszámok, lazuló korlátozások – újabb hét a járványban

A héten már érezhető volt a vakcinagyártó cégek által korábban bejelentett várható oltóanyagbőség: az elmúlt hét napban több mint kétmillió adag védőoltás érkezett Magyarországra. Az oltási terv kedvező állása és a rendelkezésre álló adagok miatt a kormány elindította az időpontfoglalás alapú oltást is, amelyet a korábban oltásra regisztráltak vehetnek igénybe. A járvány harmadik hullámának leszálló ágában járunk, emellett az oltottak növekvő száma miatt a kormány számos korlátozást is feloldott. Ez viszont csak részben terjed ki a teljes lakosságra, a szolgáltatások többségét ugyanis a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetik csak igénybe. Ezt a TASZ diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek véli, az Igazságügyi Minisztérium szerint az intézkedés nem ütközik törvénybe. Heti összefoglalónk.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Az elmúlt hét napban korábban nem látott mennyiségű oltóanyag érkezett hazánkba: 2021. április 24. és 30. között összesen 2 261 680 adag vakcina érkezett az öt, hazánkban engedélyezett oltóanyagból. Így az összes beérkezett oltóanyagok száma 8 millió 145-re nőtt, ami egymillió híján elegendő az összes eddig regisztrált kétadagos beoltásához.

Beérkezett oltóanyagok gyártól szerint 

A hirtelen megnőtt oltóanyag-szám és az oltási terv kedvező állása miatt 2021. április 26-án elindult az EESZT oldalán az online időpontfoglalás, ahol a már regisztráltak foglalhatnak bizonyos gyártmányú vakcinára oltópontos időpontot. A hét elején a rendszer a Sinopharm vakcinával indult, április 26. és 28. közötti időpontokra lehetett helyet foglalni. Április 28-án a választható oltóanyagok listája az AstraZenecával bővült, amellyel május 37. között történik az oltás. Erre a típusra rövid időn belül elfogyhattak az időpontok. Április 30-án reggel pedig a Pfizer-féle oltóanyag is elérhetővé vált, igaz ugyan,  hogy mindössze 100 ezer adag, és az is kizárólag erre az egy napra (legközelebb várhatóan hetek múlva lesz erre újra lehetőség). A Pfizer közkedveltségét mutatja, hogy az oldal a hír bejelentése után egyből lefagyott.

Az egy nap alatt beadott első oltások száma a hét eleji mélypont után újból gyors növekedésnek indult, jelenleg átlagosan 58 ezer adagot adnak be naponta. A néhány héttel ezelőtti tendenciák alapján úgy számoltunk, hogy az oltottak és a regisztráltak száma 2021. május elején nagyjából 5 millió fő körül fog alakulni. A jelenlegi állás szerint viszont ez valamikor május vége felé valószínűbb, amit Gulyás Gergely 2021. április 15-én is mondott.


A magyar oltási terv állása

2021. április 24-én feloldották a vendéglátóhelyeket érintő korlátozásokat, mivel a kormánykommunikáció szerint megvolt a 3,5 millió első oltott. Ez a hír sok embert megmozgatott, a terasszal, kerthelyiséggel rendelkező vendéglátóhelyeken néhol tömegjelenetek is kialakultak. A lazítás része, hogy a vendégeknek nem, csak az alkalmazottaknak van maszkviselési kötelezettségük. Az, hogy ennek milyen hatása lehet a járvány terjedésére, leghamarabb egy hét múlva derülhet ki, ugyanis a fertőzés lappangási ideje akár két hétig is tarthat. Ettől függetlenül Szlávik János 2021. április 28-án elmondta, hogy már mindenhol csökken a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége, tehát a napi fertőzöttek száma nemcsak az enyhén csökkenő tesztek száma miatt kevesebb, hanem valóban a harmadik hullám leszállóágában járunk.

 Az új fertőzöttek számának napi alakulása Magyarországon az elmúlt 90 napban

A kormány további enyhítéseket vezetett be a héten: április 29-től védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni az idősotthonokat,  május 3-tól pedig újraindulnak az egynapos sebészeti ellátások. Védettségi igazolványhoz kötik továbbá a sportlétesítmények látogatását is, 4 millió első oltottnál pedig – ugyancsak az igazolvánnyal – nézők is részt vehetnek a sporteseményeken. Ezen felül 5 millió első oltotthoz kötik a lakodalmakra vonatkozó jelenlegi korlátozások feloldását.

Orbán Viktor miniszterelnök április 30-án a Kossuth rádió reggeli műsorában elmondta, hogy a kijárási tilalom kezdete 2021. május 1. szombattól 11 óráról éjfélre módosul; a boltok és vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva, ráadásul számos szolgáltatás, létesítmény válik elérhetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

A védettségi igazolványhoz kötött engedményekkel kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)  április 23-án tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amelyben leírják, hogy a kártyát mindenki megkapja, akár napokkal az első oltása után is, de ekkor még nem alakult ki a védettsége, hiszen erről csak 1-2 héttel a második oltás beszélhetünk.  Bejegyzésükben a kártyát nem a védettséget igazoló eszközként, hanem a megkülönböztetés eszközeként említik: ha a kártyával rendelkezők is fertőzőképesek, akkor a különbségtétel alapja csak az lesz, hogy kinek van kártyája és kinek nincs – írják. Véleményük szerint kiváltságokat ehhez a kártyához kötni így diszkriminatív és alaptörvény-ellenes. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint a szolgáltatások igazolványhoz való kötése nem ütközik törvénybe. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi  és Információszabadság (NAIH) elnöke szerint pedig adatvédelmi szempontból sem aggályos, mert az igazolványhoz nem társul adatrögzítés”.

Szlávik János április 28-án arról is beszélt, hogy a járvány lecsengését jelzi a kórházban ápoltak számának csökkenése is, jóllehet az intenzív osztályokon továbbra is nagy a nyomás.

A kórházi ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők számának alakulása az elmúlt 90 napban 

Szlávik továbbá azt is elmondta, hogy az intenzív osztályok leterheltsége miatt lassú az elhunytak számának mérséklődése. Ebből következik, hogy a jelenlegi átlagos napi 190 elhunyt jelentős része az intenzív osztályon veszíti életét. Dr. Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese 2021. április 12-én elismerte, hogy az intubálásra szoruló betegek 80 százalékának nem tudják megmenteni az életét.

Az elhunytak számának változása az elmúlt 90 napban 

Kövesse a járvány hazai és nemzetközi adatait a naponta frissülő, megújult Koronamonitor oldalunkon:

KORONAMONITOR – Naponta többször frissülő grafikonok és térképek a koronavírus magyarországi helyzetéről

Szabó Krisztián

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás